Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Green
  • Petar Trbović imenovan modnim direktorom magazina Vogue Adria
    • Posted on 30. studenoga 2023.30. studenoga 2023.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Sjedite li previše? Ovih 8 znakova otkriva da se morate odmah pokrenuti
    • Posted on 30. studenoga 2023.29. studenoga 2023.
    • Foto: Pexels
  • Bez stresa i napetosti – rutine koje će vam podići kvalitetu života
    • Posted on 30. studenoga 2023.29. studenoga 2023.
    • Foto: Unsplash
  • 7 stvari kojih se trebate riješiti prije božićnih blagdana
    • Posted on 29. studenoga 2023.29. studenoga 2023.
    • Foto: Pexels
  • Samomasaža za zatezanje lica – evo kako je možete napraviti već danas
    • Posted on 29. studenoga 2023.29. studenoga 2023.
    • Foto: Pexels
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Green
0
0
363

Početna stranica Zdravlje Prehrana Od hrane do hranjivih sastojaka – probavni enzimi superheroji naše probave

  • Prehrana

Od hrane do hranjivih sastojaka – probavni enzimi superheroji naše probave

Čovjekov organizam naporno radi kako bi iz hrane koju konzumiramo izvukao sve hranjive sastojke. Taj proces započinje već samim žvakanjem, a nastavlja se uz pomoć brojnih enzima, tvari u organizmu koje mu omogućavaju da se nahrani

  • Posted on 13. lipnja 2018.26. travnja 2019.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0
 

 

 

Uloga hrane u čovjekovom životu je jasna. Hrana je potrebna za život; održavanje normalnog stanja uhranjenosti, proizvodnju energije i zdravlje. No, da bi se hrana mogla iskoristiti ključan je probavni sustav kojeg, između ostalog, čini i niz probavnih enzima. 

Probava, prije svega, podrazumijeva mehaničku i kemijsku razgradnju hrane i hranjivih tvari na manje komponente te potom njihovu apsorpciju i konačno, metabolizam. U procesu mehaničke i kemijske razgradnje hrane aktivno sudjeluju i probavni enzimi. 
 
Što su probavni enzimi?
 
Probavni enzimi su kompleksne molekule proteina čija je glavna uloga probava hrane, hranjivih tvari ali i njihovo metaboliziranje i ubrzavanje reakcija iskorištavanja hranjivih tvari. Enzimi su nezaobilazan dio čovjekova organizma, a s obzirom na ulogu mogu biti probavni i metabolički. 
 
Probavni enzimi odgovorni su za probavu hrane od trenutka konzumacije sve do trenutka apsorpcije hranjivih tvari, a dijele se na 3 skupine: amilaze – probavni enzimi koji djeluju na razgradnju ugljikohidrata gdje dolazi do cijepanja dugačkih molekula – polisaharida, npr. škroba i drugih složenih šećera do jednostavnih disaharida i monosaharida; proteaze – probavni enzimi koji razgrađuju molekule bjelančevina (proteina) na manje jedinice, peptide i aminokiseline; lipaze – probavni enzimi koji razgrađuju masti, uglavnom trigliceride do masnih kiselina.
 
Od hrane do hranjivih sastojaka - probavni enzimi superheroji naše probave
 
Jedemo svaki dan, a znamo li uopće kako funkcionira probava?
 
Probava hrane započinje već u ustima gdje dolazi do usitnjavanja hrane i razgradnje ugljikohidrata djelovanjem enzima ptijalina (α-amilaze) koji je sadržan u slini. Ovaj enzim cijepa molekule škroba (polisaharida) u jednostavne ugljikohidratne jedinice, šećer maltozu. Osim ptijalina, slina sadrži i manje količine lingvalne lipaze, enzima koji razgrađuje masti, čija se aktivnost nastavlja u želucu. 
 
