Zeleni čaj, kurkuma, nar i brokula – vjerojatno ste više puta čuli o njihovom korisnom djelovanju na organizam, no što se dogodi kada se njihova četiri ekstrakta udruže u jednom proizvodu pod nazivom Pomi-T i kakvi su rezultati takve sinergije – govori znanstveno istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji na 203 muškarca oboljela od raka prostate.
Pomi-T® je bio osmišljen za potrebe nacionalnog ispitivanja kojim se željelo utvrditi sinergijsko djelovanje određenih polifenola na stanice raka. Formulirao ga je tim liječnika, znanstvenika i nutricionista kojeg je predvodio onkolog Professor Robert Thomas MRCP MD FRCR konzultant onkolog, s Cranfield University, Bedford & Addenbrooke’s, NHS Hospital Trusts. UeK National Cancer Research Network objavio je randomizirano dvostruko slijepo i placebom kontrolirano ispitivanje (Robert Thomas1,2,3, Madeleine Williams1, Habinda Sharma1, Assim Chaudry2, Pat Bellamy3).
Nakon značajnih rezultata o njegovom utjecaju na progresiju stope rasta PSA (Prostate Specific Antigen, prostata specifičnog antigena- PSA) kod pacijenata s rakom prostate i pretpostavljenog utjecaja na druge vrste karcinoma (istraživanja koja su u tijeku) institut je predao formulaciju nazvanu Pomi-T® uglednom britanskom proizvođaču dodataka prehrani. Znanstveni odbor dizajnirao je prvu eksperimentalnu procjenu Pomi-T kod muškaraca s rakom prostate zato jer je relativno čest i jer u ranim fazama bolesti ljudi uglavnom nisu bili na nikakvim drugim tretmanima (tako su se svi rezultati mogli pripisati Pomi-T, a ne nekoj drugoj terapiji). Pouzdani laboratorijski pokusi daju iste rezultate na većem broju različitih vrsta raka. Znanstveni odbor planira nastavak serije studija koje uključuju različite faze raka prostate i druge vrsta raka, kao što su, rak jajnika, dojke i rak debelog crijeva, ali trenutno se ne zna kada ćemo imati rezultate tih studija.
203 muškarca, godinu dana
U studiju su bila uključena 203 muškarca, studija je trajala od 09/2011. do 10/2012. Rezultati su analizirani godinu dana i prezentirani na najvećoj i najprestižnijoj svjetskoj konferenciji o raku ASCO 2013. U studiji su sudjelovali pacijenti s rakom prostate na aktivnom promatranju i pacijenti u fazi promatranja na PSA recidiv nakon radioterapije ili operacije. Nakon 6 mjeseci utvrđena je razlika od 63% u stopi rasta PSA između dvije grupe koja je statistički vrlo značajna. Studija je utvrdila značajan učinak uzimanja Pomi-T kapsula na stopu rasta PSA stoga se smatra da bi muškarci s rakom prostate imali velike dobrobiti od njegovog uzimanja. Redovito uzimanje ovog dodatka prehrani kako je pokazalo ovo 6 mjesečno ispitivanje moglo bi spriječiti progresiju bolesti koja bi vodila prema terapijama s većom toksičnosti…
Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u vidu predavanja na najvećoj međunarodnoj konferenciji o raku ASCO ( Chicago 2013.). Od svih objavljenih radova na međunarodnom nivou samo se 10 njih iz sekcije urologija prezentira u vidu predavanja što govori o značaju dobivenih rezultata.
Prednosti polifenola
Prehrana bogata polifenolima, prirodnim biljnim fitokemikalijama koje se nalaze u zdravoj hrani povezana je s manjim rizikom od kroničnih bolesti kao što su demencija, visok kolesterol, artritis, bolesti srca, starenje kože i makularna degeneracija [Denny, Elments, Karppi, Rezai-Zadeh, Porrini]. Dobro provedene populacijske studije također povezuju njihov redoviti unos s manjim rizikom od brojnih vrsta raka uključujući rak dojke [Hu], gušterače [Banim], jednjaka [Sun], jajnika [Wu, Tung], prostate [Giovannucci, Chaoyang, Joseph] i karcinoma kože [Heinen].
