Poštovana Irena,
zanima me vaš stav o LCHF prehrani. Naime, pretraživanjem interneta sam vidjela da je veliki broj žena koje su imale problema s kilograma baš zbog toga što vole slatko značajno smršavio kada su isključile šećer iz prehrane i ukljućile masnoće.
Je li takva prehrana zdrava?
Smiljka
Poštovana Smiljka,
Redukcijska dijeta treba biti strogo i individualno regulirana. Zavisno od zdravstvenog stanja osobe u trenutku odlaska na redukcijsku dijetu sastavlja se plan prehrane. Nizak udio ugljikohidrata može se provoditi neko vrijeme, ali često za posljedicu ima pojačanu nervozu i razdražljivost.
Dijeta s visokim udjelom masnoća može biti izuzetno štetna kod bolesti srca i krvnih žila, hiperlipidemija, bolesti jetre, odstranjene žučne vrećice itd. Također, ne smije niti u zdrave osobe biti dugog vijeka. Najbolje rješenje za redukcijsku dijetu je smanjenje unosa ugljikohidrata, djelomično smanjenje unosa masnoća, te planiranje prehrane s namirnicama niskog glikemijskog indeksa kako ne bi bilo problema s osjećam gladi i potrebom za jedenjem slatke hrane.
Također izuzetno je bitno, i smatra se jedino dugoročno uspješno rješenje, da prilikom redukcijske dijete režim prehrane prati novi način prehrane koji će ostati u životu, odnosno da se provodi promjena navika. Važno je znati da bez obzira na sastav makronutrijenata, ono što nas mršavi je smanjeni kalorijski unos, te nakon toga odabir namirnica s višim faktorom sitosti, nižim glikemijskim indeksom, dostatnim unosom masnoća i proteina, kao i izborom visokokvalitetnih proteina, sa što manje skrivenih masnoća.