Advertisement
Relaksacija i meditacija

Disanje: preduvjet zdravlja i opuštenosti

Naučite pravilno disati - savjeti o pravilnom disanju dolaze iz Medical yoga centra

Disanje: preduvjet zdravlja i opuštenosti
Jedan je jogi davno rekao „Disati znači živjeti“. Kratko, jednostavno i jasno. Mogao je jednako tako reći „Disati znači DUGO živjeti“ ili „Disati znači BITI SAVRŠENO ZDRAV“; sve su tvrdnje apsolutno točne. A što je posebno važno u današnjem svijetu jurnjave i stresova, disanje je bitan preduvjet psihofizičke opuštenosti i dubokog duševnoga mira. 
Stoga bi programi svakog wellness centra koji pretendira pružati kompletnu uslugu psihičke i fizičke blagodati za tijelo i duh, morao voditi računa da u nekom od oblika svoje ponude pruži i dio drevne jogijske znanosti o disanju.
 
Nevjerojatan je apsurd - toliko nesvojstven inače beskrajnom savršenstvu prirode - da se čovjek najprije rađa s urođenom sposobnošću pravilnoga disanja, koju zatim - gubi. Bebe dišu savršeno (posebno kad spavaju); mirno, kroz nos, duboko i opuštajuće. Odrastao čovjek niti budan ne zna tako disati; on diše kratko, isprekidano, uglavnom čujno i najčešće kroz usta.
Danas je u svijetu poznato na stotine tisuća najrazličitijih drevnih i suvremenih tehnika (seansi) opuštanja i redukcije stresa. A znakovito je da barem 95% ih počinje rečenicom „Opustite se i dišite, polagano, mirno i duboko...“ Nema, očito je, pravog opuštanja bez pravog disanja.
 
Stoga je jedan od bitnih zahtjeva povratka prirodi i zdravom životu upravo i zahtjev za povratkom prirodnom, pravilnom i zdravom disanju.
 
Ustima jedemo - nosom dišemo!
 
Ovo drevno pravilo danas se rijetko dosljedno primjenjuje iako je jedini prirodni način disanja, disanje kroz nos. Nigdje i nijedna životinja ne diše kroz usta. Bebe također poznaju jedino disanje kroz nos (disanje kroz usta „nauče“ kasnije, uglavnom, slažu se stručnjaci, zbog stresova koji stimuliraju pojačano disanje kroz usta).
 
Jogiji tvrde da se disanjem kroz nos asimilira i svemirska energija "prana" koja se poslije (mrežom od 72.000 posebnih kanala ili "nadija") širi cijelim tijelom. "Prana" se također unosi hranom i vodom, no najviše disanjem. Sustav "nadija" otprilike odgovara živčanom sustavu po učenju zapadne medicine. Ono što je zanimljivo istaći jeste činjenica da su jogiji prije 5.000 godina uočili povezanost izdanaka njušnog živca u nosu s mozgom, čime se osigurava izravan dotok "prane" u mozak, a time i njezin blagotvoran, osvježavaju}i učinak na cijelo tijelo. Disanje kroz usta, kada nema mogućnosti izravnog dotoka "prane" u mozak putem njušnog živca, neusporedivo manje energetski djeluje na organizam. Umjesto teoretiziranja i dokazivanja, evo posve praktičnog primjera. Kada ste prehlađeni, nos vam je začepljen i dišete samo na usta. Ne kažete li često tijekom prehlade "Nije mi ništa, samo sam čitav nekako malaksao."? Ne čini li vam se logičnim objašnjenje da u danima hunjavice "prana" nije mogla izravno osvježavati mozak, a time i cijelo tijelo?
 
Kako si pomoći? Prvi način: određenim tehnikama ispiranja održavati stalno, pa i tijekom prehlade, čiste nosne kanale. Drugi način: vježbajte jogu! Tada uopće nećete biti prehlađeni.
 
Kad već spomenusmo „pranu“, treba reći da su vježbe asimiliranja prane u tijelo, nazvane „pranayama“, vrlo slične vježbama disanja, pa ih mnogi s njima i poistovjećuju. No, razlika je velika i bitna, no kratko (i vrlo pojednostavljeno!) objašnjenje glasilo bi otprilike ovako: disanjem u tijelo unosimo kisik, a pranayamom životnu energiju. Disanje je nešto ugodno, lagano i spontano, dok su vježbe pranayame katkada vrlo složene, strogo kontrolirane i izvode se prema određenim pravilima, bez spontanosti i opuštanja.
 
Što znači "usavršiti disanje"
 
Zagrebački Medical Yoga Centar veliku pozornost poklanja pravilnom i optimalnom disanju, posebno zato što je okrenut populaciji visokoobrazovane klijentele koja živi stresnim životom karakterističnim za suvremene urbane jurnjave u kojima su zapostavljeni mnogi aspekti zdravoga života, pa tako i zdravo i pravilno disanje.
Zanimljivo je, međutim, da mnoge koji požele naučiti pravilno disanje, na samom početku toga puta dočeka malo iznenađenje.
 
Naime, kad prosječan čovjek poželi poboljšati svoje svakodnevno i uglavnom nepravilno disanje, onda očekuje da će prvi sat poduke kod nekog jogijskog eksperta početi vježbom u kojoj će ga guru poučiti kako da duboko udahne i potom do kraja izdahne... Istinsko učenje disanja, međutim, počinje nečim što predstavlja bitan i logičan preduvjet pravilnom i optimalnom disanju: fizičkim vježbama kojima se jačaju i aktiviraju svi oni brojni mišići koji sudjeluju u disajnom procesu (dijafragma, trbušni i međurebrani mišići prije svega, ali i brojni drugi mišići grudnog koša i leđa, pa čak i mišići lica i nosa). 
 
