Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
  • Infuzija pozitivnosti: Svijet u kojem su ranjivost, suosjećanje i nježnost znakovi snage, a ne slabosti
    • Posted on 27. listopada 2025.27. listopada 2025.
    • Foto: privatna arhiva, Instagram Infuzija pozitivnosti
  • Uživajte u slatkom: 8 zdravih poslastica koje možete pojesti bez grižnje savjesti
    • Posted on 27. listopada 2025.24. listopada 2025.
    • Foto: Pexels, freepik
  • Domaći piling od badema za nečistu kožu i maska za regeneraciju suhe kože
    • Posted on 27. listopada 2025.24. listopada 2025.
    • Foto: Canva
  • Otkrij kako norveški 4×4 trening poboljšava izdržljivost, jača srce i usporava starenje. Samo 40 minuta za vidljive rezultate.
    Norveški 4×4 trening: Rutina koja može pomladiti vaše srce za 20 godina
    • Posted on 27. listopada 2025.24. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
  • Ovu grešku sigurno radite dok pripremate čaj! Evo kako ju ispraviti
    • Posted on 27. listopada 2025.24. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
0
0

Početna stranica Aktualno Kolumne Apiterapija je dio prirodne medicine

  • Kolumne

Apiterapija je dio prirodne medicine

Piše: Gordana Hegić. U prošlosti je med bio jedino sladilo koje su ljudi poznavali, pčelinji su proizvodi od davnina zadovoljavali različite potrebe ljudi - u ishrani, liječenju i kozmetici

  • Posted on 12. listopada 2012.2. rujna 2019.
  • 5 min
  • Autor: Gordana Hegić
Total
2
Shares
2
0
0
Total
2
Shares
2
0
0

Primjena pčelinjih proizvoda (meda, propolisa, matične mliječi i peluda), apiterapija, sastavni je dio prirodne medicine, pomoć pri liječenju određenih zdravstvenih tegoba, ali valja znati kako se svakodnevnom upotrebom pčelinjih proizvoda u prehrani može očuvati zdravlje i prevenirati bolesti kod ljudi i životinja.

 
Pčelinji proizvodi zbog svog kompleksnog sastava i sinergijskog djelovanja imaju velik značaj u očuvanju zdravlja te predstavljaju pomoć iz prirode pri liječenju mnogih bolesti. Pripravci koji sadrže med, pelud, propolis i matičnu mliječ sve su popularniji jer njihova upotreba blagotvorno djeluje na organizam.
 
Pčelinji se proizvodi u apiterapiji ne primijenjuju samo lokalno, već i oralno, što konkretno podrazumijeva aplikaciju putem kože na mjesta gdje je to potrebno. Primjerice, med na rane koje sporo zarastaju, otopina propolisa na gljivične infekcije stopala, kod pojave herpesa, pčelinjeg voska u raznim prirodnim melemima i kremama, pčelinjeg otrova kod reumatskih tegoba, matične mliječi u kremama protiv bora itd.
 
Važno je naglasiti kako se organizam ne može naviknuti na pčelinje proizvode, pa da oni prestanu djelovati, kao što se to često događa s proizvodima sintetskog porijekla. 
 
 
Apiterapija je dio prirodne medicine
 
 
Povijest upotrebe pčelinjih proizvoda
 
Pčelinji proizvodi od davnina poznati čovječanstvu, od najranije povijesti, u gotovo svim civilizacijama svijeta. U prošlosti je med bio jedino sladilo koje su ljudi poznavali, pčelinji su proizvodi od davnina zadovoljavali različite potrebe ljudi – u ishrani, liječenju i kozmetici. Stari Grci i Rimljani rabili su med za konzerviranje svježeg mesa i divljači. Drevni Egipćani i Grci koristili su ga za balzamiranje umrlih. Poznato je da je krema za lice koju je rabila Kleopatra – sadržavala niz komponenata – među kojima je bio i med. Stanovnici Cejlona čuvali su, pomoću meda, meso svježim i do godinu dana!
 
Stari Grci, Rimljani, Kinezi i Egipćani koristili su med za zarastanje rana i liječenje želučanih bolesti, pčelinji vosak se kroz povijest koristi za liječenje rana i kožnih bolesti, propolis je kao lijek poznat još od antičkih vremena – Aristotel ga spominje u svojoj "Priči (govoru) životinja" i zaključuje da se može koristiti u liječenju kožnih povreda, rana i infekcija. 
 
Lokalna primjena propolisa u pučkoj medicini sastoji se u tretiranju rana na koži. Zbog svoje ljepljivosti, propolis je korišten da se zaštiti povrijeđena koža u vrijeme kada još nisu postojali zavoji, pri čemu je njegovo blago antiinfektivno djelovanje još i pospješivalo cijeljenje rane .Velika upotreba propolisa zabilježena je za vrijeme Burskih ratova u Južnoj Africi (1899-1902), jer je pokazao odlične rezultate kod zaraštavanja rana.
 