U želucu se hrana dalje probavlja u izrazito kiselom mediju koji aktivira djelovanje enzima pepsina, čija je uloga razgradnja bjelančevina. U ovom trenutku dolazi do razgradnje bjelančevina, osobito kolagena i time do visokog stupnja probave prehrambenih proteina, a aktivna je i želučana lipaza koja razgrađuje manje količine masti.
 
Ovako usitnjena i probavljena hrana stiže do tankog crijeva gdje dolazi miješanja kiselog sadržaja iz želuca s lužnatim probavnim sokom iz gušterače (pankreasa) koji sadrži visoke koncentracije različitih probavnih enzima. Naime, u ovom stadiju probave, najaktivniji su lipolitički i proteolitički enzimi, odnosno enzimi tripsin i kimotripsin, kojima je osnovna uloga daljnja razgradnja bjelančevina i peptida, te pankreatična lipaza koja razgrađuje masti.
 
Gušteračini probavni sokovi sadrže i amilaze koje i dalje razgrađuju ugljikohidrate. U tankom crijevu dolazi do gotovo potpune razgradnje hrane i hranjivih tvari te se upravo u ovom dijelu gastrointestinalnog trakta odvija najveći dio apsorpcije hranjivih tvari. Ovdje se nalaze niz enzima – laktaza, maltaza, saharaza ili sukraza – enzimi koji razgrađuju disaharide do monosaharida te erepsin, proteolitički enzim čija je uloga razgraditi peptone i polipeptide u dipeptide i tripeptide te aminokiseline.
  
Probava završava u debelom crijevu u kojemu u najvećoj mjeri dolazi do apsorpcije vode, ali i konačnog metaboliziranja i djelovanja probiotičkih kultura na sadržaj crijeva i stvaranje i apsorpciju specifičnih hranjivih tvari (kratkolančane masne kiseline, vitamin K i dr.).  
 
Od hrane do hranjivih sastojaka - probavni enzimi superheroji naše probave
 
Bez enzima nema života
 
Enzimi nose odgovornost za probavu hrane, a kako znamo da se hrana ubraja u jednu od osnovnih stvari bez kojih je život neodrživ, jasno je da bez enzima nema ni života. Iako se probavni enzimi u idealnim uvjetima luče u samom organizmu u količini koja je dovoljna, mnoga stanja i način života u znatnoj mjeri utječu na lučenje enzima, pa samim time i na kvalitetu probave.
 
Ponekad su tegobe poput nadutosti, dispepsije, neprobavljivosti i intolerancije hrane, izazvane nedostatkom enzima i stoga se mogu olakšati njihovim dodatnim uzimanjem. Enzymedica je vodeći svjetski proizvođač enzimske suplementacije dostupne i na našem tržištu.
 
Kada je potrebno uzimati enzime?
 
Suplementacija enzimima preporučuje se svima. Naš enzimski potencijal je određen i opada kako starimo te tako i naša probava postaje lošija i javljaju se probavne smetnje. Stoga je uputno uzimati enzime, a naročito: kod neredovite i nekvalitetne prehrane, kod prehrane isključivo termički obrađenom hranom, u svim situacijama kada nam hrana koja je poslužena može smetati; npr. na putovanjima, domjencima, izletima te kod probavnih tegoba nerazjašnjene etiologije.
 
Više informacija na stranici www.enzimi.com.hr
Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Prehrana

Zbog ovih biste prednosti trebali razmisliti o izbacivanju šećera

  • Posted on 13. lipnja 2018.26. travnja 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Zdrave priče

Ne dajte da vam odmor pokvare neželjene ljetne tegobe

  • Posted on 13. lipnja 2018.16. kolovoza 2019.
  • Autor: Almagea - promo
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Prehrana

Imate visok krvni tlak? Evo što se zbiva kad izbacite samo 1 žlicu soli iz prehrane

  • Posted on 28. studenoga 2023.28. studenoga 2023.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Najbolje lazanje ikad – ovaj sastojak čini temeljnu razliku!

