Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Mara Doljak: Vježbe koje otvaraju srce prema bezuvjetnoj ljubavi
    • Posted on 23. veljače 2021.23. veljače 2021.
    • Foto: Pexels
  • Ekološki održiva putovanja: 3 destinacije koje će vas oduševiti
    • Posted on 23. veljače 2021.23. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Problemi s kožom: Kada je vrijeme za posjetu dermatologu?
    • Posted on 23. veljače 2021.23. veljače 2021.
    • Foto: Pexels
  • Mirta Lozančić: “Bogatstvo biljnih vrsta i lošinjski zrak su vječita inspiracija prirodne kozmetike Mirta”
    • Posted on 22. veljače 2021.22. veljače 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Selen: 5 prednosti ovog minerala koje će vaše tijelo cijeniti
    • Posted on 22. veljače 2021.22. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
156

Početna stranica Zdravlje Prehrana Od hrane do hranjivih sastojaka – probavni enzimi superheroji naše probave

  • Prehrana

Od hrane do hranjivih sastojaka – probavni enzimi superheroji naše probave

Čovjekov organizam naporno radi kako bi iz hrane koju konzumiramo izvukao sve hranjive sastojke. Taj proces započinje već samim žvakanjem, a nastavlja se uz pomoć brojnih enzima, tvari u organizmu koje mu omogućavaju da se nahrani

  • Posted on 13. lipnja 2018.26. travnja 2019.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0
 

 

 

Uloga hrane u čovjekovom životu je jasna. Hrana je potrebna za život; održavanje normalnog stanja uhranjenosti, proizvodnju energije i zdravlje. No, da bi se hrana mogla iskoristiti ključan je probavni sustav kojeg, između ostalog, čini i niz probavnih enzima. 

Probava, prije svega, podrazumijeva mehaničku i kemijsku razgradnju hrane i hranjivih tvari na manje komponente te potom njihovu apsorpciju i konačno, metabolizam. U procesu mehaničke i kemijske razgradnje hrane aktivno sudjeluju i probavni enzimi. 
 
Što su probavni enzimi?
 
Probavni enzimi su kompleksne molekule proteina čija je glavna uloga probava hrane, hranjivih tvari ali i njihovo metaboliziranje i ubrzavanje reakcija iskorištavanja hranjivih tvari. Enzimi su nezaobilazan dio čovjekova organizma, a s obzirom na ulogu mogu biti probavni i metabolički. 
 
Probavni enzimi odgovorni su za probavu hrane od trenutka konzumacije sve do trenutka apsorpcije hranjivih tvari, a dijele se na 3 skupine: amilaze – probavni enzimi koji djeluju na razgradnju ugljikohidrata gdje dolazi do cijepanja dugačkih molekula – polisaharida, npr. škroba i drugih složenih šećera do jednostavnih disaharida i monosaharida; proteaze – probavni enzimi koji razgrađuju molekule bjelančevina (proteina) na manje jedinice, peptide i aminokiseline; lipaze – probavni enzimi koji razgrađuju masti, uglavnom trigliceride do masnih kiselina.
 
Od hrane do hranjivih sastojaka - probavni enzimi superheroji naše probave
 
Jedemo svaki dan, a znamo li uopće kako funkcionira probava?
 
Probava hrane započinje već u ustima gdje dolazi do usitnjavanja hrane i razgradnje ugljikohidrata djelovanjem enzima ptijalina (α-amilaze) koji je sadržan u slini. Ovaj enzim cijepa molekule škroba (polisaharida) u jednostavne ugljikohidratne jedinice, šećer maltozu. Osim ptijalina, slina sadrži i manje količine lingvalne lipaze, enzima koji razgrađuje masti, čija se aktivnost nastavlja u želucu. 
 
U želucu se hrana dalje probavlja u izrazito kiselom mediju koji aktivira djelovanje enzima pepsina, čija je uloga razgradnja bjelančevina. U ovom trenutku dolazi do razgradnje bjelančevina, osobito kolagena i time do visokog stupnja probave prehrambenih proteina, a aktivna je i želučana lipaza koja razgrađuje manje količine masti.
 
Ovako usitnjena i probavljena hrana stiže do tankog crijeva gdje dolazi miješanja kiselog sadržaja iz želuca s lužnatim probavnim sokom iz gušterače (pankreasa) koji sadrži visoke koncentracije različitih probavnih enzima. Naime, u ovom stadiju probave, najaktivniji su lipolitički i proteolitički enzimi, odnosno enzimi tripsin i kimotripsin, kojima je osnovna uloga daljnja razgradnja bjelančevina i peptida, te pankreatična lipaza koja razgrađuje masti.
 
Gušteračini probavni sokovi sadrže i amilaze koje i dalje razgrađuju ugljikohidrate. U tankom crijevu dolazi do gotovo potpune razgradnje hrane i hranjivih tvari te se upravo u ovom dijelu gastrointestinalnog trakta odvija najveći dio apsorpcije hranjivih tvari. Ovdje se nalaze niz enzima – laktaza, maltaza, saharaza ili sukraza – enzimi koji razgrađuju disaharide do monosaharida te erepsin, proteolitički enzim čija je uloga razgraditi peptone i polipeptide u dipeptide i tripeptide te aminokiseline.
  
