drugi nazivi: VIRUSNE BRADAVICE
Prehrana
U prehrani pokušajte eliminirati moguće alergene u hrani kao što su mliječni proizvodi (mlijeko, sir, sladoled), pšenica (gluten), soja, kukuruz, konzervansi i ostali aditivi u prehrani. Liječnik će vjerojatno preporučiti testiranje na alergije na hranu.
Jedite hranu s visokim udjelom B-vitamina i kalcija kao što su bademi, grah, cjelovite žitarice, tamno lisnato povrće (špinat i kelj) te morske alge.
Jedite voće puno antioksidansa kao što su borovnice, višnje, rajčice, a od povrća tikvice i paprike. Izbjegavajte rafinirano bijelo brašno, tjesteninu i šećer. Jedite manje crvenog mesa, a više nemasnog bijelog mesa, piletine i puretine, plavu ribu, soju i grah kao izvor proteina. Konzumirajte hladnoprešano i nerafinirano biljno ulje. Smanjite ili eliminirajte transmasne kiseline koje se nalaze u margarinu i pekarskim te slastičarskim proizvodima. Eliminirajte kofein, alkohol, rafiniranu hranu i povećane količine bijelog šećera. Bavite se tjelovježbom pet dana u tjednu po 30 minuta dnevno.
Dodaci prehrani
MULTIVITAMINI Multivitaminske formule koje sadrže antioksidativne vitamine A, C, E, B kompleks vitamina u minerale u tragovima kao što su magnezij, kalcij, cink i selen te omega-3 masne kiselina i riblje ulje smanjuju upalu i podižu imunitet.
OMEGA-3 MASNE KISELINE koje se mogu naći u lanenom i ribljem ulju također su se pokazale dobrima za podizanje imuniteta.
KOENZIM Q10 (100 – 200 mg prije spavanja) – kao antioksidans i za imunološku podršku.
N-ACETIL CISTEIN (200 mg dnevno) – za antioksidativno djelovanje.
PROBIOTICI (Lactobacillus acidophilus) – koriste se za održavanje probavnog i imunološkog zdravlja.
EKSTRAKT SJEMENKI GREJPA (100 mg kapsule ili 5 – 10 kapi koje se nakapaju u omiljeno piće 3 puta dnevno – za antibakterijsko, antifungalno i antivirusno djelovanje te za imunitet.