Učinci polifenola nisu samo preventivni, njihovo je djelovanje snažno i u fazi nakon dijagnoze. Kod pacijenata oboljelih od raka dojke uočena je manja stopa ponovnog javljanja bolesti ako su jeli hranu bogatu polifenolima voće, povrće, soju i zeleni čaj [Pierce, Buck, Boyapati, Ogunleye]. Pojedinci s rakom kože, koji su jeli hranu s visokim udjelom zelenog lisnatog povrća i brokule, imali su niže stope formiranja novih stanica raka. Zdrava prehrana i način života povezan je s sporijom progresijom PSA kod muškaraca s rakom prostate [Ornish].
Kako polifenoli djeluju protiv raka?
Najčešće se kao mehanizam anti-kancerogenog djelovanja fitokemikalija ističe njihov antioksidativni učinak koji štiti DNK od oksidativnih oštećenja [Porrini, Parada, McLarty, Sonn]. Fitokemikalije djeluju dvojako, izravno uklanjaju slobodne radikale i opskrbljuju hranjivim tvarima glavne antioksidativne enzime; superoksid dismutazu, glutation ili katalaze. Polifenoli imaju i druge mehanizme djelovanja ovisno o njihovom izvoru:
Zeleni i crni čaj putem polifenolskog spoja epigalokatehin-galatapokazali su sposobnost blokiranja enzima ornitin dekarboksilaze pomoću kojeg stanice raka zaobilaze apoptozu (samoprogramiranu smrt) [McLarty, Porrini, Liao]. Zeleni čaj inhibira proliferaciju stanica raka dojke i prostate i angiogenezu [Yang].
Kurkumin iz kurkume usporava rast stanica raka prostate blokiranjem staničnog ciklusa, povećava apoptozu i sprečava invaziju i migraciju stanica [Somasundaram, Shah, Zhang, Iqbal]. On inhibira aktivnost tirozin kinaze EGFR [Dorai] posredovanjem cox-l iskazuje protuupalna svojstva [Handler] i bez oštećivanja zdravih stanica inhibira rast matičnih stanica koje dovode do napredovanja raka dojke [Kakarala].
Nar, bogat elaginskom kiselinom inhibira proliferaciju stanica raka prostate i inducira apoptozu u laboratorijskim studijama [Retitig, Lansky, Malik, Khan, Barber, Choi]. U staničnim linijama tumora dojke povećava markere stanične adhezije, te smanjuje migracije koje su povezane s metastazama [Rocha, Wang].
Izoticijanat sulforafan iz brokule zaustavlja rast i potiče apoptozu stanica raka [Sarkar]. Redovito uzimanje brokule podregulira gene povezane s rastom raka, a pojačava djelovanje gena povezanih s suzbijanjem raka osobito u 50% populacije koji nose mutirani gen glutation S-transferaze [Gasper, Moysich, Joseph, Heinen].
Zašto su muškarci s rakom prostate odabrani kao idealna skupina za procjenu djelovanja polifenola?
Studija je namjeravala utvrditi djelovanje ove posebne formulacije polifenola na stanice karcinoma. Muškarci s rakom prostate fazi aktivnog praćenja ili u fazi promatranja PSA relapsa izabrani su kao idealna skupina za procjenu jer imaju marker PSA koji omogućuje jednostavno praćenje djelovanja intervencije polifenolima. Osim toga ta je skupina pacijenata vrlo otvorena prema uzimanju dodataka prehrani čak 50-70% ispitanika žele uzimati dodatke prehrani u cilju samopomoći i dodatne terapije [Bauer, Uzzo].
Zašto bi bilo korisno isprobati djelovanje Pomi-T?
