Iako povodom Valentinova većina sretno zaljubljenih izmjenjuje cvijeće, opće je poznato kako ljubav ide kroz želudac. Puno parova na taj dan završi na večeri, što pokazuju i posebno kreirani meniji i prepuni restorani.
“Premda je neko uvriježeno mišljenje kako je savršen desert za taj dan nešto čokoladno i po mogućnosti s jagodama to i ne treba biti tako. Bilo koju večeru savršeno zaokružuje laganiji desert, ovaj je baš takav, a k tome je i izrazito vizualno atraktivan. Najbolje od svega je što ne traži veliko kulinarsko umijeće, osim malo vještine i strpljenja prilikom izrade slojeva”, objašnjava nam Mile Butorac, alias Hungry Mile – jedan od najomiljenijih domaćih food blogera i pobjednik u natječaju Gastro zvijezda 2022. godine!
Ovo je definitivno desert kojim ćete dobiti još koji plus kod vaše simpatije ili jednostavno iznenaditi partnera. Hungry Mile i Naturala žele vam prekrasno i, naravno, prefino Valentinovo!
Panna cotta s malinama by Hungry Mile
Sastojci za bijeli dio:
- 300 ml slatkog vrhnja
- 200 ml mlijeka
- 1 mahuna vanilije (ili 2 bourbon vanili šećera, tada smanjite količinu običnog šećera)
- 3 žlice šećera
- 3-4 lista želatine
Priprema:
U lonac dodajte mlijeko, slatko vrhnje, šećer i mahunu vanilije prerezanu po pola. Povremeno promiješajte. U međuvremenu u hladnoj vodi potopite listiće želatine. Kad smjesa zakuha sklonite ju s vatra i izvadite mahunu vanilije. Miješajući pjenjačom dodajte 1 po 1 listić želatine.
Kremu rasporedite u 4 čaše koje ste prethodno lagano nakvasili pod mlazom vode. Ostavite kremu da se hladi u frižideru.
Sastojci za rozi dio:
- 1 paket smrznutih malina
- 2 -3 žlice šećera
- 1 limun (korica i sok)
- 1 čajna žlica cimeta
- 2 -3 listića želatine
- 200 ml slatkog vrhnja
Priprema:
U dublji lonac dodajte maline, šećer, cimet, svježe ribanu koricu limuna te iscijeđeni sok. Po potrebi dodajte malo vode ali tek toliko da je dno pokriveno. Povremeno miješajući kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta, ili dok se maline ne raspadnu. Smjesu ohladite, te ju propasirajte kroz sito i gazu. Ovim procesom uklanjamo koštice pa će krema biti glatka i svilenkasta.
Želatinu natopite u hladnoj vodi, a propasirane maline ponovno zagrijte. Neprestano miješajući rastopite želatinu.
Kratko ohladite, i dodajte slatko vrhnje te mikserom miješajte dok se krema ne krene lagano zgušnjavati. Kremu rasporedite po drugoj polovici čaše nasuprot panna cotte.
Ostavite nekoliko sati u hladnjaku da se dobro ohladi. Prije posluživanja u svaku čašu dodajte svježeg voća.
Pročitaj i ovo:
- Valentinovo: Top 3 bezalkoholnih koktela punih ljubavi
- Valentinovo iz snova: 4 romantične destinacije za vikend-izlet
- Aromaterapija i ljubav: Eterična ulja i njihove tajne otkrivaju se u mjesecu zaljubljenih