Advertisement
Njega i zdravlje djeteta

Dijete i pas u istom stanu?

Ako se bojite da će vaše dijete razviti alergiju na kućnog ljubimca – budite bez straha. Novija studija objavljena u časopisu Clinical & Experimental Allergy otkriva da držanje psa ili mačke ne povećava rizik od alergije.

Dijete i pas u istom stanu?

Roditelji mlađe djece često se pitaju da li držanje psa ili mačke u njihovu domu povećava rizik da djeca postanu alergična na kućne ljubimce.

Ganesa Wegienka, ravnateljica Department of Public Health Sciences bolnice Henry Ford, pratila je grupu djece, od njihovog rođenja do odrasle dobi. Za to se vrijeme redovito susretala i sa djecom i roditeljima i pratila zdravstveno stanje te prikupljala informacije o djeci koja su živjela s psom ili mačkom.
 
U 18 godini, kod svih 565 sudionika studije, izmjerena su antitijela na mačje i pseće alergene, a konačni  rezultati su pokazali da se prva godina izloženosti alergenu pokazala ključnom te da se kod neke djece se, suprotno očekivanom, razvila otpornost na alergene. Rezultati su objavljeni u Clinical & Experimental Allergy. 
 
Dokazano je da su djevojke i mladići, čije su obitelji držale psa u stanu tijekom prve godine života, imale pola manje šanse da razviju alergiju na kućne ljubimce u odnosu na njihove vršnjake koji nisu živjeli sa životinjama,  
 
Istraživanje dokazuje da je držanje psa ili mačke u prvoj godini života direktno povezano sa zdravstvenim statusom u kasnijoj dobi te da izloženost djeteta kućnim ljubimcima ne povećava rizik od alergija – zaključuje voditeljica istraživačkog tima Ganesa Wegienka.
 
 
Izvor: National Institutes of Health (NIH)
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se