Kubanska atmosfera preselila se na jednu večer u Zagreb i zagrijala zagrebački Stross. Inspiriran Kubom današnjice Havana Club Mojito Embassy pop up bar dočarao je autentičan okus suvremene Havane, a tim vrhunskih koktel majstora naučio posjetitelje kako pripremiti savršeni Mojito.
Iako je svima poznato kako je za pripremu Mojita potreban rum, menta, šećer, limeta i mineralna voda, vrhunski koktel majstori – Vjenceslav Madić Kishoni, Mario Majcen, Ante Žigo, Davor Supina i Danijel Knežević – otkrili su u čemu je tajna kod same pripreme. Naglašavaju kako su najvažnije stvari za pripremu svježe namirnice i kubanski rum Havana 3 años.
Najbolji rum za pripremu Mojita, Havana Club 3 años koriste i najpoznatiji barovi na Kubi poput Bodeguita Del Medio i Floridita bara. Radi se od 100% prirodne kubanske šećerne trske i dozrijeva najmanje tri godine u bijelim hrastovim bačvama, gdje se razvijaju arome cvijeća, šećerne trske, ljekovitog bilja i limete, zbog čega se izvrsno uklapa u koktele, posebno mojito. Don Navaro, primer maestro Kube kaže – Teško je zamisliti bijeli rum s istom snagom i složenošću arome i okusa kojeg ima Havana 3 años rum.
Originalan recept mojita kojeg su na radionici koristili vrhunski koktel majstori potječe iz poznatog bara Bodeguita Del Medio bar, koji se nalazi u srcu Havane, gdje se priprema desetljećima. U veliku čašu stavljamo dvije žlice šećera, sok od svježe limete i dvije grančice mente. Dodamo kockice leda u čašu i ulijemo Havana Club 3 años rum. Do vrha čaše ulijemo gaziranu vodu i lagano sve promiješamo. Ukrasimo s par listića mente.
U ritmu Kube!
Nakon radionice Mojita, Kubanska večer se nastavila uz Cuban service band uz koji su se rasplesali i Mario Valentić i Mirna Medaković. – Ne propuštam priliku za ples pogotovo ne kada je riječ o kubanskim ritmovima. Volim salsu i Kubu, pa mi je uvijek drago sudjelovati na ovakvim događanjima koja prenesu dio druge kulture – rekao je Mario Valentić.
U plesnim koracima Valentiću se pridružila i poznata glumica Mirna Medaković kojoj je želja otići na Kubu i uživati na tržnicama Havane. – Dobra atmosfera i vrući kubanski ritmovi potaknuli su me da se pridružim plesnom podiju te se prisjetim koraka salse. Uživala sam u kubanskoj večeri i naučila kako pripremiti savršeni Mojito. Uz nekoliko ritmova i gutljaja Mojita osjećala sam se kao da sam na Kubi – izjavila je Mirna Medaković.
Nakon Kubanske večeri u Zagrebu, Havana Club Mojito Embassy će se tijekom ljeta organizirati Kubanske večeri i Mojito radionice po gradovima na obali. Korijeni Havana kluba sežu u 1878. godinu. Havana Club pokrenut je kao brend koji će osvojiti kubansko tržište, kao i inozemna. U imenu kubanskog ruma sadržana je kulturna baština kao i jedinstveni doživljaj glavnog grada Havane, s kojim Havana Club brend dijeli grb Giraldillu. Zahvaljujući jedinstvenom skupu znanja Maestorsa Ronerosa, Havana Club je održao na životu kubansku umjetnost destiliranja, ležanja i blendiranja vrhunskog ruma, od bijelih do tamnih, starijih rumova. Havana Club je usko povezan sa kubanskom kulturom i ljudima koji su iznimno ponosni na to što je postao – istinska nacionalna ikona. Smatraju ga jednim od najboljih ambasadora Kube u svijetu.