Četiri sastojka iz Pomi-T pokazala su antikancerogenu aktivnost u brojnim objavljenim rezultatima laboratorijskih i faza II ispitivanja. Svaki od njih ima svoj vlastiti jedinstveni spoj polifenola i antioksidansa s različitim načinima djelovanja. Osim toga manja pojedinačna koncentracija četiri različite vrste hrane vjerojatno će imati manje negativnih učinaka jer izbjegava pretjeranu konzumaciju jednog određenog tipa polfenola.
Pomi-T se proizvodi u Velikoj Britaniji isključivo od prirodnih sastojaka u skladu s, na nacionalnoj razini odobrenog Standarda za hranu čime je usklađen i sa zahtjevima EU. Pomi-T kapsule ne sadrže punila, umjetne boje niti konzervanse. Ukupno 203 pacijenta prosječne dobi od 74 godina (raspon 53 – 89 godina) s histološki potvrđenim rakom prostate od čega 59% na aktivnom promatranju i 41% promatrani na PSA recidiv nakon radioterapije ili operacije. Muškarci su bili nasumično podijeljeni na skupinu dodatak prehrani (pomi-T) ili skupinu placebo.
Cilj studije
Ova studija imala je za cilj da se utvrdi da li dodatak prehrani Pomi-T bogat polifenolima utječe na stopu progresije PSA u usporedbi s placebom kod muškaraca s rakom prostate na aktivnom promatranju ili na promatranju na PSA recidiv nakon radioterapije ili operacije. Istraživanje je bilo recenzirano od strane britanskog National Cancer Research Institute (NCRI) Complementary Therapies Research Committee.
Osnovne karakteristike Pomi-T Placebo Prosječna dob 71,8 76,4 PSA (μg/l) 6,5 6,5 Gleason stupanj 7 7 (5%) 8 (12%) Gleason stupanj prosječan 6,5 6,2 Indeks tjelesne mase BMI 28,1 28,3 Kolesterol (mmol/L) 4.87 4.72 Krvni tlak 146/83 150/82 Serum glukoze ( mmol / L) 5.15 5.30 C-reaktivni protein ( mg / L) 1.51 1.74.
Statistika i kvaliteta analiziranih podataka Proces odabira pacijenta obavila je vanjska agencija kako bi se zadovoljio zahtjev naputaka Europske dobre kliničke prakse. Po završetku ispitivanja podaci su dani na analizu Cranfiel Univerzitetu kao neovisnom tijelu. Rezultati: Prosječna PSA promjena kod pacijenata u pomi-T grupe bio je porast od 14,7% (95% CI 3,4% -36,7%), u usporedbi s rastom od 78,5% (95% interval pouzdanosti 48,1% -115,5%) za pacijente u placebo skupini. Prosječni PSA povećavao se u znatno nižem stupnju u pomi-T grupi u usporedbi sa grupom koja uzimala placebo (razlika od 63,8% ANCOVA, p = 0,0008).
Broj muškaraca sa stabilnim ili nižim PSA nakon 6 mjeseci bio je 61 (46%) u Pomi-T skupini u usporedbi s 9 (14%) u placebo skupini.
Učinci Pomi-T sastojaka leže u njihovom antiproliferativnom, antiangiogenom, pro- adhezijskom, antimetastazno i proapoptotskom svojstvu [Retitig, Lansky, Malik, Khan, Barber, Choi, Somasundaram, Shah, Zhang, Iqbal]. Zaključak Studija je utvrdila značajan učinak uzimanja Pomi-T kapsula na stopu rasta PSA stoga se smatra da bi muškarci s rakom prostate svakako imali zdravstvene dobrobiti od njegovog uzimanja. Redovito uzimanje ovog dodatka prehrani, kako je pokazalo ovo 6 mjesečno ispitivanje, moglo bi spriječiti progresiju bolesti koja bi vodila prema terapijama s većom toksičnosti.
