Poštovana,
Operirala sam štitnjaču prije 8 godina. Bila je hiperaktivna. Pijem Letrox svaki dan 50 mg. Moj problem je što se ne mogu udebljati, a jedem normalno. Kad se obratim liječniku daju mi nešto za apetit pa onda jedem 24 sata, ali bez poboljšanja. U čemu je problem?
Vesna Jurišić
Poštovana,
S obzirom na stanje ubrzanog metabolizma, odnosno katabolizma, dolazi do propadanja jednog dijela mišićne i koštane mase pa se preporučuje povećan unos aminokiselina odnosno proteina i kalcija (1200 mg dnevno) primjerice putem mlijeka i mliječnih proizvoda. Pozitivan učinak na smanjenje pojačane sinteze hormona štitnjače pokazale su i određene namirnice, pa se preporučuje njihov redovit unos: grah, cvjetača, soja i sojini proizvodi, tamnozeleno lisnato povrće i povrće iz porodice krstašica (brokula, prokulice, kupus, kelj, špinat, blitva), kurkuma, omega-3 masne kiseline, vitamin C.
Kako bi pak pojačali apetit može se posegnuti za vitaminima B skupine u obliku dodataka prehrani.
Dnevno se preporučuju 3 obilnija obroka te 2 do 3 međuobroka. Obroci neka budu sačinjeni od namirnica iz svih skupina, ali pri tome odabirite kalorijama bogatije varijante, npr voćni kompot umjesto voća, punomasne mliječne proizvode umjesto obranih i sl.. Za međuobrok pak prednost dajte namirnicama bogatim vrijednim nutrijentima nešto veće kalorijske vrijednosti poput sušenog voća, orašastih plodova i sjemenki.
Iako se masnoće zbog svoje visoke kalorijske vrijednosti nameću kao logičan izbor za nakupljanje kilograma, biokemijski i zdravstveni aspekti organizma nalažu da one osiguravaju najviše 30 % ukupnog kalorijskog unosa, baš kao i u prehrani pretilih i normalno uhranjenih osoba. Poželjno je da u odabiru prevladavaju dobre, jednostruko nezasićene i omega-3 masne kiseline kakve nalazimo u masnoj ribi, maslinama i maslinovom ulju, orašastom voću, sjemenkama, avokadu.
Od ugljikohidrata valja birati one kompleksne strukture poput integralnih peciva, tjestenine i riže, a kako bi se osigurale potrebne bjelančevine najbolje je posegnuti za ribom, piletinom, puretinom i nemasnim crvenim mesom.
Dipl. ing. Martina Blašković
Savjetovalište Vitaminoteka