Advertisement
Njega i zdravlje djeteta

Svjetski tjedan dojenja

Svjetski tjedan dojenja obilježava se svake godine od 1. do 7. kolovoza u više od 120 zemalja diljem svijeta kako bi se rodilje potakle na dojenje i time se unaprijedilo zdravlje djece.

Svjetski tjedan dojenja
Svjetski savez za podršku dojenja (WABA) svake godine povodom Svjetskog tjedna dojenja objavljuje ciljeve i aktivnosti koje se trebaju provesti u cilju promocije i zaštite dojenja. 
  
Vodeća tema ovogodišnjeg tjedna je „Razgovaraj sa mnom! Dojenje – 3D iskustvo“  i bavi se komunikacijom na različitim razinama i između različitih sektora s naglaskom na uključenje i mobiliziranje mladih u međugeneracijsku suradnju.
 
Zašto 3D (3 dimenzije)?
 
Potporu dojenju možemo sagledati u dvije dimenzije: vrijeme (od trudnoće do prestanka dojenja) i mjesto (dom, zajednica, zdravstveni sustav…). Međutim, najveći utjecaj ima treća dimenzija – komunikacija! Komunikacija je bitan dio zaštite, promicanja i potpore dojenju. U današnjem svijetu i načinu života, novi načini komunikacije stvaraju se svaki dan te uspješno savladavaju i velike i male udaljenosti. Imamo velike mogućnosti proširiti naše obzore, unaprijediti znanje i širiti informacije o važnosti dojenja primjenjujući aktivan dijalog. Ova treća dimenzija obuhvaća međugeneracijsku, međusektorsku, rodnu i međukulturalnu komunikaciju te potiče razmjenu i širenje znanja i iskustava. 
  
Zaštita, promicanje i potpora dojenju prioritet su javnog zdravstva u cijeloj Europi i svijetu. Niske stope i rani prestanak dojenja imaju značajne negativne zdravstvene i društvene posljedice za djecu, žene i okoliš, a uz to rezultiraju većim troškovima za zdravstvenu njegu i povećavaju nejednakosti u zdravlju. Zaštita dojenja odnosi se na zakonsku zaštitu koja omogućuje majkama da doje svoju djecu isključivo do 6 mjeseci starosti, ali i da nastave s dojenjem nakon toga.
 
Promicanje uvelike ovisi o provođenju nacionalne politike dojenja i preporuka na svim razinama sustava zdravstvenih i društvenih usluga na način da se dojenje smatra normom. Učinkovita potpora na individualnom nivou podrazumijeva da sve žene imaju pristup službama za pomoć dojenju, bilo da je riječ o podršci koju pružaju zdravstveni djelatnici, bilo da je riječ o savjetovalištima, udrugama, forumima za majke i dr. Nažalost, statistike u Hrvatskoj pokazuju da čak 50% majki odustaje od dojenja već nakon prvog mjeseca djetetova života, a samo 13,4% dijete isključivo hrani dojenjem. 
  
Svjetski savez za podršku dojenja (WABA) je globalna mreža pojedinaca i organizacija koje se brinu o zaštiti, promociji i pružanju podrške dojenju širom svijeta, čiji se napori temelje na Innocenti deklaraciji, programu „Deset veza za odgajanje budućnosti“ i Globalnoj strategiji prehrane novorođenčeta i malog djeteta (SZO/UNICEF). WABA ima status savjetnika pri organizaciji UNICEF kao i status nevladine organizacije u ulozi specijalnog konzultanta pri Ekonomskom i društvenom savjetu Ujedinjenih naroda (ECOSOC). Suradne organizacije su IBFAN – Međunarodna mreža akcije bebi hrane, La Leche League International – LLLI, Međunarodna asocijacija savjetnika za dojenje – ILCA, Wellstart International i Akademija medicine dojenja – ABM. 
  
Ciljevi i razlozi obilježavanja Svjetskog tjedna dojenja su:
1. ukazivanje na ulogu programa "Deset koraka do uspješnog dojenja" u poboljšavanju statistike dojenja,
 
2. obnavljanje akcija zdravstvenih sustava, ustanova i zajednice kojima se dojenje promovira kao najlakši izbor,
 
3. obavještavanje javnosti o rizicima umjetne prehrane i o važnosti dojenja za pravilan razvoj djece i dugoročan pozitivan utjecaj na zdravlje kako djece tako i majki,
 
4. omogućavanje majkama da u potpunosti budu podržane u izboru da doje u okvirima zdravstvenog sustava i izvan njega.
 
