Recept je iz moje kuharice The Vegan Baker, a ova torta odabrana je i za naslovnicu poznatog britanskog magazina Vegetarian Living. Nedavno sam s ovom tortom gostovala i na HRT-u, u emisiju Subotom ujutro u društvu Nevene Rendeli, Davora Šukera, Gorana Karana i Fadila Redžića. Tortu je rezao i dijelio Šuker, g. Redžića podsjetila je na tortu koju je nekad njegova majka pravila, a Gorana Karana podsjetila je na tortu koju njegova majka nikad nije pravila!
Uz to, jedan od snimatelja komentirao je da je to jedna od najboljih torti koju je ikad jeo…
Dakle, preostaje vam samo da ju isprobate i uvjerite se da torta bez mlijeka, jaja i rafiniranog šećera može biti jako fina!
Za biskvit:
1 šalica polubijelog brašna
¼ šalice integralnog brašna
½ šalice kakao praha
1 žličica praška za pecivo bez aluminija
¼ žličice cimeta
Prstohvat soli
1 šalica sojinog mlijeka
1/4 šalice suncokretovog ulja
½ šalice nerafiniranog šećera šećerne trske
½ žličice jabučnog octa
3 žlice voćnog pekmeza (za premazivanje biskvita)
Za kremu:
3 šalice bio-margarina, nehidrogeniziranog (ako želite, zamijenite domaćim maslacem)
1 ½ šalica kakao praha
1 šalica nerafiniranog šećera šećerne trske
½ žličice praha bourbon vanilije
2 žlice sojinog mlijeka
1 šalica malina ili drugog voća
Listići melise, za ukras
Ribana tamna čokolada
Za biskvit zasebno pomiješajte suhe, a zasebno tekuće sastojke pa sve kuhačom lagano povežite u jednoliku smjesu. Izlijte u kalup za tortu od 24cm i pecite 20ak minuta na 180 stupnjeva. Pustite da se ohladi, prerežite po sredini na dva sloja i svaki premažite toplim pekmezom rastopljenom u lončiću.
Za pripremu kreme bio-margarin ostavite na sobnoj temperaturi da omekša. Šećer u blenderu sameljite u prah. U zdjeli pomiješajte šećer u prahu sa kakaom. Ručnim mikserom prvo dobro izmiksajte margarin, pa polako dodajte mješavinu šećera i kakaa.
Po potrebu dodajte i žlicu-dvije mlijeka. Pred kraj miksanja dodati vaniliju.
Pola kreme ravnomjerno rasporedite na donji sloj biskvita, a pola na gornji. Po vrhu torte posložite maline i pospite listićima melise i ribanom čokoladom.
Servirajte na sobnoj temperaturi.
Uživajte u ovoj popularnoj torti!
Više informacija o radionicama kuhanja i receptima Dunje Gulin na www.rentajchefa.com