Detalje ovog ispitivanja možete pogledati na : www.cancernet.co.uk
>> Više o preparatu možeš pročitati ovdje
>> Pomi-T možeš kupiti u Naturala Shopu by Malči Viola
IZVORI: 1. Albanes D, et al. The effect of Vit E and beta carotene supplementation and lung cancer incidence in the vit A & E cancer prevention trial in male smokers (1994) NEJM 1994, 330: 11029-35. 2. Angie MA. Accurate Use of Prostate-specific Antigen in Determining Risk of Prostate Cancer. Journal for Nurse Practitioners. 2010; 6(3):177-184. 3. Banim PJ, et al. Dietary antioxidants and the aetiology of pancreatic cancer (2012). Gut doi:10.1136/gutjnl-2011-301908. 4. Bourke L, et al. (2013) Endocrine therapy in prostate Cancer: time for reappraisal of risks, benefits andcost effectiveness? British Journal of Cancer 108,9-13 doi 10.1038/bjc2012.523.
5. Bauer CM, et al. Prevalence and correlates of vitamin and supplement usage among men with a family history of prostate cancer. Integr Cancer Ther. 2012 11(2):83-9. 6. Barber NJ, et al. Lycopene inhibits DNA synthesis in prostate cells in vitro and is associated with areduced PSA velocity in a phase II clinical study. Prostate Cancer Prostatic Dis ( 2006).9(4): 407-13. 7. Bent S, Kane C, Shinohara K, Neuhaus J, Hudes ES, Goldberg H, Avinset A. Saw Palmetto for Benign Prostatic Hyperplasia (2006). N Engl J Med; 354(6): 557- 566. (doi: 10.1056/NEJMoa053085). 8. Brasky TM et al (2011). Specialty supplements and prostate cancer risk in the VITamins and Lifestyle (VITAL) cohort. Nutr Cancer. 63(4):573-82 (doi: 10.1080/01635581.2011.553022). 9. Buck K, et al Serum enterolactone and prognosisi of postmenopausal breast cancer. JCO 2011 vol. 29 no. 28 pp.3730-3738 (doi 10.1200/JCO.2011.34.6478) 10. Chan JM, Gann PH and Giovannucci EL. Role of diet in prostate cancer development and progression (2005). JCO, 23(32): 8152. (doi: 328152-8160) 11. Boyapati SM, Shu XO, Ruan ZX, Dai Q, Cai Q, Gao YT, Zheng W. Soyfood intake and breast cancer survival: a follow up of the Shanghai Breast Cancer Study. Breast Cancer Res Treat. 2005;92:11–7. 18. Cancernet.co.uk/nutritional-tests.htm. Rationale, evidence and facilities for micronutrient testing. Accessed August 2013-05-01 19. Carducci MA, Paller CJ, Wozniak P, Sieber P, Greengold R, Stockton B, Hertzman B, roper R, Liker H, Ye X.A phase II study of pomegranate extract for men with rising PSA (2011). JCO, 29: 7, 11. 20. American Cancer Society: Cancer treatment and survivourship Facts and figures 2012-13. Atlanta. 22. Blot WJ, et al. Nutritional interevention trials in Linxian China: Supplementation with specific vitamin/mineral combinations, J Natl Cancer inst 1993;85: 1483-91. Chaoyang L et al Serum alpha-carotene concentrations and the risk of death amoung US adults (2011) Arch Intern Med 171(6); 507-15 doi:10.1001/archinternmed.2010.440. 23. Choi C, Liao Y; Wu S; Leu Y; Shen Y. The structure of pomegranate has no hormonal component (2006). Mass Spec Food Chem, 96; 4, 562. 24. Chuang S. A U-shaped relationship between plasma folate and pancreatic cancer risk in the EPIC and Nutrition study (2011). EJC 47, 1808-16 doi:10.1016/j.ejca.2011.02.007. 25. Clark PE, et al Phase I-II prospective dose-escalating trial of lycopene in patients with biochemical relapse of prostate cancer after definitive local therapy. Urology 67 (6): 1257- 61, 2006. 26. Denny A, Buttriss J. Plant foods and health: focus on plant bioactives. 2007. EU Information Resource(EuroFIR) Consortium. Contract FOOD-CT- 2005-513944 27. Dorai T, gehani N, Katz A. Therapeutic potential of curcumin in human prostate cancer. Curcumin inhibits tyrosine kinase activity of the Eipdermalgrowth factor receptor. Mol Urol. 2000; 4(1): 1-6 28. Ebbing M et al (2009) Cancer Incidence and Mortality After Treatment With Folic Acid and Vitamin B12 JAMA. 2009;302(19):2119-2126. 29. Elmets CA, Singh D, Tubesing K, et al. Cutaneous photoprotection from ultraviolet injury by green tea polyphenols. Journal of the American Academy of Dermatology 2001; 44(3):425–432.
