Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
  • Zašto je trčati vani teže nego na traci – i što to znači za tvoje tijelo
    • Posted on 29. listopada 2025.28. listopada 2025.
    • Foto: pexels
  • Najbolji čaj za gubitak visceralne masti – dijetetičari otkrivaju koji stvarno djeluje
    • Posted on 29. listopada 2025.28. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
  • Dr. Katarina Čolak: “Kod moždanog udara svaka minuta može spasiti život!”
    • Posted on 29. listopada 2025.29. listopada 2025.
    • Foto: poliklinika sinteza
  • Stvarnosti koje dijelimo: Radionica fotografiranja hrane u sklopu Zagreb Design Weeka 2025.
    • Posted on 29. listopada 2025.29. listopada 2025.
    • Foto: Vedrana Orlović
  • Imate narcisoidnog člana obitelji? Evo kako izaći s njim na kraj
    • Posted on 29. listopada 2025.28. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
0
0

Početna stranica Aktualno Događanja Stvarnosti koje dijelimo: Radionica fotografiranja hrane u sklopu Zagreb Design Weeka 2025.

  • Događanja

Stvarnosti koje dijelimo: Radionica fotografiranja hrane u sklopu Zagreb Design Weeka 2025.

Ponekad najljepše priče nastanu kad se svjetovi spoje – onaj dizajnerski, estetski i onaj svakodnevni, koji živi u jednostavnim trenucima poput mirisa kave, topline svjetla i tanjura domaće hrane

  • Posted on 29. listopada 2025.29. listopada 2025.
  • 4 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Zagreb Design Week već dvanaestu godinu okuplja kreativce iz različitih područja, a ovogodišnje izdanje, održano od 9. do 21. rujna 2025., po prvi put trajalo je dva tjedna. Tema „Stvarnosti koje dijelimo“ potaknula je promišljanje o paralelnim svjetovima u kojima živimo – fizičkom, digitalnom, osobnom i kolektivnom – te ulozi dizajna u njihovom povezivanju.

Ovogodišnji ZGDW donio je novi, dinamičan koncept – umjesto jednog centralnog prostora, događanja su se selila kroz grad: od Jadran filma, gdje je održano svečano otvorenje i dodjela međunarodne nagrade ZGDW Award, do galerija, studija i pop-up prostora u raznim kvartovima Zagreba. Grad je na dva tjedna postao živi poligon za istraživanje dizajna, umjetnosti i stvaralaštva.

I ove godine sam imala priliku biti dio ovog događaja, kroz radionicu fotografiranja hrane. Tema „stvarnosti koje dijelimo“ su svakodnevni, intimni trenuci koji često prolaze nezamijećeni, a upravo su oni srž našeg zajedničkog iskustva. U središtu mnogih takvih trenutaka nalazi se hrana. Ona je puno više od osnovne potrebe: ona je kulturni simbol, nositelj tradicije, izraz kreativnosti i, što je možda najvažnije, snažan medij povezivanja među ljudima.

Fotografija hrane kao prostor susreta

Radionicu fotografiranja hrane sam održala 12. 9. 2025. u Studiju 1, u prostoru Jadran filma. Cilj radionice je bio istražiti kako kroz fotografiju možemo bilježiti i podijeliti vlastitu stvarnost: kako kroz kadar možemo ispričati priču o sebi, o svom okruženju, o navikama koje baštinimo i emocijama koje nas spajaju s drugima.

Danas svi živimo u paralelnim stvarnostima; fizičkoj, digitalnoj, osobnoj i kolektivnoj. Fotografija hrane postala je mjesto gdje se te stvarnosti susreću. Kad netko objavi sliku domaće juhe, doručka na brzinu ili svečanog kolača za obiteljsko slavlje, on ne dijeli samo recept ili estetiku tanjura, već dijeli trenutak, atmosferu, vrijednosti. U tom činu dijeljenja hrane, dijelimo i sebe.

Iako tri sata brzo prođu, u tom kratkom vremenu polaznici su imali priliku dotaknuti se cijelog procesa stvaranja fotografije hrane: od ideje do završnog kadra. Prošli smo glavne smjernice koje svaki fotograf mora imati na umu:

  • Kakvo jelo fotografiramo? Kako se ponaša na svjetlu, mijenja li izgled kad se ohladi, zahtijeva li dodatno stiliziranje?
  • Kako ćemo ga poslužiti? Na tanjuru, daski, u zdjeli – i što time govorimo o karakteru jela?
  • Koju atmosferu želimo stvoriti? Hoće li to biti svježa jutarnja scena ili topla večernja priča?
  • Koje svjetlo koristimo? Mekano, difuzno svjetlo često je najbolji saveznik u food fotografiji.
  • Hoće li kadar biti čist i minimalistički ili bogat detaljima?
  • Dodajemo li ljudski element? Ruka koja dodiruje šalicu ili lagano pomiče tanjur može unijeti toplinu i život u scenu.

