Pri kupnji novog kućanskog uređaja već smo navikli da obraćamo pažnju na oznake razreda energetske učinkovitosti proizvoda. Proizvodi su označeni slovima A, B, C, D, E, F, G, a uređaji s oznakom A troše najmanje energije.
Kod odabira hladnjaka i perilice rublja treba obraitit pažnju ne nekoliko faktora, jer upravo ova dva aparata troše najviše neergije u kućanstvu. Primjerice, pripazite da ne kupite preveliki hladnjak – pravilo je ovakvo: za dvije odrasle osobe dovoljan je hladnjak obujma 120-180 litara, a za svakog dodatnog člana obitelji dodajte još 20 litara.
Kako hladnjak proizvodi više energije nego što bi trebao?
1/ Hladnjak postavite daleko od izvora topline, uključujući direktnu sunčevu svjetlost. Oko njega osigurajte dovoljno prostora za neometanu cirkulaciju zraka. Naime, motor i kompresor hladnjaka proizvode toplinu, pa ako se ona slabo odvodi, hladnjak troši više energije.
2/ U hladnjak ne stavljajte tople namirnice, a vrata otvarajte samo kada i koliko je potrebno. Redovito otklanjajte naslage leda, ako hladnjak nema uređaj za samoodleđivanje.
3/ Optimalna temperatura hladnjaka treba biti između 3 i 5°C. Daljnje snižavanje temperature je nepotrebno i troši energiju, a time i vaš novac. U zamrzivaču održavajte stalnu temperaturu od -15°C i nastojte da uvijek bude pun, jer tako troši manje energije.
4/ Energiju ćete uštediti i pravilnim izborom veličine električne grijače ploče i plinskog plamenika na štednjaku. Energetski najučinkovitije, ali i najbrže ćete kuhati na ploči ili plameniku veličine koja odgovara veličini dna korištene posude.
Što je ekonomičnije, a što ne?
5/ Nikada ne zagrijavajte praznu grijaču ploču! Kratko vrijeme prije nego je jelo gotovo isključite je – ploča će ostati topla, jelo će se nastaviti kuhati, a vi ćete smanjiti potrošnju električne energije i uštedjeti novac.
6/ Vrata pećnice otvarajte samo po potrebi – svaki put kada ih otvorite najmanje 20% topline se gubi.
7/ Preporuča se i isključiti pećnicu 10 minuta prije nego je jelo gotovo – toplina u pećnici je dovoljna da dovrši pečenje jela.
8/ Nakupljena prljavština u pećnici smanjuje njezinu učinkovitost. Moderne pećnice imaju programe samočišćenja, pri čemu se prljavština otklanja pri vrlo visokim temperaturama. Manje će se energije potrošiti ako program samočišćenja pokrenete dok je pećnica još vruća, tj. neposredno nakon pečenja.
9/ Ako je moguće, upotrebljavajte mikrovalnu pećnicu, posebno za pripremanje manje količine hrane. Kuhanje u mikrovalki može biti ekonomičnije od kuhanja i pečenja na klasičnom štednjaku ili u pećnici zato što su namirnice puno brže kuhane ili pečene, a kod zagrijavanja zagrijava se samo hrana, ne i cijela unutrašnjost pećnice.
Vrijeme za štedne programe i – čistoću!
10/ Perilicu perilicu posuđa napunite prema preporukama proizvođača, jer je potrošnja energije u tom slučaju najmanja. Kada je moguće, koristite niže temperature pranja i štedne programe. Osim toga, perilice posuđa mogu uštedjeti do deset puta više vode i do tri puta više električne energije od ručnog pranja posuđa. Naime, perilice posuđa troše prosječno 15 do 20 litara vode po ciklusu pranja pri temperaturi od 45°C do 75°C, dok se pri ručnom pranju troši između 80 i 100 litara vode, a temperatura pranja iznosi 25°C do 35°C. Pri toj temperaturi bakterije ostaju na posuđu, dok se već pri temperaturi od 68°C uklanjaju za 99,9%.
I na koncu, održavajte sve kućanske aparate uvijek čistima, posebno pećnice. Naime, prljave pećnice i električna grijaća kola također kradu novac, jer zapečene masnoće i komadići hrane smanjuju učinkovitost uređaja!
Pročitaj i ovo:
- Potrošnja energije u kućanstvu: 7 trikova za niže režije i manje zagađenje
- Urbani vrtovi – korisni za zdravlje, korisni za okoliš
- Kako održivi dizajn doprinosi očuvanju Planete i ekološkog okruženja