Probava završava u debelom crijevu u kojemu u najvećoj mjeri dolazi do apsorpcije vode, ali i konačnog metaboliziranja i djelovanja probiotičkih kultura na sadržaj crijeva i stvaranje i apsorpciju specifičnih hranjivih tvari (kratkolančane masne kiseline, vitamin K i dr.).  
 
Od hrane do hranjivih sastojaka - probavni enzimi superheroji naše probave
 
Bez enzima nema života
 
Enzimi nose odgovornost za probavu hrane, a kako znamo da se hrana ubraja u jednu od osnovnih stvari bez kojih je život neodrživ, jasno je da bez enzima nema ni života. Iako se probavni enzimi u idealnim uvjetima luče u samom organizmu u količini koja je dovoljna, mnoga stanja i način života u znatnoj mjeri utječu na lučenje enzima, pa samim time i na kvalitetu probave.
 
Ponekad su tegobe poput nadutosti, dispepsije, neprobavljivosti i intolerancije hrane, izazvane nedostatkom enzima i stoga se mogu olakšati njihovim dodatnim uzimanjem. Enzymedica je vodeći svjetski proizvođač enzimske suplementacije dostupne i na našem tržištu.
 
Kada je potrebno uzimati enzime?
 
Suplementacija enzimima preporučuje se svima. Naš enzimski potencijal je određen i opada kako starimo te tako i naša probava postaje lošija i javljaju se probavne smetnje. Stoga je uputno uzimati enzime, a naročito: kod neredovite i nekvalitetne prehrane, kod prehrane isključivo termički obrađenom hranom, u svim situacijama kada nam hrana koja je poslužena može smetati; npr. na putovanjima, domjencima, izletima te kod probavnih tegoba nerazjašnjene etiologije.
 
Više informacija na stranici www.enzimi.com.hr
Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Prehrana

Zbog ovih biste prednosti trebali razmisliti o izbacivanju šećera

  • Posted on 13. lipnja 2018.26. travnja 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Zdrave priče

Ne dajte da vam odmor pokvare neželjene ljetne tegobe

  • Posted on 13. lipnja 2018.16. kolovoza 2019.
  • Autor: Almagea - promo
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Prehrana

Noom dijeta – promjena životnog stila, a ne kratkoročan gubitak kilograma

  • Posted on 22. veljače 2021.22. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Hashimoto: Što jesti, a što izbjegavati kod ovog poremećaja štitanjače?

  • Posted on 15. veljače 2021.15. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Prehrana

Zdravo srce: Ovo je doručak koji kardiolog želi da jedete češće

  • Posted on 1. veljače 2021.1. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Prehrana

6 pogrešaka u kuhanju zbog kojih su vaši obroci manje zdravi

  • Posted on 28. siječnja 2021.28. siječnja 2021.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Prehrana

4 jednostavna međuobroka koji vam mogu pomoći da bolje spavate

  • Posted on 16. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Ovih 10 namirnica jača vaš organizam i uspješno se bori protiv gripe i prehlade – imate li ih u smočnici?

  • Posted on 11. siječnja 2021.11. siječnja 2021.
  • 4 min
  • Autor: Promo M.E.V. Feller
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Sarma bez mesa: Zaokret omiljenog zimskog jela kojeg ćete obožavati

  • Posted on 7. siječnja 2021.7. siječnja 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Za bolji san: Čokoladno mlijeko s kardamomom i kokosom

  • Posted on 5. siječnja 2021.5. siječnja 2021.
  • 1 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Najnovije
  • Ovaj zeleni smoothie je hidratantan kao tri čaše vode

    • Posted on 22. veljače 2021.22. veljače 2021.
    • 2 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Noom dijeta – promjena životnog stila, a ne kratkoročan gubitak kilograma

    • Posted on 22. veljače 2021.22. veljače 2021.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Vege burger – recept kojeg će htjeti isprobati svi (ne)vegetarijanci

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 2 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Usporite i vratite ravnotežu pomoću ove joga rutine

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 2 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • 5 inspirativnih književnih djela koja morate pročitati

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 3 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
Instagram
Izdvojeno
  • 1
    Mara Doljak: Vježbe koje otvaraju srce prema bezuvjetnoj ljubavi
    • Posted on 23. veljače 2021.23. veljače 2021.
    • Foto: Pexels
  • 2
    Ekološki održiva putovanja: 3 destinacije koje će vas oduševiti
    • Posted on 23. veljače 2021.23. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 3
    Problemi s kožom: Kada je vrijeme za posjetu dermatologu?
    • Posted on 23. veljače 2021.23. veljače 2021.
    • Foto: Pexels
  • 4
    Mirta Lozančić: “Bogatstvo biljnih vrsta i lošinjski zrak su vječita inspiracija prirodne kozmetike Mirta”
    • Posted on 22. veljače 2021.22. veljače 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • 5
    Selen: 5 prednosti ovog minerala koje će vaše tijelo cijeniti
    • Posted on 22. veljače 2021.22. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
156
Najnovije objave
  • Ulje crnog kima – prirodom protiv alergija i dišnih smetnji
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • Danica Zorin Mijošek: “Istraživanje prirodnih sastojaka i njihova primjena moja je strast”
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Vikend u Gorskom Kotaru: Kuće za odmor koje će vas oduševiti
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Bez laktoze: 3 deserta koja ćete s guštom pripremiti, a još slađe pojesti
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići