Advertisement
Ispunjen život

Volite li sami sebe?

Predlažemo da upravo na Valentinovo razmislite koliko uistinu volite najvažniju osobu u svom životu...

 Volite li sami sebe?
Valentinovo. 
Neki ga mrze. Neki pak obožavaju. 
Jedni tjednima smišljaju originalni izlazak ili poklon, drugima je pak mučan svaki spomen na „blagdan srca“ zbog komercijalizacije i kiča, treći bi ga najradije prespavali, a četvrtima je to dan kao i svaki drugi. 
 
Bez obzira kojoj skupini pripadali, pozivamo vas da ovo Valentinovo posvetite najvažnijoj osobi u vašem životu – sebi. Pozivamo vas da danas zajedno razmislimo o tome što za nas doista znači ljubav, što znači biti voljen, što znači voljeti... 
 
Sv. Valentin, svećenik koji se početkom prošlog tisućljeća, oglušio o odredbu cara Klaudija prvog da svećenici više ne smiju vjenčavati mlade parove – upravo je 14. veljače zbog svojih uvjerenja platio životom. Naime, zbog straha da će oženjeni vojnici radije ostajati sa svojim obiteljima nego mu se pridruživati u pohodima, Klaudije prvi je zabranio vjenčanja mladih parova, a kao vođa „pokreta otpora“ protiv te nelogične carske odluke, u razdoblju mladog kršćanstva, istaknuo se upravo Sv. Valentin u čiju se spomen Valentinovo slavi i dan danas.
 
Većina mladih parova, prije no što će 14.-tog veljače sjetiti nesebičnog čina ranokršćanskog sveca, razmišljat će o izlasku u restoran ili neki klub, o parfemima, skupom donjem rublju, nakitu, provodu s prijateljima ili pak – prosidbi jer se, pogotovo u Americi, veliki broj parova zaručuje upravo na taj datum. 
 
Doktorica Robin Smith, psihologinja i omiljena stručnjakinja Oprah showa, na ovaj nam dan savjetuje da, bez obzira slavite li ovaj blagdan ili ga potpuno ignorirate – razmislite o tome koliko iskreno volite jednu jedinu osobu bez koje ne možete u životu. Razmislite o tome koliko volite – SEBE.
 
Kako god odlučili provesti ovaj blagdan - s partnerom, sa svojom djecom, susjedima, prijateljima. Bez obzira padate li na čokoladice u obliku srca, crvene svijeće, cvijeće ili plišane igračke, kupujete li dragoj donje rublje ili satima birate parfem za svoj „jedinog“  – podsjećamo vas da je temelj svake prave ljubavi nastaje tek onda kada ste u dobrom odnosu – sami sa sobom.
 
Moguće da u trenutku dok ovo čitate žalite za izgubljenom ljubavi, moguće da tražite neku novu ljubav ili želite obnoviti stare vatre u postojećem odnosu. Možda vam je i preko glave komplikacija u dugogodišnjoj ljubavnoj vezi. Bez obzira kakve odnose trenutno imate s „drugima“ u vašem životu, ne zaboravite – vi ste glavna zvijezda svojega filma i tek kada budete u stanju ostvariti dubok i smislen odnos sami sa sobom, ostvarit ćete ga i s drugima.
„Prije no što potrošite novac ili vrijeme, ili darujete svoje srce nekome – budite sigurni da ste u ljubavnom odnosu sami sa sobom i tek tada ćete ga moći ostvariti i s drugima.“ – kaže dr. Smith
 

Voljeti – znači prepoznati sebe u drugima 
Eckhart Tolle
 
 
Ljubav prema sebi ne znači sebičnost, niti narcisoidnost, već znači da ste uspjeli postići cjelovitost, da ste zadovoljni sami sa sobom te da u drugima ne tražite ispunjenje „rupe“ koju nitko, osim vas samih ne može popuniti. Neki tu „rupu“ ispunjavaju strašću za hranom, neki je ispunjavaju ovisnostima poput alkohola ili cigareta, neki šopingom, a neki - drugim osobama. Tek kada ste u stanju sami sebi iskreno u ogledalo reći: „Volim te“, ispuniti samu ili samoga sebe ponosom i osjećajem vrijednosti i samopoštovanja, napravit ćete plodno tlo za smisleni i ravnopravni odnos u kojemu muškarac i žena, kao dvije ravnopravne jedinke, jedno drugoga upotpunjuju u životu, a nisu ovisni niti o odnosu, niti o „svojoj drugoj polovici“. 
 
