Mnogi su obožavatelji konzerviranog graha – praktičan je, pristupačan i, što je najvažnije, ukusan. S obzirom na njegove nutritivne i energetske vrijednosti mnogi ga koriste barem jednom tjedno – u varijacijama od konzerviranog grah i mahunarki poput slanutka, crnog graha, pinto graha i bijelog graha – a omiljeni su u jelima poput variva, salata i mnogim drugim.
I premda većina uputa zahtijeva cijeđenje i ispiranje graha iz konzerve, mnogi to ne rade, pa tek rijetki istresu grah u cjedilo, preliju ga hladnom vodom i ocijede.
Zašto je dobro isprati grah iz konzerve?
No postoji nekoliko dobrih razloga zašto recepti zahtijevaju ispiranje konzerviranog graha. Jedan od razloga jest taj da se ispiranjem može ukloniti do 41 % natrija (tj. soli), navodi studija The Bean Institutea.
Zašto bi se savjeti da se grah ipak ocijedi i ispere trebali shvatiti ozbiljno, a kada možda možete preskočiti ispiranje, otkrio je kuhar-instruktor na američkom Institutu za kulinarsko obrazovanje Richard LaMarita.
3 razloga za ispiranje graha iz konzerve
Utječe na okus hrane: Ispiranje daje zrnu čišći osjećaj u ustima i sprječava gelastu prevlaku koja najčešće mijenja okuse sastojaka. Čak i ako pripremate jelo koje zahtijeva dodatnu tekućinu, koliko god primamljivo bilo koristiti tekućinu iz konzerve, grah bilo bi dobro isprati.
Svaki put ćete dobiti dosljedna jela: Ako temeljito isperete grah, dobit ćete jelo s postojanim okusom, ali ako ga ne isperete, različite količine soli ostat će u jelu svaki put kad ga kuhate i mijenjati ‘strukturu’ okusa. Dakle, ako želite da vaš curry od slanutka ili tacos od crnog graha imaju isti okus svaki put kad ih napravite, samo naprijed – isperite taj grah.
Manje nadutosti i plinova: Razlog zašto sok ima gelastu teksturu je taj što je pun topivih vlakana. Značajno i iznenadno povećanje konzumacije vlakana može uzrokovati nadutost i plinove. Vlakna u grahu mogu biti ‘krivci’ za to, stoga ispiranje i ovdje pomaže. LaMarita dodaje da za ljude koji inače imaju prehranu bogatu vlaknima, razlika između upotrebe neopranog i ispranog graha možda neće biti toliko primjetna i da se simptomi općenito s vremenom smanjuju, ali ako kuhate za ljude koji ne jedu puno vlakana, nakon toga se mogu osjećati napuhano.
Je li u redu konzumirati tekućinu iz konzerve?
“Tekućina je viskozna i ima prilično dobar okus”, objašnjava LaMarita i dodaje: “Također je savršeno zdrava za konzumaciju, tako da iz perspektive okusa nema ništa loše u neispiranju graha iz konzerve.”
Uistinu, neoprani konzervirani grah može biti izvrstan s kulinarskog stajališta u jelima poput juhe od graha, gdje tekućina dodaje “škrobno bogatstvo”. Ocijediti, ali ne isprati, primjerice i slanutak iz konzerve također može utjecati da domaći humus bude vrlo kremast. Ipak, ovisi o tome koliko vlakana želite unijeti i za koga kuhate.
Što ako koristite konzervirani grah bez dodane soli?
Ako je vaša najveća briga s konzerviranim grahom natrij, možete koristiti konzervirani grah bez dodane soli ili s niskim udjelom natrija, ali LaMarita ipak preporučuje ispiranje u većini slučajeva iz istih kulinarskih razloga i zbog smanjenog ‘rizika’ od nadutosti i plinova. Bez obzira na količinu soli u konzerviranom grahu, LaMarita kaže: “Još uvijek ga možete kušati i pitati se je li to ispravna količina soli za stvaranje uravnoteženog jela” te prema tome prilagoditi pripremu jela.
Čak i ako niste zabrinuti zbog natrija, u većini slučajeva dobro je isprati konzervirani grah. Ispiranje može poboljšati okus i teksturu konačnog jela te pomoći u smanjenju plinova koje uzrokuju. Dakle, za vaš kulinarski uspjeh i ugodu crijeva, isperite konzervirani grah – osim ako vaš recept izričito kaže da to ne činite.
Pročitaj i ovo:
- Superhrana za žene: Evo koje namirnice trebate uvesti u jelovnike
- Morska mahovina je nova superhrana – često nismo ni svjesni da je konzumiramo!
- Prehrana nakon poroda: 5 zdravih namirnica za mamu (i bebu)