Alergičari i dijabetičari, oprez!
 
Primjena pčelinjih proizvoda namijenjena je svima, a ograničenja u primjeni odnose se na osobe koje su alergične na pčelinje proizvode i koje imaju vrlo burne alergijske reakcije (blaže alergijske reakcije poput peludnih alergija čak se mogu spriječiti ili liječiti upotrebom pčelinjih proizvoda). 
 
Konzumiranje meda ne preporučuje se osobama koje boluju od dijabetesa tipa 1 i ovise o inzulinu, dok se kod dijabetesa tipa 2 u dogovoru s liječnikom može koristiti med u ograničenim količinama tj. u malim dozama. Preporučljivo je koristiti bagremov med. Također je bitno naglasiti da je med potrebno otopiti u ustima pa tek onda progutati. To je potrebno zato da enzimi iz sline počnu razgrađivati šećere u medu već u ustima. Treba uzeti u obzir i da količina meda- broj kilokalorija ili kJ mora poštivati dijabetičnu dijetu tj. ukupni odnosno dozvoljeni dnevni unos kalorija.
 
Med je proizvod medonosnih pčela i biljaka
 
Po porijeklu može biti od nektara (nektarni med) ili medne rose (medljika).
Nektarni med je dobiven od nektara različitih medonosnih biljaka te može biti unifloran (dominira jedna biljna vrsta npr. bagrem, kesten, lipa, kadulja, metvica, amorfa,repica, suncokret,mandarina,lavanda,ružmarin) ili multifloran (više biljnih vrsta, cvjetni i livadni). 
 
Med ne mora uvijek biti sladak, primjerice kvalitetan kestenov med je gorak, med od nekih vrsta livadnog bilja može biti i kiseo. Djeci se preporučuju slađi medovi kao što su bagrem, amorfa i neke vrste livadnog i cvjetnog meda. Osobe koje ne vole previše slatko preferiraju kestenov ili lipin med, dok pravi gurmani preferiraju sve vrste kvalitetnih medova jer je razlika u mirisu, boji i okusu bezbroj. Primjerice livadni med ima drugačiji okus u različita godišnja doba (proljetna i ljetna livada), u različitim područjima (nizinska i gorska livada), različitim lokalitetima npr. lička livada, panonska livada itd.
 
 
Apiterapija je dio prirodne medicine
 
Med je biokatalizator tako da je svaki med dobar za probavu. Različitost medova ukazuje da, osim zajedničkih fizikalnih i kemijskih karakteristika, imaju i specifična svojstva biljaka od kojih potječu.
 
Med je gusta higroskopna viskozna tekućina. Boja, okus i miris najvažnija su organoleptička svojstva meda i ovise o biljnom porijeklu te uvjetima prerade i čuvanja. Kristalizacija je prirodno svojstvo meda i zato svaki med kristalizira prije ili kasnije, neovisno o uvjetima čuvanja. U medu je sadržano nekoliko stotina različitih spojeva pa najvjerojatnije iz tog razloga do sada nikome nije uspjelo stvoriti uspješni surogat, odnosno kopiju ove jedinstvene namirnice. 
 
Brojni su autori koji skreću pažnju na izuzetna ljekovita svojstva meda. Pritom ne ističu pojedine vrste, iako neke imaju i svoja specifična djelovanja. Kod meda je bitno da je to produkt pčelinje zajednice kojeg su pčele izradile od nektara prikupljenog u prirodi. 
 
Uzimajte svakodnevno 2-3 žlice meda!
 
Dnevna preporučena količina meda je minimalno 1 g/kg tjelesne težine, dok se kod pojačanih napora, sportaša, rekonvalescenata, starijih osoba te osoba narušena zdravlja ta količina povećava i do 2 g/kg tjel. težine. To bi značilo da bi mjesečno trebali pojesti gotovo dvije velike teglice (980 g) po odrasloj osobi.
 
Važno je upamtiti da će organizam daleko uspješnije funkcionirati, ako se ga svakodnevno "podmazivati" 2-3 žlice meda. Izraziti je naglasak na SVAKODNEVNO. Razloga za redovitu upotrebu ima na stotine – zubi i zubno meso će biti zdraviji, probava i stolica redovita, metabolizam uspješniji, najveći organ – koža elastičnija i zdravija, otpornost na viruse, bakterije, alergije se pojačava.
 
 
 
 
 
 
Total
2
Shares
2
0
0
Prethodni članak
  • Kolumne

Mirisna garderoba

  • Posted on 9. listopada 2012.2. rujna 2019.
  • Autor: Slobodanka Poštić
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Kolumne

Šalica čaja – depresija, nesanica, anemija

  • Posted on 18. listopada 2012.2. rujna 2019.
  • Autor: Ksenija Krajina Pokupec, dr. med.
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Kolumne

Sklad u tanjuru – gusta juha od tikvi koja miriše na jesen

  • Posted on 10. listopada 2025.10. listopada 2025.
  • 4 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Kolumne

Tilos – prvi zero waste otok na svijetu

  • Posted on 10. listopada 2025.9. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: Tihana Veljačić
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Zašto je ponekad polazak u školu nelagodan i emocionalno iscrpljujuć?

