Advertisement
Fitoterapija i aromaterapija

Zašto kupovati hladno tiještena i nerafinirana biljna ulja?

Piše: Dr. Valter Ajman. Vrućim se tiještenjem povećava prinos, a rafiniranjem rok trajanja ulja na policama trgovina, međutim takva su ulja manje vrijedna i za korištenje u prehrani i u kozmetici

Zašto kupovati hladno tiještena i nerafinirana biljna ulja?

Većina današnjih ulja na policama dobiva se postupkom vrućeg tiještenja, jer se podizanjem temperature povećava prinos dobivanja ulja. Zbog toga su takva ulja jeftinija, ali zbog zagrijavanja dolazi i do oksidacije osjetljivih masnih kiselina i drugih osjetljivih tvari... Zbog toga u prehrani i kozmetici koristimo hladno prešana ulja.

Što znači nerafinirano?
 
Cilj rafiniranja je produljenje trajnosti ulja na policama. U njemu se ulje podvrgava ekstrakcijama i propuštanja kroz adsorbense. Prvo se neutralizacijom lužinom uklanja višak slobodnih masnih kiselina. Adsorbensi vežu na sebe obojene tvari poput karotenoida, klorofila i sličnih tvari. Na taj način ulje postaje jednolično i vjerojatno za neke ljude vizualno prihvatljivije.
 
No, ulje time gubi ljekovite tvari, da bi vas na policama dočekao trajan, ali manjkav proizvod. Gotovo sva ulja su daleko hranjivija i ljekovitija ako nisu rafinirana. Primjer je shea maslac koji ima karakterističan "orašast" miris i pomalo žućkastu boju. Nakon rafiniranja dobiva se idealan bijeli maslac gotovo bez mirisa. Dolazi do gubitka ljekovitih neosapunjivih tvari, estera cimetne kiseline. Upravo onih koji štite kožu od ultraljubičastih (UV) zraka. 
 
Drugi postupci čišćenja ulja
 
Već u samom postupku rafiniranja radi se proces dezodoriranja, odnosno uklanjanja
mirisa na 200 stupnjeva celzijusa. Prema europskoj regulativi, proces dezodoriranja prihvatljiv je i kompatibilan s eko (bio) uljima. Primjenjuje se za ulja intenzivnog mirisa, poput argana, sezama i suncokreta, pogotovo kada su namijenjena za kozmetiku.
 
Proces vinterizacije uključuje uklanjanje voskova i drugih tvari koji izazivaju mutnoću ulja. Takva su ulja manje vrijedna jer prirodno prisutni voskovi imaju ljekovito i zaštitno djelovanje na koži.
 
Klasifikacija ulja prema načinima dobivanja i tretmanu
 
Sirovo (“brut”) ulje je ono koje je dobiveno direktno nakon prešanja. Takvo ulje je obično mutno zbog sadržaja vlage i manjih nečistoća. Neka ulja na tržištu (npr. plod divlje ruže, pulpa pasjeg trna) prodaju se u brut obliku.
 
Djevičansko ulje je prema definiciji dobiveni isključivo mehaničkim postupcima, bistri se isključivo fizički (npr. filtracijom) i nisu prošla proces rafiniranja. Sama filtracija se obično odvija u dva koraka, preko tkanine i preko papira, a ponekad se ulje bistri i centrifugiranjem (odvajanjem taloga).
 
Rafinirano ulje nije nužno dobiveno vrućim tipom ekstrakcije, postoje i hladno prešana rafinirana ulja. Po definiciji, sva rafinirana ulja prolaze već opisani proces rafiniranja.
 
Što je to ljekovito u biljnim uljima?
 
1. Masne kiseline u sastavu triglicerida (biljna ulja noćurka ili boražine koja sadrže γ-linolensku kiselinu, te ulja lana, konoplje ili oraha koji sadrže α-linolensku kiselinu). 
 
2. Tvari otopljene mastima: fitosteroli, vitamin E iz ulja pšeničnih i kukuruznih klica i sjemenki borovnice, tokotrienoli iz ulja čileanskog lješnjaka i sjemenki američke brusnice. Oni djeluju kao prirodni antioksidansi, smanjuju upalu kože, suhoću i crvenilo, te pomažu obnavljanju kože. 
 
 

 

Napisao: Valter Ajman, dr.med., fitoaromaterapeut
Studio Aromedica
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se