Konzumacija povrća je dobra za sve aspekte vašeg zdravlja, od zdravlja mozga i srca do pravilnog funkcioniranja živčanog i probavnog sustava. No, budimo realni, ponekad može biti prilično teško učiniti povrće ‘zabavnim’ i ukusnim, pogotovo za vaše mlađe pripadnike obitelji.
Kako biste riješili taj problem na vrijeme i za blagdane imali najukusniji asortiman povrća ikad, proučite ovih par savjeta:
1. Ispecite ga u pećnici
Najjednostavnija metoda za pripremu povrća s dobrim okusom: pečenje u pećnici. Naime, visoke temperature izvlače njihovu prirodnu slatkoću i mogu izoštriti i karamelizirati okuse. To se događa zbog “Maillardove reakcije” koja se javlja između aminokiselina i šećera u određenoj hrani zbog zagrijavanja. Dakle, kad netko da kompliment vašem pladnju s prženim povrćem, obavezno uputite tihu zahvalu Louis-Camilleu Maillardu, koji je prvi put opisao reakciju 1912. godine.
Gotovo se svako povrće može se ispeći, ali brokula je izvrsno mjesto za početak. Da bi se brokula ispekla, prvo je pošpricajte maslinovim uljem, a zatim začinite solju, paprom i češnjakom u prahu. Pecite je na 220 stupnjeva najmanje 20 minuta.

2. Dodajte limunove korice
Neka vaše već sjajno pečeno povrće još više zablista dodavanjem limunove korice i soka prije posluživanja. Ova je tehnika izvrsna za šparoge, kažu stručnjaci. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, prelijte šparoge maslinovim uljem i začinite solju i paprom te pecite 8-10 minuta. Zatim prelijte s češnjakom, iscijeđenim limunovim sokom, koricom limuna i posipajte parmezanom.
3. Napravite umak
Sjetite se humusa, guacamolea, grčkog jogurta, salse ili nekog drugog omiljenog umaka. Spojite svoje omiljeno povrće i pretvorite ga u zdravi umak pomoću kojeg ćete uživati u svojim omiljenim tortiljama bez grižnje savjesti.

4. Eksperimentirajte sa začinima
Sol i papar su izvrsni, ali vaše povrće zaslužuje puno više, zar ne? Začinite svoje pečeno ili pirjano povrće dodavanjem omiljenih začina ili mješavina začina – eksperimentirajte dok ne osmislite dobitnu kombinaciju.
5. Ako ništa drugo, dodajte sir
Dodavanje fete, kozjeg sira ili parmezana gotovo je siguran način za podizanje okusa, a naročito je sjajan na, primjerice, prokulicama i brokuli. Ako ne koristite mliječne proizvode, isprobajte prehrambeni kvasac koji daje orašasti i sirasti okus te više vitamina B skupine.
Pročitaj i ovo:
- Savršena jesenska salata kombinira pečenu bundevu i zeleno lisnato povrće
- 8 savjeta za zdravu prehranu djeteta: Kako da dijete zavoli povrće i voće, a zaboravi na pizzu, Coca-Colu i hamburger?
- Brzo i jednostavno: aromatičan rižoto s kurkumom i povrćem
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili na digitalnu verziju na platformi Magzter i uživaj u sadržajima koji ispiriraju i mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!