30. Figueiredo JC et al (2009). Folic Acid and Risk of Prostate Cancer: Results From a Randomized Clinical Trial.J. Natl. Cancer Inst. 101(6): 432-435. (doi: 10.1093/jnci/djp019) 31. Gasper AV et al The dietary isothiocyanate sulforaphane modulates gene expression and alternative gene splicing in a model of prostate cancer. Molecular Cancer 2010, 9:189 32. Gasper AV et al (2005) Glutathione S-transferase M1 polymorphism and metabolism of sulforaphane from standard and high-glucosinolate broccoli. Am J Clin Nutr 82: 1283–1291. 33. Giovannucci E, Rimm EB, Liu Y, Stampfer MJ, Willett WC. (2002) A prospective study of tomato products,lycopene, and prostate cancer risk. Journal of the National Cancer Institute, 94: 391-398. 34. Greenwald P, Milner JA, Anderson DE, McDonald SS. Micronutrients in cancer prevention (2002) Cancer metastasis Rev 21 (3-4): 217-30. 35. Handler N, Jaeger W, Puschacher H, Leissser K, Erker T. Synthesis of noval curcumin analogues and their evaluation as selective cyclooxygenase-1 inhibitors. Chem Pharm Bull. 2007 55(1): 64-71 36. Heinonen O, et al Prostate cancer and supplementation with alpha-tocopherol and betacarotene: incidence and mortality in a controlled trial. Journal of the Nat Can Institute 1998;90: 440-9 37. Hercberg S et al The SU.VI.MAX Study: a randomized, placebo-controlled trial of the health effects of antioxidant vitamins and minerals. Arch Intern Med. 2004;164(21):2335-42. 38. Hellhammer D et al. Changes in saliva testosterone after psychological stimulation in Men. Psychoneuroendocrinology (1985) Vol.10, p77-81. (doi:10.1016/0306-4530(85) 39. Heinen MM, Hughes MC, Ibiebele TI, Marks GC, Green CM, van der Pols. Intake of antioxidant nutrients and the risk of skin cancer (2007) EJC 43; (18) pp 2707-16. Hu F, et al (2012). Carotenoids and breast Cancer risk: a meta-analysis and meta-regression. Breat Cancer Res Treat 131(1): 239-53, doi 10.1007/s10549-011-1723-8.epub2011 40. Iqbal M, Sharma SD, Okazaki Y, Okada S (2003) Dietary supplementation of curcurmin enhances antioxidant phase II metabolosing enzymes in mice. Pharmacol Toxicol; 92 (1); pp33-8. 41. Joseph MA, et al Cruciferous vegetables, genetic polymorphisms and prostate cancer risk. Nutr Cancer. 2004;50(2):206-213. 42. Jatoi A et al. A phase II trial of green tea in patients with metastatic prostate carcinoma. Cancer. 2003;97(6):1442. 43. Kakarla M, et al (2010) targeting breast stem cells with the preventive compounds curcumin and piperine Breast Cancer Res treatments 122(3):777-785. 44. Karppi J,Laukkanen JA, Sivenius J, Ronkainen K, Kurl S. Serum lycopene decreases the risk of stroke inmen (2012) Neurology, 79(15) 134-47 (doi:10.1212/WNL.0b013e31826e26a6) 45. Khan N and Mukhtar H. Pomegranate inhibits growth of primary lung tumors in mice. Cancer Res 2007;67:3475-82. (doi: 10.1358/dof.2007.032.06.1097137). 46. Klein EA, et al Vitamin E and the risk of Prostate cancer. The selenium and vitamin E cancer prevention Trial (SELECT)(2011). JAMA 306(14) 1549-56 doi:10.1001/jama.2011.1437. 47. Klotz L (2012) Active surveillance for favourable risk Prostate Cancer: Background , patient Selection,triggers for intervention and outcome. Curr Urol Rep 13:153-59. 48. Lansky EP et al Possible synergistic prostate cancer suppression by anatomically discrete megranate fractions. Invest New Drugs. 2005;23:11–20. 49. Leitzmann MF, Stampfer MJ, Wu K, Colditz GA, Willet WC, Giovannucci EL. Zinc supplementation and the risks of prostate cancer. J Natl cancer Inst (2003), 95: 1004-1007