Autor brojnih motivacijskih bestsellera, Mike Robbins, kaže kako je ljubav prema samome sebi početak svjesnog rasta i razvoja, a smatra da je za mnoge od nas puno lakše pričati o takvoj ljubavi nego praktično živjeti njenu punoću iz dana u dan. Slažemo se, put prema sebi je dugačak i naporan. Međutim, jednom kada konačno uspijete pronaći takvu vrstu ljubavi, mijenja se sve – vaš odnos prema partneru, prema djeci ako ih imate, prema suradnicima na poslu, prema prijateljima. Zračite drugačije i osjećate se drugačije, privlačite drugačije ljude u svoj život...
 
 
Louise Hay, američka autorica koja je svojim knjigama promijenila živote milijuna širom svijeta, kaže da postoji jedna jedina stvar koja će iscijeliti sve naše boljke. Kada iskreno pokažemo ljubav prema osobi koju vidimo u ogledalu, gotovo je nevjerojatno kako nam se život promijeniti. Voljeti sebe, nevjerojatna je avantura, jednaka onoj u kojoj će vas instruktor naučiti letjeti - zamislite kako bi bilo dobro da možemo poletjeti sami kada god to poželimo! Zar to ne bi bilo divno! – kaže Louise Hay.
 
Kako naučiti voljeti samoga/samu sebe?
Donosimo vam 10 koraka koje nam je darovala mudra Louise Hay:

1. Prestanite s kritiziranjem
Bilo da se radi o samokritiziranju ili o kritiziranju drugih – prestanite već danas! Prihvatite se onakvima kakvi jeste, prihvatite i druge takvima kakvi jesu i vidjet ćete da se će se svijet oko vas drastično promijeniti. Negativna kritika ne donosi pozitivnu promjenu, prihvaćanje - donosi.
 
2. Oprostite sami sebi
Dopustite svojoj prošlosti da ostane tamo gdje joj je mjesto - u prošlosti. Najbolje što možete učiniti u ovom trenutku je prihvatiti prošlost i koncentrirati se na sadašnjost i mogućnost da rastete i mijenjate se, promijenite svoj život nabolje učeći iz grešaka prošlosti.
 
3. Prestanite sa strahovima
Strahovi su samo misli koje vas muče i donose nemir. Morate odlučiti da se više nećete bojati i da ćete svaki put kada pomislite na nešto zastrašujuće zamijeniti tu misao nekom ugodnom mišlju. Uvedite autocenzuru i kada um ponovno počinje izmišljati svoje vlastite demone, samo ih istisnite iz glave već unaprijed pripremljenom ugodnom mišlju. 
 
4. Budite blagi prema sebi
Naučite biti blagi i ljubazni prema sebi. Promjena se neće dogoditi preko noći pa budite strpljivi na ovom putu i nagradite se svaki put kada vidite pomak u svom razmišljanju. 
 
5. Odajte si priznanje
Već ste puno učinili samom željom za promjenom, a sada ne odustajte od toga da je provedete. Uz to, odajte si priznanje za svaki mali korak koji će vas približiti vašem cilju. 
 
6. Potražite podršku
Dobar prijatelj ili partner pun razumijevanja može pružiti divnu podršku razvoju i novom otkrivanju ljubavi prema samom sebi.

7. Prepoznajte i otpustite negativnost koju gajite
Za ovo je doista potrebno dobro poznavati samog/ samu sebe. Zavirite u dušu, meditirajte, razmislite postoje li još uvijek neka negativna uvjerenja koja imate o ljubavi jer, dok ih ne otpustite, teško da ćete imati ispunjen odnos sami sa sobom ili s drugima.
 
8. Ne zanemarujte svoje tijelo
Brinite o svom zdravlju i o prehrani. Ne zaboravite, vaše tijelo je hram vaše duše i morate se za njega dobro pobrinuti. 
 
9. Izrazite si ljubav u ogledalu
Iako na prvi pogled izgleda jednostavno, ponekad je ovaj korak najteži od svih. Pogledajte osobu u ogledalu i iskreno joj izrazite svoju ljubav. 
 
10. Vrijeme za ljubav je – sada
Ne čekajte budućnost. Ne čekajte da izgubite kilograme ili da nađete novi posao, izađete iz loše veze. Krenite sada, ne gubite vrijeme – već ste čitajući ovaj tekst na putu promjene.
 
 
I na kraju, zabavite se – osjetite radost života, iskru koja će vas pratiti na putu da ponovno pronađete ili da po prvi puta otkrijete – sebe. Jer, vi ste ona jedna, jedina, neponovljiva jedinka i apsolutno zaslužujete iskoristiti sve prilike za sreću i ispunjen život. 
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se