Manje je poznata od morskih algi, često prepoznatljiva kao nori (osušena i hrskava) ili svježa u salati od morskih algi, no ova jestiva alga sveprisutna je i u dodacima prehrani, zdravim receptima, pa čak i svima omiljenom čokoladnom čipsu s mentom.
Svjesni ili ne, vjerojatno već godinama konzumirate morsku mahovinu u nekom obliku, ali nedavni porast njezine popularnosti, djelomično zbog bogatog hranjivog sadržaja, doveo ju je u središte medijske pozornosti. Ne radi se o novom trendu, niti sve popularnijem sastojku kozmetike.
Što je točno morska mahovina i kako ju je najbolje čuvati, konzumirati te uživati u njoj, otkrivamo u nastavku…
Vrsta morske trave koja je obično dostupna u obliku praha ili kapsula
Morska mahovina, koja se naziva irska mahovina, karagenska mahovina ili Chondrus crispus, ako ste znanstvenici, koristi se kao zgušnjivač stoljećima (primjerice, karagenan se navodi kao sastojak u sladoledima, mlijeku od orašastih plodova i drugim kremama) zahvaljujući svestranosti i nutritivnim prednostima.
“Morska mahovina je vrsta morske trave koja je obično dostupna u obliku praha ili kapsula. Možete ga kupiti u prirodnom obliku, ali većina ga koristi kao dodatak”, objašnjava Natalie Rizzo, MS, RD, autorica Planted Performance i osnivačica Greenletesa.
Nutritivne prednosti morske mahovine
Morska mahovina je nutritivno bogata, što znači da mala količina sadrži obilje vitamina i minerala. U svom prirodnom obliku ima dobru količinu željeza i folata. Željezo je ključno za prijenos kisika kroz krv i održavanje energije, a folat je uključen u formiranje DNK-a i metabolizma proteina.
Iako su nutritivna istraživanja morske mahovine trenutačno prilično ograničena, Rizzo ukazuje na istraživanje morskih algi u cjelini kako bi se razmotrile sve dobrobiti morske mahovine.
Studija objavljena u veljači 2020. sugerira da morske alge mogu imati probiotička svojstva, te podržavaju cjelokupno zdravlje crijeva. Također, utvrđeno je da crvene morske alge sadrže antioksidanse, a u jednoj studiji su spriječile debljanje miševa. Naravno, postoji još mnogo toga za naučiti o morskoj mahovini, ali preliminarna zdravstvena istraživanja su obećavajuća.
Koliko dugo morska mahovina ostaje kvalitetna?
Sirovu (svježu) morsku mahovinu treba čuvati u zatvorenoj posudi u hladnjaku do četiri mjeseca. Morska mahovina također se obično može kupiti kao gel u staklenkama. Otvorena staklenka gela od morske mahovine obično ostaje dobra do četiri mjeseca ako je pravilno zatvorite i pohranite u hladnjaku.
Kako kuhati s morskom mahovinom?
Morska mahovina ima vrlo slab okus, sličan slanosti morskih algi ili školjkaša, a budući da se koristi vrlo malo, što god da radite s morskom mahovinom, vjerojatno neće poprimiti okus.
Želite li, primjerice, napraviti gel od morske mahovine, dovoljno je da ju preko noći namočite u zdjeli s vodom, ocijedite se, a zatim morsku mahovinu dodate u blender s dovoljno vode da je prekrije. Miješajte dok se ne pretvori u viskoznu tekućinu koju možete dodati juhama i smoothiejima kao zgušnjivač ili samo za povećanje hranjivih tvari. Većina porcija morske mahovine je samo jedna unca, kaže Rizzo, napominjući ako možete tolerirati više, dodajte još. Ako više volite manje, i to je u redu.
“Možete kupiti i prah morske mahovine, koji se može umiješati u drugu hranu”, kaže Rizzo i dodaje: “Općenito preporučujem prvo hranu prije nego što se okrenete suplementima, ali apsolutno možete uključiti suplement ako želite. Uz to, možete dobiti mnogo istih vitamina i minerala koji se nalaze u morskoj mahovini iz mnogo voća i povrća, tako da nema potrebe kupovati skupi dodatak.”
Ako vam se sviđaju tekstura i okus, morsku mahovinu možete jesti sirovu ili je možete potopiti u čaj kako biste unijeli neke hranjive tvari te je polako pijuckati.
Pročitaj i ovo:
- Je li ‘blue beauty’ nova generacija ‘green beautyja’?
- EcoLogicStudio koristi alge za pročišćavanje zraka na igralištu za djecu
- Spirulina i klorela: Alge kao put do zdravije prehrane?