Ispijanje toplog čaja karakteristično je za razdoblje gripe – osim što olakšavaju tegobe, čajevi poboljšavaju imunološki sustav i pomažu u bržem ozdravljenju. Stoga se preporučuje pijenje čaja tijekom gripe, ali i kao preventivna mjera. Budući da sastojci biljnog čaja mogu različito reagirati s određenim lijekovima i drugim biljkama, svakako se prije konzumiranja biljnog čaja posavjetujte s liječnikom.
Zeleni čaj obiluje čitavim nizom moćnih antioksidansa poznatih pod nazivom polifenoli. Polifenoli se pojavljuju u četiri primarna oblika. Sva četiri polifenola imaju vrlo snažan zaštitni potencijal, a epigalokatehin galat (EGCg) pojavljuje se u najvećoj koncentraciji i dokazano ima najveći antioksidativni učinak. Konkretnije, EGCg je četiri puta jači oksidans od vitamina E. Zeleni čaj sadrži antioksidans kvercetin te aminokiselinu L-teanin koji pomažu vašem tijelu u borbi protiv gripe. Ove su sastavnice također prisutne u crnom čaju te oolong čaju. Kvercetin ima jako antioksidativno, antihistaminsko i protuupalno djelovanje, zbog čega je prikladan za borbu protiv virusa koji uzrokuju prehladu i gripu. Budući da zeleni čaj sadrži kofein, budite oprezni da ne prekoračite preporučenu dnevnu dozu od 200 do 300 miligrama kofeina dnevno. Neke od nuspojava mogu uključivati mučninu, anksioznost, depresiju i poteškoće sa spavanjem.
Bazga se često koristi u liječenju dišnih infekcija poput gripe. Prema istraživanju provedenom u University of Maryland Medical Cente, čaj od bazge (bilo da se radi od cvijeta ili ploda) sadrži sastojke koji smanjuju upalu sluznice što može ublažiti začepljenje nosa. Navedeni čaj također sadrži i protuvirusna svojstva.
Ehinacea je još jedna biljka koja ublažava simptome gripe jer oslabljuje virusnu infekciju te skraćuje njezino vrijeme djelujući snažno na naš imunitet. Za što bolji rezultat, potrebno je piti ehinacea čaj kod prvih simptoma, a ako netko iz vaše blizine ima gripu, možete je uzimati i iz preventivnih razloga.
Ako imate upaljeno grlo s izrazitim osjećajem grebanja, preporučuje se pijenje čaja od sladića – slatkog korijena kako bi se smirila upala. Ovaj čaj sadrži protuupalne supstance koje smanjuju bolne otekline, a također pomaže u izlučivanju sluzi iz respiratornog trakta. Najbolje od svega, slatkog je i primamljivog okusa. Čaj sladića ublažava bol u grlu, ali se ne preporučuje njegovo konzumiranje kroz duži vremenski period. Duže od mjesec dana uporabe može dovesti do zadržavanja vode u tijelu i pomanjkanja kalija, zbog čega je ovaj biljni čaj najbolje piti samo za vrijeme trajanja gripe.
Čaj od đumbira pikantan je i aromatiziran čaj od svježeg ili suhog korijena đumbira. Prema Michaelu Castlemanu, autoru knjige “The New Healing Herbs”, đumbir može pomoći u ublažavanju osjećaja začepljenosti u nosu i prsima povezanog s prehladom i gripom. Kemijske sastavnice u đumbiru pomažu vašem tijelu u borbi protiv virusnih stanica, što u konačnici ubrzava oporavak od gripe.