Sve su ovo pitanja koja si je potrebno postaviti čim ste odabrali jelo koje želite fotografirati. Mi smo se dotaknuli svake od ovih tema, ali smo se najviše zadržali na kompoziciji. Kao uvod u ovaj članak, detalje o kompoziciji sam obradila u ranijem pod nazivom Sklad u tanjuru – gusta juha od tikvi.

Razgovarali smo o pravilu trećine, zlatnom rezu i o tome kako naš mozak instinktivno traži red i harmoniju u slici. Kad je kompozicija skladna, fotografija djeluje uravnoteženo, a promatrač u njoj lako „ostaje“. Kroz praktične primjere pokazali smo kako se jednostavnim pomakom tanjura, praga svjetla ili promjenom kuta gledišta može potpuno promijeniti doživljaj scene.

Sponzor ovogodišnje radionice je bio Bistro Fetiš poznat po svojoj maštovitoj i 100% bezglutenskoj kuhinji. Ovom prilikom zahvaljujem Fetiš ekipi i dragoj Sanji Obradović na vremenu i trudu. Guštali smo dok smo fotkali i uživali u snackovima pod pauzom.

A fotkali smo sljedeća preukusna jela:

  • Quiche
  • Veganska salata s kvinojom, sjemenkama i ukiseljenim povrćem
  • Američke zobene palačinke s preljevom od šumskog voća

Radionica je bila ograničena na deset polaznika, taman dovoljno da svatko pronađe svoj kut svjetla i trenutak za eksperimentiranje. Zajedno smo slagali scene, komentirali kompozicije, i pokušavali uhvatiti onaj osjećaj kad jelo „prodiše“ pred objektivom. Ideja je bila manje rekvizita, više priče. Svaki kadar bio je poziv da gledamo pažljivije – ne samo hranu, nego i ono što kroz nju želimo prenijeti.

Mali pogled na radionicu složila sam kroz fotografije u kolaž, a ovim putem još jednom od srca zahvaljujem ekipi na sudjelovanju: Medea, Gordana, Luka, Ivona, Petra, Ema, Barbara, Andrea, Andreja i Valentina. Hvala vam!

Pročitaj i ovo:

  • Sklad u tanjuru – gusta juha od tikvi koja miriše na jesen
  • Blagi pesto od bosiljka: Monokromatska priča u zelenom
  • Umak od brusnice: Kako ‘jednostavno’ može biti ‘kreativno’ u fotografiji hrane

Total
0
Shares
0
0
0
Vedrana Orlović
Vedrana Orlović

Vedrana Orlović autorica je bloga Kefirolicious, na kojem možete pronaći (gotovo) sve o domaćem kefiru i dobrim bakterijama. Uz kreiranje bezglutenskih jela u koja voli dodati i domaći kefir, strast su joj fotografiranje i stiliziranje hrane.

Prethodni članak
  • Intervju

Infuzija pozitivnosti: Svijet u kojem su ranjivost, suosjećanje i nježnost znakovi snage, a ne slabosti

  • Posted on 27. listopada 2025.27. listopada 2025.
  • Autor: Nikolina petan
  • Foto: privatna arhiva, Instagram Infuzija pozitivnosti
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Intervju

Dr. Katarina Čolak: “Kod moždanog udara svaka minuta može spasiti život!”

  • Posted on 29. listopada 2025.29. listopada 2025.
  • Autor: Nikolina petan
  • Foto: poliklinika sinteza
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Događanja

Održan prvi Medikor Pharma Club – novo mjesto povezivanja i inspiracije za ljekarnike

  • Posted on 20. listopada 2025.20. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: mEDIKOR PR
  • Foto: mEDIKOR
Pročitaj
  • Događanja

„Parazitska posla“ donijela smijeh, suze i prepune redove kazališta Gavella

  • Posted on 14. listopada 2025.14. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: PR objava
  • Foto: Filip Popović
Pročitaj
  • Događanja

