Advertisement
Medicina i farmacija

Dječak ili djevojčica? Uskoro test za određivanje spola

Fetalna DNA koja se nalazi u majčinoj krvi krije tajnu spola

Dječak ili djevojčica? Uskoro test za određivanje spola
Sudeći prema studiji, preko fetalne DNA iz majčine krvi uskoro će se testom otkrivati spol nerođene bebe. - Nakon sedam tjedana trudnoće,  pouzdanost otkrivanja spola fetusa preko majčine krvi iznosi visokih 95%. Nakon dvadeset tjedana trudnoće pouzdanost testa je gotovo stopostotna – izjavila je Diana W. Bianchi, MD, genetičarka i izvršna direktorica istraživačkog instituta Mother-Infant Research Institute iz Bostona. 
 
Istraživanje je uključilo testiranje trudnica širom svijeta i cilj samog istraživanja nije puko zadovoljavanje roditeljske znatiželje – očekuju li dječaka ili djevojčicu, već ima za cilj rano otkrivanje poremećaja povezanih sa spolom kao što je hemofilija ili neki drugi genetički poremećaji. Na temelju tih rezultata liječnici se mogu odlučiti oko eventualne potrebe za amniocentezom ili nekom drugom metodom, invazivnijom od testiranja krvi.
 
Istraživanje je objavljeno u Journal of the American Medical Association. Dr. Bianchi i njene kolege pratile su kroz istraživanje 3524 trudnica koje su nosile dječake i 3017 trudnica koje su čekale djevojčicu. Testirale su se majčina krv kao nositelj fetalne DNA i urin. Fetalni DNA materijal izoliran iz urina pokazao se nepouzdanim, tvrde istraživači.
 
Test se temelji na otkrivanju Y kromosoma u majčinoj krvi koji pouzdano ukazuje da se radi o dječaku. Nakon sedmog tjedna trudnoće s 95.4% - tnom pouzdanošću se moglo zaključiti radi li se o dječaku ili djevojčici.
 
Kako trudnoća odmiče i krvni testovi postaju sve pouzdaniji - do 20.-tog se tjedna moglo sa 99%-tnom sigurnošću odrediti spol djeteta. Iako su istraživači više orijentirani na otkrivanje genetskih malformacija i rijetkih bolesti vezanih uz spol ovim testom, nema sumnje da će se u bliskoj budućnosti test nuditi i roditeljima koje naprosto interesira hoće li dječju sobicu obojati u ružičasto ili plavo.
 
 
Izvor: National Institutes of Health (NIH)

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se