Lijepo vrijeme samo što nije stiglo i stignete na vrijeme naučiti kako pripremati hranu ljeti i prilagoditi prehranu novom godišnjem dobu. Ljeti je bitno konzumirati što više hrane koja hladi organizam. Ne treba zanemariti ni način pripreme jela.
Dakle, manje pržiti, pohati, peći u pećnici, to ostavite za posebne prigode ili povremene hladnije dane u ljetu. Što više izbacite masna i teška jela, jer ona griju organizam i čine nas tromima. Ne prekuhavajte povrće, dajte prednost kratko pirjanom ili kuhanom, hrskavom ili sirovom povrću.
Smanjite i unos soli i šećera, slatko zamijenite voćem, te neizostavnom dinjom i lubenicom, a deserti neka budu lagani, voćni i kremasti, a ne pečeni. Iskoristite prirodu i njene plodove koji su dostupni kratko. Jagode su preplavile tržnicu, a zbog velike količine pesticida preporučuje se da birate one iz organskog uzgoja. Tu su još i marelice, breskve, kupine, maline, borovnice, ribizle….
Kavu zamijenite rashlađenim zelenim čajem s dodatkom svježe mente i limuna ili napravite vlastiti osvježavajući napitak, eksperimentirajte. Vrijeme koje će vam ostati nakon što si pojednostavite obroke iskoristite kvalitetnije, u prirodi, na moru, u društvu, s djecom ili sa sobom.
Prijedlog Romine Mlinarević za ljetni jelovnik je što više svježeg, sirovog i salate, salate, salate…s njima nikad nećete pogriješiti u ovim vrućim danima. Dat će vam blago rashlađujući efekt i lakoću u želucu. Pri tome se ne misli na tradicionalnu zelenu salatu, nego na salatu na sto načina…
Rashlađene žitarice, mahunarke i proizvodi od mahunarki poput tofua i tempeha na salatu nam daju cjelovitost i u toj salati imamo sve potrebno, ugljikohidrate, bjelančevine, pa šarenilo od povrća i imamo i vitamine i minerale.
Manje kuhanja, a više sjeckanja, budite kreativni i nađite svoju savršenu brzu kombinaciju, bez mučenja nad štednjakom i puhanja od vrućine.
Takvu salatu možete ponijeti i na posao, put ili izlet, samo ponesite više od planiranog jer će vas svi tražiti da probaju, pa se na vrijeme osigurajte da ne bi ostali bez ljetnog ručka (ovo Romina govori iz iskustva). Ako ste na moru, iskoristite dostupnost svježe ulovljene ribe i uživajte, uz puno zelenog povrća.
Pazite da ne unosite ledene namirnice jer vas samo kratkoročno zavaraju, a dugoročno zapravo zagriju organizam. Opskrbite se sezonskim namirnicama i krenite u pustolovinu otkrivanja novih okusa. Ako ne znate kako ili vam fali ideja dođite na lipanjske radionice i školu kuhanja.
Zdrave radionice kuhanja u lipnju
15.06. (subota) Volim mahunarke 16 – 19,30h, 350 kn*
16.06 (nedjelja) Bez glutena 16 – 19h, 250 kn
22.06. (subota) Volim povrće 16 – 19,30h, 350 kn*
30.06. (nedjelja) Prirodne slastice 16 – 19,30h, 350 kn*
*škola kuhanja
Voditeljice radionice: Romina Mlinarević, učiteljica prirodne prehrane i integrativni terapeut i Martina Ivanjko, mag. nutr.
Za prijave do 12. lipnja odobrava se popust od 20 % za navedene radionice.
Prijave na romlinarevic83@gmail.com, 099 5278 755
Više informacija potražite na web stranici Kultura prehrane i Facebooku.
Mjesto održavanja: Centar za kulturu prehrane, Vladimira Nazora 18
Superfood jagoda smoothie
2 šalice smrznutih jagoda
1 smrznuta banana
1 žlica goji bobica
1 žlica oljuštenih sjemenki konoplje
2 žlice lucume
1šalice bademovog mlijeka
Sve sastojke izmiksati u blenderu i poslužiti. Ako nemate neki od sastojaka slobodno zamijeniti sličnim ili jednostavno izbacite, nađite svoju najdražu kombinaciju.