Mnogi prigodno u predblagdanske dane planiraju nove odluke koje će provesti poslije Nove Godine. Nas dvoje ovih dana planiramo vrt. Od čega započeti? Važno je znati koliko kojih povrtnica trošimo i kako ih možemo sačuvati kad sezona vrtlarenja prestane. Valja utvrditi koliko mrkve, luka, rajčica, peršina, celera ili krumpira trošimo godišnje?
Ako je vrt dovoljno velik i može podmiriti godišnju potrošnju, dobro je odrediti koje povrtnice želim uzgajati i koliko. Osim toga, zgodno je unaprijed znati kako sačuvati viškove mrkve, luka, rajčica, bundeva ili pastrnaka za iduću zimu. Kako sa salatama i povrtnicama koje ne žive zimi? Što učiniti sa začinskim biljkama i onima za čajeve?
Vrt počinjemo planirati prema svojim potrebama i željama u prehrani. Jesmo li protekle sezone nečega imali previše ili premalo? Kad znamo koliko mrkve (npr) želimo, tada u planiranju gredice s mrkvom dodajemo luk ili još poneku povrtnicu koja se dobro slaže s te dvije. Bitno je znati koliko koja povrtnica traži mjesta u gredici, jer neke mogu ugušiti rast drugih. Miješamo začinsko bilje u vrtu (neke su trajnice) jer pomažu u rastu drugih povrtnica. Pazimo na to da se biljke dobro slažu i podržavaju.
Kako sezona prolazi tako spremamo za zimnicu ono što ne pojedemo. Mnoge sušimo, jer ne traže energiju za čuvanje, zauzimaju manje mjesta, a aroma se bolje i duže čuva.
Eto, o tome sada razmišljamo. A u Novoj Godini, želimo svima sretno vrtlarenje.