50. Liao J, yang GY, Park ES (2004). Inhibition of lung carcinogenesis and effects on angiogenesis and apoptosis in mice given green tea. Nutr Cancer, 48 (1), pp.44-53 51. Malik A, et al. Pomegranate fruit juice for chemoprevention and chemotherapy of prostate cancer. Proc Natl Acad Sci USA. 2005;102:14813–14818. 52. McLarty J Tea Polyphenols – biochemical mode of action (2009). Cancer Prev Res:1940- 6207.CAPR-08-0167. 53. Meyer F, et al Antioxidant vitamin and mineral supplementation and prostate cancer prevention in theSU.VI.MAX trail. National Library of Medicine, Int J Cancer. 2005; 116 (2): 182-6. 54. Ogunleye AA, Xue F, Michels KB. Green tea and breast cancer risk of recurrence: A meta- analysis.(2010)Breast Cancer Res &Treat; 119(2):477. 55. Omenn GS, et al., (1996) Risk factors for lung cancer and for intervention effects in CARET, the betacarotenein retinol efficacy trial. Journal of the National Cancer Institute, 88: p. 1550-1559. 56. Paller CJ, et al. A RCT (phase II) study of pomegranate extract for men with rising PSA following initial therapy for localized prostate cancer. (2013) Prostate Cancer & Prostate Disease 16, 50-55. 57. Pantuck AJ, Phase II study of pomegranate juice for men with rising PSA following surgery or radiation for prostate cancer. J Urol. 2005;173:225–226. 58. Parada j and Aguilera JM. Food combinations and microstructure affects the bioavailability of several nutrients. J Food Sci. (2007);72:21-23. 59. Porrini M and Riso P. Factors influencing the bioavailability of antioxidants in foods: a critical appraisal.Nutr Metab Cardiovas. 2008:80(4):353-61. 60. Pierce et al. (2007). Influence of a Diet Very High in Vegetables, Fruit, and Fibre and Low in Fat on 61.Prognosis Following Treatment for Breast Cancer: The “WHEL” RCT." JAMA 298(3): 289- 298.Pisters KM, et al Phase I trial of oral green tea extract in adult patients with solid tumors. J Clin Oncol.2001;19(6):1830. 62. Rezai-Zadeh K, et al Green tea modulates amyloid precursor protein cleavage and reduces cerebral amyloid in Alzheimer transgenic mice (2005). J Neurosci 25 (38): 8807-14. 63. Posadzki P, et al Dietary Supplements and prostate cancer: a systematic review of double-blind, placebocontrolled randomised clinical trials. (2103) Maturitas S0378- 5122(13)00079-0 64. Rettig MB, et al. Pomegranate extract inhibits androgenindependent prostate cancer growth through a nuclear factor-κβ-dependent mechanism. Mol Cancer Ther. 2008;7:2662– 2671 65. Reichman ME,, et al. Serum vit A and subsequent development of prostate cancer in the National Health and Nutrition Exam Survey Epidemiologic Follow-up Study. Cancer Res 1990; 50:2311–15 66. Rock CL, et al Carotenoids and Recurrence-Free Survival in Women With a History of Breast Cancer (2005)J Clin Oncol; 23(27):6631-8. 67. Schröder FH, et al Randomized, double-blind, placebo-controlled crossover study in men with prostate cancer and rising PSA: effectiveness of a dietary supplement. Eur Urol 2005 48(6):922-30. 68. Shah BH, et al (1999). Inhibitory effect of curcumin, on platelet-activating factor through inhibition of thromboxane formation and Ca2+ signaling. Biochem Pharmacol., 58(7): 1167– 1172.
