Možete li zamislite odmor obilježen apsolutnim mirom, u mjestu gdje se sljubljuje planinska svježina Učke s tračkom morske atmosfere, dok zrak ispunjava očaravajući miris grmova lavande oko kojih oblijeću bijeli leptiri i bumbari? Iako zvuči kao mjesto koje postoji samo na idiličnoj slici s razglednice, u jednu takvu sliku zaista možete i zakoračiti, doživjeti je i omirisati, i to u Rukavcu pored Matulja, gdje se smjestila Stancija Kovačići.
Skrovita i samozatajna, idealno smještena „pod Učkun“, taman je udaljena od vreve turističkih mjesta, ali dovoljno blizu da, ako samo poželite, ispunite dane posjetom Opatiji ili Rijeci, izletom na Krk, upoznavanjem Učke ili brojnim mogućnostima aktivnog odmora. S druge strane, jednako se tako možete prepustiti hedonističkom gastro odmoru obilježenom delicijama chefa kuhinje Vinka Frlana, lokalnim specijalitetima i istarskim vinima, dok osvježenje, umjesto u moru, potražite u bazenu Stancije.
Novi život obiteljske starine
Stancija Kovačići realizacija je dugogodišnjeg sna njezinih vlasnika, Danijele i Vinka Frlana. Stara obiteljska kuća s kraja 19. stoljeća doživjela je potpunu obnovu i prenamjenu, ali posveta djedu i obiteljskoj tradiciji zadržala se u imenu Stancije, ujedno nadimku Frlanove obitelji u čijoj se kući nalazila kovačija (kovačnica), otkriva nam Danijela Frlan.
Stancija je u današnjem izdanju svoje prve goste primila 2009. godine – pored pet soba za smještaj gostiju, koje odišu autentičnim rustikalnim šarmom, u Stanciji se nalazi restoran s tri manje sale te terasom okruženom miomirisima mediteranskog bilja lavande, ružmarina, bosiljka i lovora, koji svoje mjesto redovito pronađu i u jelima chefa Vinka.
Okruženje je to idealno za intimnije svadbene svečanosti, domjenke, rođendanske proslave, razna obiteljska te poslovna druženja. U nekoliko je navrata Stancija bila i mjesto održavanja teambuildinga, i to u vidu škola primorske kuhinje gdje su se, ovisno o sezoni, na tanjuru našle šparoge, bundeve ili školjke.
Tajna se krije u jednostavnosti
Restoran potpada pod domenu chefa Vinka, gdje njegova ljubav prema kuhanju, poštovanje namirnica te virtuoznost u pripremi jela dolaze do izražaja. Znanje je stjecao u čuvenim kuhinjama istarskog kraja, ali za njegovo je oblikovanje kao chefa najzaslužnije iskustvo u kastavskom restoranu Kukuriku, te svoju kuhinju opisuje kao „mediteransku, sezonsku i kreativnu s naglaskom na tradicionalna jela Kvarnera i Istre, moderno predstavljenu“.
Ključ njegove filozofije krije se u jednostavnosti, u lokalnim i kvalitetnim namirnicama koje odražavaju sezonu i podneblje u kojem se nalaze. Čim manje komplicirati, tim bolje, kaže nam chef Vinko. – Cilj je koristiti lokalnu namirnicu, spremiti je na jednostavan način i uz dodatak još dvije-tri namirnice stvoriti jednostavno jelo. Ako je namirnica kvalitetna, čim manje obraditi, par kapi maslinova ulja i to je to – dodaje.
Koliko je takav pristup jednostavan, a efektan, imali smo se prilike uvjeriti i sami, kad je na stol došao sir škripavac u pikantnom maslinovom ulju, oboje proizvodi lokalnih proizvođača s kojima Stancija surađuje – svega dvije namirnice za gastro iznenađenje za vaše nepce.
U biranom društvu najboljih restorana
A u kojem smjeru krenuti dalje? Naša je preporuka riblji carpaccio od brancina te salata od sipe s nektarinama (ako vam takva kombinacija još nije pala na pamet, bit će vam drago čuti da se odlično slažu). Isto vrijedi i za rižoto s vrganjima, lisičarkama, kaneštrelama i škampima, koji je za svaku pohvalu.
Ako više preferirate „nešto konkretno“, u ponudi su i razna jela od boškarina, peke od janjetine te jela sa šparugama i svježim tartufima. Pored ovih delicija, posebno mjesto u kuhinji zauzima domaća tjestenina te domaći kruh i peciva od različitih vrsta brašna, s dodacima začinskog i samoniklog bilja. Nas su se posebno dojmili teleći medaljoni obučeni u pancetu, u umaku od tartufa, s mahunama i pireom od povrća, sve to u pratnji biranih istarskih vina.
