Rapsku tortu prožimaju mirisi i okusi Dalmacije: bademi, limuni i maraskino. Legenda kaže da je 1177. godine prvi put poslužena papi Aleksandru III. kada je posjetio Rab.
Njezin recept sačuvale su časne sestre iz samostana sv. Antuna Padovanskog i benediktinke iz samostana sv. Andrije. Danas je najpoznatiji rapski suvenir, a mještani je rade samo u najsvečanijim prigodama.
Njoj u čast u Rabu je otvorena i Kuća rapske torte, koja nam je i odobrila fotografije ove vrsne slastice dok svoj tajni recept ipak čuvaju od javnosti.
Recept koji se nasljeđuje s generacije na generaciju
No, pronašli smo recept koji se za ovu tortu nasljeđuje s koljena na koljeno. Rapska torta radi se u dva oblika: u okruglom pužolikom obliku i kao štangica. Njezina priprema sastoji se od dva dijela, a tradicija nalaže da se radi tri dana: prvo se skuhaju bademi te im se oljušti kora, zatim se stave sušiti cijeli dan, sutradan se samelju te se umijesi tijesto koje isto mora odstajati jedan dan, treći dan se radi torta.
Sastojci za tijesto:
- 4 jaja
- 4 žlice šećera
- 2 vanilin šećera
- prstohvat soli
- korica naranče
- korica limuna
- 10 dag maslaca
- brašna koliko upije, dok se ne dobije glatko tijesto
Za nadjev:
- 1 kg očišćenih i samljevenih badema
- 1 kg šećera
- korica limuna
- korica naranče
- 4 vanilin šećera
- 1 dl maraskina
- 7 do 10 jaja
Priprema: Tijesto i umak rade se isto kao i kod torte Makarane. Razlika je u tome što kad je tijesto gotovo, razdijeli se i oblikuje u malene valjke te razvalja da bude sasvim tanko. Torta se peče na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Cijeli proces slaganja umaka na tijesto torte, pogledajte na videu slastičarne Kiflić d.o.o. s Raba:
Pročitaj i ovo:
- Presnac – tradicionalni kolač s otoka Krka
- Ne propustite: 7 najboljih božićnih sajmova u Europi ove godine
- Paprenjaci – tradicionalni recepti koji se prenose s koljena na koljeno!