Konzervirane rajčice bezvremenski su heroj smočnice i osnova mnogih omiljenih recepata. I premda ih možemo kupiti u trgovini, ipak nema ih boljih od vlastite verzije.
Ako imate viška svježih rajčica, razmislite o njihovom konzerviranju kako biste mogli uživati u okusu svježih ljetnih rajčica tijekom cijele godine. Donosimo savjete kako zamrznuti rajčice, cijele i zgnječene, kako biste smanjili bacanje hrane i uživali u rajčicama kad god poželite. Vjerujte nam: vaše zimsko ja bit će vam zahvalno na ovome!
Kako zamrznuti cijele rajčice
Preporučujemo blanširanje i guljenje rajčica prije zamrzavanja kako biste se kasnije riješili muka. Čistim rajčicama uklonite peteljke malim nožem i zarežite mali ‘X’ u kožu rajčice, koji će osigurati da se koža lako skida.
Zakuhajte lonac vode. Pripremljene rajčice nakratko dodajte u kipuću vodu (oko 30 sekundi bi trebalo biti dovoljno), zatim ih ocijedite i stavite u ledenu kupku. Kad se rajčice dovoljno ohlade, uklonite im kožicu.
Pelate rasporedite u jednom sloju na lim za pečenje i zamrznite 2-3 sata. Zatim premjestite rajčice u hermetički zatvorenu posudu za čuvanje hrane i vratite ih u zamrzivač.
Kako zamrznuti zgnječene rajčice
Zgnječene rajčice svestran su sastojak, a lako ih je napraviti i zamrznuti. Čistim rajčicama uklonite peteljke malim nožem i zarežite mali ‘X’ u kožu rajčice, koji će osigurati da se koža lako skida.
Zakuhajte lonac vode. Pripremljene rajčice nakratko dodajte u kipuću vodu (oko 30 sekundi bi trebalo biti dovoljno), zatim ih ocijedite i stavite u ledenu kupku. Kada se rajčice dovoljno ohlade da se njima može rukovati, uklonite im kožicu.
Zdrobite rajčice ručno ili u procesoru hrane ili blenderu, ovisno o gustoći koju želite. Dodajte zgnječene rajčice u hermetički zatvorenu posudu prikladnu za zamrzavanje i prebacite je u zamrzivač.
Koliko dugo traju smrznute rajčice?
Smrznute rajčice, bez obzira na to jesu li smrznute cijele ili zgnječene, najbolje je potrošiti u roku od šest do osam mjeseci. Stoga, kada ih zamrzavate, označite spremnik skladištenje kako biste znali u kojem ih roku morate konzumirati.
Pročitaj i ovo:
- Krem juha od rajčice sa žličnjacima od mrkve
- Vedrana Orlović: Ljetno osvježenje stiže u obliku ljubičastog i zelenog sladoleda
- Imate visok kolesterol? Srdelice na povrću iz pećnice su onda savršeni ljetni obrok za vas