Limun i med u čaju, recept je poznat od davnina. Još bih dodala malo đumbira, pa ću s ovim receptom započeti serijal tekstova o održavanju zdravlja i vitalnosti zimi.
Čaj od svježeg limuna i đumbira s medom – odličan protiv viroze i alergija
4-6 tanka komada svježeg đumbira
2 šalice vode
1/2 limuna
1-2 žlice meda
Ogulite đumbir i narežite ga na što tanje komadiće (kako bi čaj bio što ukusniji). Dodajte ga u toplu vodu i kuhajte najmanje 10 minuta. Za “jači” čaj, kuhajte ga najmanje 20min, te dodajte i više đumbira. Uklonite s vatre, te kad se malo ohladi dodajte med i limunov sok. Ne dodavati med u VRELI čaj !
Limun je često prisutan u Ayurvedskoj medicini. Svježa limunada (od svježe cijeđenog limuna) u umjerenim količinama blagotvorna je za sve tri doše. Pitta s limunom ne bi trebala pretjerivati, jer joj kiselina u većim količinama može škoditi.
Limun, obilat vitaminom C, ima antibakterijsko djelovanje, stoga pomaže izlječenju bolesti uzrokovanih bakterijama u probavnom sustavu. Čisti krv i smanjuje tjelesnu temperaturu.
Limun pojačava probavne vatre (agni), tako da je dobrodošao osobama koje muku muče s slabim apetitom ili, pak, s druge strane, onima s usporenom probavom. Ako vas muči zatvor, popijte svako jutro na prazan stomak toplu limunadu (cijeli limun iscjedite u čašu tople vode). Tako ćete potaknuti probavne vatre, čišćenje i eliminaciju toksina iz organizma.
Ovaj široko rasprostranjeni citrus sadrži visoku dozu antioksidansa, te tako pomaže u spriječavanju bolesti uzrokovanih slobodnim radikalima. Također, održava kožu glatkom i čistom, a oči bistrima!
Limun možete dodavati u čaj, žitarice i leću, i naravno – u salatu!
A med? Odličan je za tretiranje Kapha doše, jer potpomaže rješavanju viška sluzi iz tijela, što je čest problem za Kaphu. Što je stariji, bolji je za Kapha došu (odličan kao anupana)! Njegova je kvaliteta da prodire duboko u tkivo. Djelotvoran je i za Pitta došu, no nije najpogodniji za Vatu (zbog svojih hladnih i suhih kvaliteta). Obavezno koristite sirovi (raw), odnosno neprocesuiran med.
Med se ne smije podvrgavati visokoj, ključajućoj temperaturi. U čaj ga stavljajte nakon što ste vodu uklonili s vatre. Ne stavljajte ga u kolače i druge recepture koje idu u pećnicu – za to koristite nerafinirani šećer ili neki drugi prirodni zaslađivač.
Za što sve možemo upotrijebiti med?
Donosimo nekoliko savjeta:
Kod suhog kašlja i grlobolje (najpogodniji u čaju)
Koristan je kod proljeva i mučnine
Kod problema s plućima, ukoliko vas muči višak sluzi, uzimajte med u jednakom omjeru s svježim sokom od đumbira.
Za astmu, promješajte u jednakom omjeru crni papar, med i svježi sok od đumbira.
Možete ga staviti i na ranu, prevenirat će infekciju i ubrzati zacijeljenje
Med ubija bakterije, pogodan je protiv viroze jer liječi infekcije, odličan je za probavni trakt, a u nekim slučajevima pomaže i kod raznih alergija.
Svježi đumbir je jedna fenomenalna namirnica koju bi trebali jesti što više i što češće – sjeckajte ga u variva, juhe, zelene sokove… Ili, jednostavno, napravite čaj! Pogoduje svim trima došama. Svježi đumbir je toliko blagotvoran da sam mu posvetila cijeli post – pročitati možete ovdje!
MUST HAVE u svakoj zdravoj kuhinji!
Uživajte u toplom čaju s početka priče koji će Vam zagrijati i dušu i tijelo!