Glikemijski indeks hrane (GI) mjera je koja pokazuje kako konzumiranje određene hrane utječe na razinu glukoze, odnosno razinu šećera u krvi. Hrana s niskim glikemijskim indeksom sporo podiže razinu glukoze u krvi pa je zbog toga pogodnija za dijabetičare kojima iznenadan porast šećera u krvi može ozbiljno naškoditi zdravlju.
Namirnica koja spada u red onih s niskim glikemijskim indeksom je kvinoja – namirnica nalik žitaricama, izrazito bogata proteinima, željezom i vitaminom B-12. Konzumiranje kvinoje preporučuje se svima koji moraju kontrolirati razinu šećera u krvi. Glikemijski indeks kvinoje nalazi se između 35 i 53 – ovisno o tome kako je pripremljena. Hrana s glikemijskim indeksom vrijednosti ispod 55 smatra se namirnicom s niskim GI faktorom pa tako kvinoja spada u ovu skupinu bez obzira na to kako je pripremljena.
Kuhanje i ponovo zagrijavanje hrane povećava glikemijski indeks pa se vrijednost od 53 za kvinoju podrazumijeva kada je ona kuhana, spremljena u hladnjak te ponovo pregrijana, a ako baš niste vješti u kuhanju s ovom vrijednom namirnicom, recepte potražite ovdje.