Zorinih 5 – Brend Zorina mast proslavio pet godina uspjeha

  • Posted on 6. listopada 2025.6. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Događanja

Croatia Airlines dočekao Dubrovnik – sedmi novi zrakoplov

  • Posted on 30. rujna 2025.30. rujna 2025.
  • 2 min
  • Autor: croatia airlines PR
  • Foto: Šime Lugarov, Airbus
Pročitaj
  • Događanja

Ovog vikenda održat će se tradicionalno obilježavanje Dana ružičaste vrpce

  • Posted on 30. rujna 2025.30. rujna 2025.
  • 2 min
  • Autor: Pr objava
  • Foto: Filip Popović
Pročitaj
  • Događanja

Lov na tihog ubojicu: Provjerite svoje brojeve, da ne bi bilo prekasno!

  • Posted on 25. rujna 2025.25. rujna 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: promo
Pročitaj
  • Događanja

Uz poznata lica i biserne osmijehe, Štimac Dental Centar proslavio 40 godina izvrsnosti

  • Posted on 15. rujna 2025.15. rujna 2025.
  • 2 min
  • Autor: PR objava
  • Foto: Patricia Jerković
Pročitaj
  • Događanja

The Flying Dish Festival pretvorio Veliku Goricu u epicentar zabave, okusa i glazbe

  • Posted on 10. rujna 2025.10. rujna 2025.
  • 3 min
  • Autor: PR objava
  • Foto: Iven Mastin
NAC sirup
Poliklinika Sinteza
Poliklinika Sinteza
Najnovije
  • Moždana magla ne pogađa samo starije – mlađi od 40 sve češće gube fokus

    • Posted on 29. listopada 2025.28. listopada 2025.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Kako manje sjediti svaki dan – 8 jednostavnih navika za zdravije tijelo i bistriji um

    • Posted on 28. listopada 2025.28. listopada 2025.
    • 4 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Zdrave, ali opasne za zube: 5 namirnica koje su neprijatelji vašeg osmijeha

    • Posted on 28. listopada 2025.28. listopada 2025.
    • 3 min
    • Foto: pexels
    Pročitaj
  • Pileća prsa ili zabatci? Nutricionisti otkrivaju što je zdravije

    • Posted on 28. listopada 2025.27. listopada 2025.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Čoko-banana muffini: Zdravi proteinski desert koji topi kilograme i gradi mišiće

    • Posted on 28. listopada 2025.27. listopada 2025.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Zašto je trčati vani teže nego na traci – i što to znači za tvoje tijelo
    • Posted on 29. listopada 2025.28. listopada 2025.
    • Foto: pexels
  • 2
    Najbolji čaj za gubitak visceralne masti – dijetetičari otkrivaju koji stvarno djeluje
    • Posted on 29. listopada 2025.28. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
  • 3
    Dr. Katarina Čolak: “Kod moždanog udara svaka minuta može spasiti život!”
    • Posted on 29. listopada 2025.29. listopada 2025.
    • Foto: poliklinika sinteza
  • 4
    Stvarnosti koje dijelimo: Radionica fotografiranja hrane u sklopu Zagreb Design Weeka 2025.
    • Posted on 29. listopada 2025.29. listopada 2025.
    • Foto: Vedrana Orlović
  • 5
    Imate narcisoidnog člana obitelji? Evo kako izaći s njim na kraj
    • Posted on 29. listopada 2025.28. listopada 2025.
    • Foto: Pexels

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
0
0
Najnovije objave
  • Prijateljstvo kao najjači anti-age: Evo kako bliski odnosi usporavaju starenje
    • Posted on 28. listopada 2025.27. listopada 2025.
    • Foto: pexels
  • Preskačete zagrijavanje? Evo zašto to nikako ne biste smjeli
    • Posted on 28. listopada 2025.27. listopada 2025.
    • Foto: pexels
  • Infuzija pozitivnosti: Svijet u kojem su ranjivost, suosjećanje i nježnost znakovi snage, a ne slabosti
    • Posted on 27. listopada 2025.27. listopada 2025.
    • Foto: privatna arhiva, Instagram Infuzija pozitivnosti
  • Uživajte u slatkom: 8 zdravih poslastica koje možete pojesti bez grižnje savjesti
    • Posted on 27. listopada 2025.24. listopada 2025.
    • Foto: Pexels, freepik
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Prehrana
  • Mindfulness
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
  • Lifestyle
  • Majčinstvo
  • Ekologija i održivost
  • Aktualno
COPYRIGHTS © 2025 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.