Jedan od specijaliteta njihove kuhinje, janjeći ragu s vongolama i aromatiziranom planetom, objavljen je u vodiču 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti za 2018/2018 godinu. No, priznanja vrsnoj kuhinji chefa Vinka ovdje ne staju, jer je restoran Stancije Kovačići uvršten u Club Magnar Ben Best Gourmet restorana te hrvatsko izdanje Gault&Millau vodiča za 2018. godinu, među odabrano društvo 100 najboljih restorana u Hrvatskoj.
A budući da šećer uvijek dolazi na kraju, našli su se tu i deserti za prste polizat’ – mousse od čokolade s kremom od marelice, osvježavajuća krema od jogurta sa svježim voćem i domaćom marmeladom od smokvi i bazge, koji je spremio chef Vinko, te tart od čokolade, na kojim je nemoguće stati na samo jednom komadu.
Što posjetiti u okolici?
Kad se zaželite predaha od gastro hedoniziranja (jer zbilja, negdje treba i „potrošiti“ svu tu finu hranu), Stancija Kovačići bit će idealno polazište za istraživanje cijelog kvarnerskog kraja. Ako pitate gospođu Danijelu, dobit ćete pregršt preporuka za aktivnosti kojima možete ispuniti dane – od biciklizma do planinarenja, izleta, tenisa, najma glisera, paraglajdinga, pa čak i zdravstvenog turizma, jer Stancija Kovačići redovito ugošćuje klijente obližnje dentalne ordinacije Manolab, mahom stranih turista koji na taj način spajaju ugodno s korisnim. A pored svega toga, prema savjetu gospođe Danijele, sljedeće se aktivnosti svakako ubrajaju među must do.
1. Šetnja Lungomarem
Obalna šetnica duga 12 kilometara povezuje gradove opatijske rivijere, a svega 2 km dijeli Volosko i Opatiju, staru damu hrvatskog turizma. Šećući u svako doba godine ovom atraktivnom šetnicom, možete uživati u pogledu na kvarnerske otoke, arhitekturi otmjenih palača te prekrasnim parkovima.
2. Istraživanje Učke
Tura od prijevoja Poklon kroz šumu primorske bukve dovest će vas do Vojaka, vidikovca na najvišem vrhu Učke, odakle za lijepa vremena puca pogled na kvarnerske otoke, istarski poluotok, planine Gorskog kotara, Velebit, talijanske Alpe, pa čak i Veneciju. Pomoću teleskopa može uživati u punih 360 stupnjeva atraktivne panorame, a osim brojnih planinara i izletnika, Vojak posljednjih godina privlači sve više ljubitelja slobodnog letenja.
3. Tragovima matuljske povijesti
U Matuljima se krije pravi povijesni raritet o kojem ćete malo što imati prilike pročitati ili saznati, jer još uvijek čeka neke bolje dane. Naime, željeznička postaja Opatija-Matulji predstavlja nekadašnju glavnu vezu s europskim metropolama te važan kotačić u razvoju turizma ovoga kraja, a u njezinoj su čekaonici nestrpljivo cupkale i kraljevske noge – tzv. Carsku sobu koristili su članovi austrougarske carske obitelji te druge značajne osobe, među kojima i balerina Isadora Duncan. Posjet Matuljima ujedno je i prilika da posjetite Zvončarsku muzejsku zbirku, jer se samo na području općine Matulji razlikuju zvončarske skupine iz Rukavca, Zvoneće, Bregi, Brguda, Muna, Žejana, Mučića, Korenskega, Vlahovega Brega i Frlanije.
Kao da odlična hrana i smještaj u oazi mira nisu dovoljni argumenti za posjet, jednom kad vidite s kojom se pažnjom domaćini posvećuju svakom posjetitelju, bit će vam jasno zašto se gosti cijele godine vraćaju u njihovu Stanciju. Stancijom redovito vlada topla i domaćinska atmosfera, baš onako kako i očekujete od ljudi koji na turizam ne gledaju samo kao posao tijekom tri ljetna mjeseca. A planovi za budućnost? Ima ih, otkriva nam gospođa Danijela, ali ne tako skoro – neki potiho sanjani san uključuje sadnju vlastitog maslinika te gradnju još jednog apartmana uz bazen. Ali polako…