Advertisement
Ispunjen život

Novogodišnje anti-odluke

Nije li vam dosta svake godine iznova donositi novogodišnje odluke kojih se nikada ne pridržavate? Krenite radije malim koracima i postavite si realne kratkoročne ciljeve koji su lako ostvarivi

Novogodišnje anti-odluke

Jeste li već napravili popis novogodišnjih odluka ili ga samo imate u glavi? Koliko ste ih puta donijeli – jedne te iste odluke? Koliko dugo ćete ih se pridržavati? Ako je suditi po većini (svaka čast iznimkama), ne predugo. Stvar je u tome što si postavljamo prevelike ciljeve koje potom ne ostvarimo dovoljno brzo pa to vodi do razočaranja. S druge strane, možda se ne okružimo s dovoljno podrške kako bismo ispoštovali odluke koje donesemo.

Zašto, dakle, umjesto velikih životnih preokreta, radije ne biste promjene uveli postupno i s pozitivnim stavom što će sigurno olakšati put do njihova provođenja? Donosimo naše verzije novogodišnjih anti-odluka.

Stara odluka: Učlani se u teretanu!
Gubitak kilograma je svakako najpopularnija novogodišnja odluka, posebno nakon što ste pojeli posljednju žlicu francuske, posljednju mađaricu i posljednji pureći batak. Ali, priznajte si da ćete samo baciti mnogo novca na članstvo koje nećete koristiti.
 
Anti-odluka: Vježbaj gdje god da jesi!
Idite malim koracima do svoje fitness rutine. Započnite šetnjom nakon večere jednom ili dvaput tjedno. Napravite pokoji čučanj za vrijeme reklama. Koristite stube umjesto lifta. Kako budete uklapali vježbu u svoj raspored, razvit ćete naviku  vježbanja  pa će vam biti lakše vježbati i u teretani. 
 
Stara odluka: Otplati dug!
Sada smo više no ikad u dugovima, ali budite svjesni da će biti potrebno više od odluke i više od godine dana da se vratite na siguran financijski put. Osim ako imate poveći dotok novca i discipline, no tad ne spadate u ovu skupinu.
Anti-odluka: Manje koristi kreditnu karticu! 
Sjećate se vremena kad je kreditna kartica bila samo za hitne slučajeve? Nove cipele od 800 kuna baš i nisu hitni slučaj. Koristite gotovinu ili debitnu karticu i trošite samo ono što imate. Sljedeći put kad stojite u redu da platite novi parfem ili preskupu majicu zapitajte se možete li to platiti onime što imate. Ako je odgovor ne, vratite na policu. 
 
Stara odluka: Uštedi novac! 
Naravno das vi želimo imati novca na računu za “crne dane”, ali ta štednja ne daje rezultate odmah i to vas može navesti na odustajanje.
 
Anti-odluka: Daruj novac! 
Pokušajte imati na umu da uvijek postoji netko kome novac treba više nego vama. Hoće li to biti napojnica konobaru, zveckavi novčić uličnom sviraču, donacija nekoj humanitarnoj organizaciji, vi birate. I ako uspijete pronaći sredstva za dobra djela, pronaći ćete i za svoj crni fond, a usput ćete biti mnogo sretniji. 
 
Stara odluka: Jedi zdravije! 
Priznajte da vas pomisao na vrećicu mrkve i karton jogurta ljuti. Ne morate prijeći na sirovu hranu pa čak ni postati vegetarijanac/ka da biste jeli zdravije.
 
Anti-odluka: Probaj različitu hranu! 
Postoji nevjerojatan izbor zdrave hrane koja je usput i ukusna. Potražite recepte koji koriste organsku, lokalnu hranu. Ako više volite naručivati, birajte mudrije. Umjesto hamburgera probajte lososa s povrćem. Dodajte povrće na pizzu. I mijenjajte namirnice umjesto da koristite samo pet istih namirnica cijelu godinu. 
 
Stara odluka: Provodi više vremena s ljudima koje voliš! 
Priznajte da i s najboljima namjerama provođenje 24 sata dnevno s obitelji svakog može izluditi, a i obiteljske večere su obično kratkog vijeka.
 
Anti-odluka: Radi na kvaliteti umjesto kvantiteti! 
Kad ste s voljenima ostavite svoje iPod, iPad, Blackberry i ostale spravice sa strane i koncentrirajte se na sugovornika. Na kraju nije bitno provodite li s voljenima 20 minuta ili 2 tjedna, bitno je kako provodite to vrijeme. 
 
Stara odluka: Prestani piti i/ili pušiti!
Da, definitivno se trebate riješiti loše navike, ali znamo da to nije lako. Dajte sve od sebe, a u međuvremenu…
 
Anti-odluka: Dodaj zdravu naviku!
Često posustajemo u odvikavanju od loših navika zbog osjećaja praznine koji ga prati. Zato kad prestajete pušiti, više hodajte, pošnite plesti, slikati…Umjesto čaše alkohola popijte čašu vode. Lakše je pobijediti lošu naviku koncentriranjem na pozitivan cilj. 
 
Stara odluka: Organiziraj se!
To je to! Od danas ćete imati sve posloženo, organizirano po abecedi i boji. Kad bi samo mogli naći olovku…
 
Anti-odluka: Prihvati svoje sisteme! 
Ne postoji uzalud izraz “kreativni nered”. Ako vas veseli hrpa časopisa, bilježaka ili knjiga na stolu, neka bude tamo. Riješite stvari koje vas izluđuju (vraćajte ključeve na mjesto!), a ostalo ostavite.
Sigurno imate još mnogo odluka koje želite ispuniti. Zapamtite da je bolje ići polako pa ispuniti male ciljeve nego postaviti veliki cilj i odustati nakon 3 dana. 
 
 
Naturala vam želi sreću s odlukama i javite nam kako vam ide!
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.
  • Novogodišnje anti-odluke- komentira trnje trnje

    Odli?an tekst!!Probat ću ga primjeniti !

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se