Advertisement
Eko dom

Feng Shui - savjeti za uređenje kupaonice

Dolaze topliji dani, a sa njima i potreba za osvježenjem u vlastitom domu. Gdje je bolje potražiti osvježavajuću chi-energiju vode u njenom izvornom obliku nego - u kupaonici?! Naravno, ako je dizajn ove važne prostorije u harmoniji sa načelima Feng Shuija, boravak u njoj, kao i obavljanje svakodnevnih aktivnosti, bit će znatno ugodniji.

Feng Shui - savjeti za uređenje kupaonice

Prije svega, prisjetimo se nekih osnovnih pojmova povezanih sa drevnom kineskom filozofijom, čiji naziv – „Feng shui“, zapravo predstavlja vjetar i vodu, elemente koji simboliziraju neprekidno gibanje chi-energije. Upravo je slobodan protok energije, u prostoriji i oko nje, najvažniji sastojak funkcionalnosti dizajna interijera prema zakonitostima Feng Shuija. Spomenimo i ostala načela ove orijentalne „umjetnosti življenja“ - yin i yang (pasivna i aktivna energija), pet elemenata (drvo, vatra, zemlja, metal, voda), a tu je i osam smjerova kompasa. 

Najpovoljniji smještaj kupaonice
 
Istočna i jugoistočna strana u odnosu na središte doma optimalni su položaji budući da su na navedenoj lokaciji chi-energije vode i drva u skladu. Također, te strane zgrade često su „okupane“ sunčevim zrakama, što doprinosi lakšem gibanju energije. Kupaonica sa jednim ili više prozora svakako je najbolje rješenje, jer, prirodna svjetlost i svjež zrak sprječavaju zastoj chija do kojeg dolazi u tamnim i vlažnim prostorima, a može biti uzrok zdravstvenih poteškoća. Osim toga, zrake sunca pravi su vjesnik optimizma. 
 
Naravno, prozori trebaju osiguravati i privatnost prilikom boravka u kupaonici. U tu svrhu preporučuje se postavljanje, primjerice, žaluzina ili neprozirnog stakla koje može biti i dekorativno (tehnikom stapanja nekoliko vrsta stakala u raznim bojama kreira se prozorsko staklo koje će cijelom prostoru podariti notu razigranosti). Dok metal i staklo „naginju“ prema yangu – bržem strujanju energije, prozračne zavjese izrađene od prirodnih tkanina stvoriti će interijer koji je više yin – opušteniji. 
 
Što manje namještaja, tkanina i dodataka
 
U prekrcanoj kupaonici često dolazi do usporavanja i zastoja energije, stoga je prilikom opremanja ove, često vrlo male prostorije, najbolje razmišljati u pravcu minimalizma – što manje namještaja, tkanina i dodataka. Yang materijali sjajnih površina koje reflektiraju svjetlost - poput nehrđajućeg čelika, mramora, granita, stakla, keramičkih pločica – ubrzavaju gibanje chija te su stoga dobrodošli u dizajnu kupaonice. Navedeni materijali igraju još jednu ulogu, a to je vizualno povećanje interijera. Pritom ne smijemo zaboraviti ni ogledala, koja su u ovom slučaju „uvjet bez kojeg se ne može“.
 
Sintetičke materijale se zbog statičkog elektriciteta ne preporučuje kod obrade poda, a to se odnosi i na tepihe ili podne prostirke. Zastori za tuš su, također, najčešće napravljeni od umjetnih materijala, te bi trebalo razmisliti o alternativi – primjerice, prozirnoj ili neprozirnoj staklenoj pregradi. 
 
Preporučuje se da školjka bude pozicionirana što dalje od ulaza u kupaonicu i, po mogućnosti, skrivena od pogleda pregradnim zidom ili nekom 'varijacijom na temu'. Brzo i dekorativno rješenje je i paravan u raskošnom kineskom stilu ukrašen crtežima, stakalcima i kamenčićima ili znatno jednostavnijem japanskom stilu za minimalistički dizajniran interijer. 
 
Drvo unosi život u kupaonicu 
 
Kod uređenja kupaonica smještenih na jugu, jugoistoku ili istoku, poželjno je jačanje energije drveta što se može postići odabirom pravih boja, oblika i predmeta izrađenih od ovog prirodnog materijala. Naravno, odlučite li se za primjenu drva, poželjno je odabrati, primjerice, tikovinu budući da je zbog visokog postotka ulja kojeg sadrži otporna na vlagu, a s obzirom da se zahvaljujući navedenoj kvaliteti koristi u izradi brodova – donosi zanimljiv mornarski „štih“ u dizajn kupaonice. 
 
Prema filozofiji Feng Shuija, element drva u prostor unosi život, rast, vitalnost i aktivnost. Oblici koji snaže energiju ovog elementa su pravokutni, visoki, tanki, te pozicionirani okomito po uzoru na rast drveća. Imate li dovoljno prostora u kupaonici, ukrasite je visokim biljkama posađenima u zelenom loncu, kao i onima koje rastu prema gore, primjerice zumbulom čiji će atraktivni cvjetovi istaknuti ljepotu svakog interijera. 
 
Uzorci na keramičkim pločicama ili zidu oslikanom vodootpornim bojama, te na ručnicima, zavjesama, opremi .... također mogu utjecati na chi-energiju. Oblici koji na istoku i jugoistoku jačaju chi su nepravilni i valoviti (voda), dok ga tanke, vertikalne linije i pruge održavaju (drvo), a šiljaste forme te cik-cak crte usporavaju (vatra).  
 
Boje potiču raspoloženje 
 
Želite li u kupaonici povećati energiju vode, u tome vam mogu pomoći razni morski deseni poput školjaka, ribica, brodića, stiliziranih valova...
 
Ugođaj mediteranskog krajolika dočarati će i boje iz palete ove drevne filozofije uređenja prostora. Na jugoistočnoj strani Feng Shui sugerira nanošenje smaragdno-zelenih, tirkiznih, te tamno-plavih tonova koji donose osvježenje i harmoniju, dok pozitivne misli i relaksaciju na istoku „bude“ svijetle nijanse plave i boja limete koja asocira na novi rast. Neutralna shema sastavljena od bijele (ne)boje do bež tonova, jača chi pa se u kupaonici može naći u ulozi pozadinske boje kao i u obliku raznih predmeta (spužvica, četki za masažu, čaša, zdjelice za sapun, ....). 
 
U svakom slučaju, kvalitetno uređena kupaonica, u kojoj je obavljanje svakodnevnih aktivnosti ugodno, osnova je funkcionalnog doma.  
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se