69. Schenk JM et al. Serum Retinol and Prostate Cancer Risk: a Case-Control Study in the Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian Cancer Screening Trial. Cancer Epi Bio Prev. 2009 18(4): 1227–31 70. Somasundaram S, Edmund NA, Moore DT, Small GW, Shi YY, Orlowski RZ. Curcumin inhibits chemotherapy-induced apoptosis in models of cancer. Cancer Res. 2002;62(13):3868-75. 71. Sonn GA, Aronson W, Litwin MS. Impact of diet on prostate cancer: A review. Prostate Cancer Prostatic Dis. 2005;8:304–10 72. Shanafelt TD, Phase I Trial of daily oral polyphenon E (green tea extract) in patients with Asymptomatic stage 0-II Chronic Lymphatic Leakaemia. (2009). J Clin Oncol; 27(23): 3808– 3814. 73. Steward W and Gescher AJ Curcumin in cancer management: Recent results of analogue design, clinical studies and desirable future research Molecular Nutrition & Food Research, 52 (9) 1005-9. 74. Sun CL, Yuan JM, Koh WP, Lee HP, Yu MC, Green tea and cancer risk: The Singapore Chinese Health Study(2007). Carcinogenesis; 28(10):2143-48 (doi: 10.1093/carcin/bgm171). 75. Thomas R et al A randomised double-blind phase II study of lifestyle counselling and salicylate compounds in patients with progressive prostate cancer (2009) Nut & Food Science, 39(3):295–05. 76. Tsang C, et al. Intake of pomegranate influences urinary glucocorticoids, BP and homeostasis model assessment of insulin resistance in human volunteers. (2102) J Nut Sci, 1, pp 1-9 77. Tung K, et al. Association of dietary vitamin A, carotenoids and other antioxidants with the risk of ovarian cancer (2005) Cancer Epidemiol Biomarkers Prev; 14;669 78. Uzzo RG, Brown et al Prevalence and patterns of self-initiated nutritional supplementation in men at high risk of prostate cancer. BJU Int. 2004. 93(7):955-60. 79. Wang L, et al. Cellular and molecular mechanisms of pomegranate juice-induced anti- metastatic effect on prostate cancer cells. Integr Biol (Camb) 2011;3:742–754 80. Wu AH and Yu MCl. Tea, hormone-related cancers and endogenous hormone levels (2006). Molecular Nutrition & Food Res; 50(2):160-169 (DOI: 10.1002/mnfr.200500142). 81. Yang CS, Maliakal P, Meng X. Inhibition of carcinogenesis by tea. Annu Rev Pharmacol Toxicol.2002;42:25-54. 82. Zhang HN, Yu CX, Chen WW, Young CY (2007), Curcumin down regulates gene NKX3.1 in prostate cancer cell lines (LNcaP) (2007). Acta Pharmacologica Sinica, 28 (3), pp 423-430.