  • Posted on 30. rujna 2025.30. rujna 2025.
  • 4 min
  • Autor: Mara Modrić
  • Foto: freepik, Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Žvakaće gume oslobađaju mikroplastiku: Koliko čestica godišnje unosimo u organizam?

  • Posted on 12. rujna 2025.12. rujna 2025.
  • 2 min
  • Autor: Tihana Veljačić
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Vitamin C: Zašto rok trajanja ne znači uvijek i djelotvornost?

  • Posted on 12. rujna 2025.11. rujna 2025.
  • 4 min
  • Autor: Martina Tuta
  • Foto: canva
Pročitaj
  • Kolumne

Winchester & Hampshire: City break koji diše izvan Londona

  • Posted on 3. rujna 2025.3. rujna 2025.
  • 4 min
  • Autor: Mirela Sorić
  • Foto: privatna arhiva
Pročitaj
  • Kolumne

Trebaju li djetetu pripreme za polazak u školu? Da, ali ne one koje vam prve padnu na pamet

  • Posted on 1. rujna 2025.1. rujna 2025.
  • 3 min
  • Autor: Mara Modrić
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

PCOS pod povećalom: od neredovitih ciklusa do prirodnih rješenja

  • Posted on 25. kolovoza 2025.25. kolovoza 2025.
  • 8 min
  • Autor: Martina Tuta
  • Foto: canva, Biljkoljupka
Poliklinika Sinteza
Poliklinika Sinteza
Najnovije
  • Kad se kazaljke pomaknu unatrag: 5 načina kako izvući maksimum iz kraćih dana

    • Posted on 27. listopada 2025.23. listopada 2025.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Kako živjeti dulje: 4 stvari koje stručnjaci za dugovječnost rade svaki dan

    • Posted on 26. listopada 2025.24. listopada 2025.
    • 4 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Najnježniji jesenski desert: Kesteni u neodoljivo kremastom pireu

    • Posted on 25. listopada 2025.24. listopada 2025.
    • 2 min
    • Foto: canva
    Pročitaj
  • 5 načina kako ostati optimističan kada vam se čini da je sve protiv vas

    • Posted on 24. listopada 2025.24. listopada 2025.
    • 2 min
    • Foto: freepik, pexels
    Pročitaj
  • Večernja čaša vina dio je vaše rutine? Otkrijte 5 jednostavnih rituala koji pomažu u opuštanju i poboljšavaju vaše zdravlje

    5 zdravih rituala koji su bolji od vaše večernje čaše vina

    • Posted on 24. listopada 2025.24. listopada 2025.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Infuzija pozitivnosti: Svijet u kojem su ranjivost, suosjećanje i nježnost znakovi snage, a ne slabosti
    • Posted on 27. listopada 2025.27. listopada 2025.
    • Foto: privatna arhiva, Instagram Infuzija pozitivnosti
  • 2
    Uživajte u slatkom: 8 zdravih poslastica koje možete pojesti bez grižnje savjesti
    • Posted on 27. listopada 2025.24. listopada 2025.
    • Foto: Pexels, freepik
  • 3
    Domaći piling od badema za nečistu kožu i maska za regeneraciju suhe kože
    • Posted on 27. listopada 2025.24. listopada 2025.
    • Foto: Canva
  • Otkrij kako norveški 4×4 trening poboljšava izdržljivost, jača srce i usporava starenje. Samo 40 minuta za vidljive rezultate. 4
    Norveški 4×4 trening: Rutina koja može pomladiti vaše srce za 20 godina
    • Posted on 27. listopada 2025.24. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
  • 5
    Ovu grešku sigurno radite dok pripremate čaj! Evo kako ju ispraviti
    • Posted on 27. listopada 2025.24. listopada 2025.
    • Foto: Pexels

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
0
0
Najnovije objave
  • Odobrili nutricionisti: 10 namirnica koje će vam pomoći da bolje spavate
    • Posted on 24. listopada 2025.24. listopada 2025.
    • Foto: freepik, Pexels
  • 6 zdravih načina kako konzervu tune pretvoriti u proteinski obrok
    • Posted on 24. listopada 2025.24. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
  • Zbogom, podočnjaci: 5 prirodnih pomagača iz smočnice
    • Posted on 24. listopada 2025.24. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
  • Ne možete se natjerati na trening? Možda razlog nije volja, nego osobnost
    • Posted on 24. listopada 2025.23. listopada 2025.
    • Foto: pexels
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Prehrana
  • Mindfulness
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
  • Lifestyle
  • Majčinstvo
  • Ekologija i održivost
  • Aktualno
COPYRIGHTS © 2025 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.