Nema savršenog disanja ako prethodno nisu „probuđeni“ svi atrofirani mišići koji su već „zaboravili“ kako im je priroda namijenila krucijalno važnu ulogu u procesu disanja.
Posebne jogijske vježbe (asane) usmjerene su na poboljšanje funkcije upravo tih mišića, a za mnoge od njih na prvi pogled čak i ne biste rekli da imaju mnogo veze s disanjem. No, ostavimo toza neku drugu temu i drugu priču. 
 
Obzirom da je mnogo onih koji su nestrpljivi da odmah krenu s nekim „pravim vježbama disanja i pranayame“, u prilogu navodimo po jednu iz obiju grupa.
 
VJEŽBA 1: Disanje za početnike
 
POČETNI POLOŽAJ: Lezite sasvim mirno i ugodno opušteno. Ruke su vam prirodno položene uz tijelo, dlanova okrenutih gore, a noge lagano razmaknute. 
 
Za početak ove vježbe, samo zaklopite oči, slušajte glazbu i mislite na nešto lijepo.
 
Nakon 3 minute: 
Sada ćete u mislima polako prijeći vašim tijelom i osjetiti ugodan mir u svakom njegovom dijelu. 
Usmjerite pozornost najprije na desnu nogu i budite posve sigurni da je potpuno opuštena....
Koncentrirajte se sada ne lijevu nogu... a zatim na obje noge istovremeno.
U mislima dalje opuštajte redom desnu ruku... zatim lijevu.... pa obje ruke istovremeno.
Osjetite sada mir cijelog trupa; dakle trbuha, grudnog koša, stražnjice, leđa, ramena, vrata...
Opustite i sve mišiće lica, a zatim osjetite cijelo svoje tijelo u ugodnom relaksirajućem položaju, potpuno smireno.
 
Nakon 3 minute:
Usmjerite sada svoju pozornost na disanje. Udahnite laganim i mirnim podizanjem trbuha, zadržite dah nekoliko sekundi, a zatim polako izdahnite osjećajući opuštanje trbuha i grudnog koša.
Prije novog udisaja ponovo nakratko zadržite dah.
dišite samo kroz nos, polako, nečujno i duboko.
 
Nakon 3 minute:
Postupno usporavajte disanje, usporavajte i intervale zadržavanja daha nakon udisaja i izdisaja, ali bez napora. neka sve teče prirodno, ugodno i lagano, a disanje neka je potpuno nečujno.
 
Nakon 3 minute:
Za kraj vježbe, još dva puta duboko i do kraja udahnite, ali ovoga puta ispužite ruke iza glave i ugodno se protegnite dok zadržavate dah... a zatim se potpuno opustite i ostanite mirno ležati dok glazbe ne utihne... Seansa je završena.
 
VJEŽBA 2: Pranayama za početnike
 
POČETNI POLOŽAJ: Kleknite (točnije, sjednite na pete) ili zauzmite „lotosov položaj“ sjedeći prekriženih nogu uspravnoga gornjeg dijela tijela. Ruke su prirodno opuštene s nadlanicama na koljenima i dlanovima okrenutima gore. Palac i kažiprst lagano se dotiču.
(Ako Vam je iz određenih razloga ovaj položaj nemoguće održavati tijekom nekoliko minuta, za početak vježbu možete izvoditi i ležeći na leđima, potpuno opušteni s rukama sa strane, dlanova okrenutih gore. Napominjemo, međutim, da ovaj položaj NIJE pravi položaj za vježbe prenayame)
Dišite mirno i polagano, bez napora. Nakon svakog udisaja i izdisaja, zadržite dah nekoliko sekundi, bez forsiranja, koliko vam je ugodno.
 
Nakon 2 minute:
Nastavit ćete sada disati jednako mirno i bez naprezanja, ali s pravilnim intervalima trajanja udisaja, izdisaja i zadržavanja daha.
Tijekom udisaja brojite polako u sebi „1..2..3..“, zatim isto tako i tijekom zadržavanja daha. Dok izdišete brojite opet u sebi polako do 3, a isto i zadržavajući dah nakon izdisaja. Sve to mirno i lagano, bez napora: 3 jedinice udisaj, 3 zadržavanje daha, pa jednako tako izdisaj i ponovo zadržavanje daha.
Dišite i sve ugodnije se opuštajte.
 
Nakon 3-4 minute:
Sada ćete umjereno povećati trajanje intervala udisaja, izdisaja i zadržavanja daha; najprije do 4, a zatim do 5 jedinica. ne smijete osjećati ni malo napora, nelagode ili pritiska u plućima. Disanje mora biti lagano i ugodno...
 
Nakon 4 minute:
Nemojte više brojati, ali nastavite s mirnim i dubokim disanjem i još se više opustite...
 
Nakon 3-4 minute:
Uz jedan dugi udisaj ispružite ruke iznad glave i ugodno se istegnite, a zatim spustite ruke i nakon još nekoliko mirnih udisaja polako otvorite oči.
 
Seansa je gotova.
 
 
Napisao: Vlatko Mišković, mag. iur.
Medical Yoga Centar
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se