  • Posted on 13. studenoga 2023.13. studenoga 2023.
  • 3 min
  • Autor: Nikolina Petan
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Ovo je 6 najzdravijih opcija kruha prema savjetima dijetetičara

  • Posted on 23. listopada 2023.23. listopada 2023.
  • 6 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Riješite se zadaha od češnjaka na (dosad) najučinkovitiji način

  • Posted on 20. listopada 2023.20. listopada 2023.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Nije sve u kremama! Kad bi koža birala, ovako bi izgledao tvoj jelovnik

  • Posted on 26. rujna 2023.25. rujna 2023.
  • 5 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Možemo li jesti ljuske jajeta? Odgovor će vas iznenaditi

  • Posted on 14. rujna 2023.14. rujna 2023.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Suhe šljive – 6 benefita zbog kojih ih trebate češće jesti

  • Posted on 1. rujna 2023.1. rujna 2023.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Trikovi za savršenu tjesteninu: izbjegnite ovih 8 najčešćih pogrešaka

  • Posted on 24. kolovoza 2023.24. kolovoza 2023.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: pexels
Sajmovi hrane i zdravog življenja
Poliklinika Sinteza
Bagatin Beauty
Najnovije
  • Croatia osiguranje otvorilo je u Varaždinu novu Croatia polikliniku

    • Posted on 28. studenoga 2023.30. studenoga 2023.
    • 2 min
    • Foto: promo
    Pročitaj
  • Advent u Otočcu zakoračio u čaroliju proširene i virtualne stvarnosti

    • Posted on 28. studenoga 2023.28. studenoga 2023.
    • 3 min
    • Foto: Promo
    Pročitaj
  • Božićni grad Family malla – savršena adventska destinacija za cijelu obitelj!

    • Posted on 28. studenoga 2023.28. studenoga 2023.
    • 3 min
    • Foto: promo
    Pročitaj
  • Iznenadni poslovni sastanak? Ovi suhi šamponi spašavaju kosu u samo 2 minute!

    • Posted on 28. studenoga 2023.28. studenoga 2023.
    • 3 min
    • Foto: pexels, promo
    Pročitaj
  • Imate visok krvni tlak? Evo što se zbiva kad izbacite samo 1 žlicu soli iz prehrane

    • Posted on 28. studenoga 2023.28. studenoga 2023.
    • 2 min
    • Foto: pexels
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Petar Trbović imenovan modnim direktorom magazina Vogue Adria
    • Posted on 30. studenoga 2023.30. studenoga 2023.
    • Foto: Privatna arhiva
  • 2
    Sjedite li previše? Ovih 8 znakova otkriva da se morate odmah pokrenuti
    • Posted on 30. studenoga 2023.29. studenoga 2023.
    • Foto: Pexels
  • 3
    Bez stresa i napetosti – rutine koje će vam podići kvalitetu života
    • Posted on 30. studenoga 2023.29. studenoga 2023.
    • Foto: Unsplash
  • 4
    7 stvari kojih se trebate riješiti prije božićnih blagdana
    • Posted on 29. studenoga 2023.29. studenoga 2023.
    • Foto: Pexels
  • 5
    Samomasaža za zatezanje lica – evo kako je možete napraviti već danas
    • Posted on 29. studenoga 2023.29. studenoga 2023.
    • Foto: Pexels

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
0
0
363
Najnovije objave
  • Vedrana Orlović: Bezglutenski crumble s jabukama
    • Posted on 28. studenoga 2023.27. studenoga 2023.
    • Foto: Vedrana Orlović
  • Eno-gastro projekt ‘Vino uz žlicu’ doživio je svoje prvo inozemno izdanje
    • Posted on 27. studenoga 2023.27. studenoga 2023.
    • Foto: Nikola Zoko
  • Otvorite vrata ljepote i zakoračite u The Rite Store
    • Posted on 27. studenoga 2023.27. studenoga 2023.
    • Foto: promo
  • MBA Croatia Gala 2023: Večer istinske izvrsnosti i društvene odgovornosti
    • Posted on 27. studenoga 2023.27. studenoga 2023.
    • Foto: promo
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Green
COPYRIGHTS © 2023 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.