"Deset koraka do uspješnog dojenja"
 
Svaka ustanova koja se bavi pružanjem njege trudnicama i rodiljama te brine o novorođenčadi treba:
1. izraziti službenu politiku podrške dojenju u pisanom obliku (pravilnik) o kojoj trebaju biti redovito obaviješteni svi zaposleni zdravstveni radnici,
 
2. educirati sve zaposlene zdravstvene radnike da primjenjuju politiku podrške dojenju i u praksi,
 
3. informirati sve trudnice o prednostima i tehnikama dojenja,
 
4. pomoći majkama da započnu s dojenjem u roku od pola sata nakon poroda,
 
5. naučiti majke tehnikama uspješnog dojenja i pomoći im da održe laktaciju čak i u situaciji kada su nakon porođaja odvojene od svojih beba,
 
6. ne davati novorođenim bebama ni jednu drugu hranu niti tekućinu osim majčinog mlijeka, osim kada je to medicinski neophodno,
 
7. organizirati zajednički smještaj kako bi majke i bebe bile zajedno 24 sata dnevno,
 
8. poticati dojenje na zahtjev - prema potrebi bebe (bez vremenski određenih intervala),
 
9. izbjegavati korištenje dude varalice - umirivanjem djeteta dudom varalicom smanjuje se broj podoja,
 
10. pomoći osnivanje i njegovati suradnju sa grupama za podršku dojenju i upućivati majke da im se obrate prilikom izlaska iz bolnice.
 
 
Zašto je važna promocija programa "Deset koraka do uspješnog dojenja"? 

Istraživanja pokazuju da je najbolja prehrana za novorođenče u cijelom svijetu ona koja podrazumijeva pokretanje dojenja u toku prvog sata života, isključivo (samo) dojenje tokom prvih šest mjeseci života kao i nastavak dojenja tijekom druge godine ili kasnije. Dojenje pospješuje zdravlje majke i kratkoročno i dugoročno te može doprinijeti postizanju više Milenijskih razvojnih ciljeva (MDGs); smanjenju smrtnosti kod djece i poboljšanju zdravlja majki.
 
UNICEF je nedavno zabilježio da je smanjenje smrtnosti djece u svijetu sa 13 milijuna 1990.godine na 8.8 milijuna tijekom 2008. godine dijelom posljedica široko prihvaćenih osnovnih zdravstvenih intervencija kao što su pravovremeno i isključivo dojenje.
 
Također, sve veći broj istraživanja pokazuje da je primjena programa "Deset koraka do uspješnog dojenja", uz kontinuiranu podršku majkama nakon poroda, čimbenik koji doprinosi uspješnom pokretanju dojenja i isključivoj prehrani majčinim mlijekom na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou. Broj novorođenčadi koje su hranjene samo majčinim mlijekom je u porastu u velikom broju zemalja, ali je usprkos tome došlo do stagnacije ili opadanja u nekima, dijelom zbog smanjene političke podrške za Inicijativu „Bolnica – prijatelj djece“ („Baby Friendly” bolnica) i nepridržavanja pravila programa u ustanovama koje su već dobile naziv „Bolnica prijatelj djece”. 
  
Pojačani napori su neophodni kako bi se uvele sveobuhvatne strategije prehrane novorođenčadi, uz donošenje zakona i odluka na nacionalnoj razini koji će takve napore podržati, kao i to da se program "Deset koraka do uspješnog dojenja" provodi u svim rodilištima, da se stručno obuče sve službe zdravstvenog sustava koje se brinu o trudnicama, rodiljama i novorođenim bebama, uz podršku od strane zajednice i prenošenje poruke programa kroz veliki broj različitih kanala komunikacije. 
  
Što možemo učiniti kako bismo postigli napredak u programu „Baby-Friendly”?

• Pomozite prijateljima, kolegama i svojoj zajednici da pronađu svoj put za primjenu programa "Deset koraka do uspješnog dojenja"
.
• Zahtijevajte promjene u zdravstvenom sustavu.
 
• Mijenjajte stvari na lokalnoj razini.
 
• Zahtijevajte napredak i na nacionalnoj i globalnoj razini.
 
 

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se