Zotter – svjetski poznati proizvođač čokolade zadivio nas je ne samo svojom maštom i raznolikošću okusa već i ekološkim i fair trade principima koji su duboko usađeni u njegovu proizvodnju. Ove čokolade zbilja mijenjaju svijet – na bolje!
Tvornica čokolade Zotter smještena je u austrijskom mjestu Bergl koje se nalazi nedaleko od Graza. Već na prvi pogled postaje jasno da se ovdje ne radi o običnoj tvornici čokolade, već o mjestu gdje nastaje prava čokoladna umjetnost.
Prekrasna priča obitelji Zotter počela je prije 25 godina kada su Josef Zotter i njegova supruga otvorili malenu slastičarnicu u Grazu. Samo 5 godina kasnije počinje ˝čokoladna revolucija˝ – gospodin Zotter osmišlja ručno rađenu (˝hand scooped˝) čokoladu u koju unosi nove kombinacije okusa, maštovite oblike čokolada i sve to pakira u originalne, umjetnički oslikane omote.
Prva ˝tvornica˝ bila je smještena u bivšoj staji na farmi Zotterovih roditelja. Od samog početka ljudi su pokazivali veliki interes za njegove čokolade i s nestrpljenjem iščekivali nove kreacije. Kako sam Zotter ističe: ˝Iako nije bilo nikakvog natpisa, ljudi su kucali na kućna vrata moje majke u potrazi za čokoladom˝.
Konstantnim ulaganjem u svoju proizvodnju, sakupljanjem iskustava i inspiracije kroz svoja putovanja po cijelom svijetu – Zotter se počinje orijentirati na organsku proizvodnju i to po fair trade principima. Kako je i sam više puta istaknuo, ekološka proizvodnja nije moguća ukoliko ne počiva na fair trade principima. Na taj način preuzima i odgovornost za radne i životne uvjete uzgajivača kakaa koji potječu iz nerazvijenih zemalja svijeta te aktivno podržava razne projekte koji ne unaprjeđuju samo kvalitetu proizvodnje već i kvalitetu života proizvođača.
Ovo je jedina europska tvornica čokolade koja uključuje baš sve faze u proizvodnji čokolade. Bean-to-bar: od zrna kakaa do finalnog proizvoda.
Iako je danas Zotter svjetski poznati brand i njegove se čokolade izvoze u gotovo sve europske zemlje, pa i šire – njegova proizvodnja još uvijek nije izgubila ˝dušu˝. Recepti za više od 300 različitih čokolada nalaze se samo u glavi gospodina Zottera, u tvornici radi oko 130 ljudi (iz lokalnih sela) te se još uvijek se dio čokolade proizvodi ručno, sloj po sloj, nakon čega se posipaju cvijećem ili voćem.
Od samih početaka proizvodnje pravim malim umjetničkim djelima čokolade oslikava Zotterov dugogodišnji prijatelj Andreas H. Gratze. Svaka vrsta čokolade nosi drugačije oslikan omot. Prkoseći uvijek istom izgledu određenih brandova – oni, ovisno o inspiraciji, izgled svojih čokolada mijenjaju u potpunosti svakih par godina. Jedina postojanost je originalnost, kvaliteta i uvijek prisutni potpis – Zotter.
U sklopu posjeta tvornici posjetitelji mogu transparentno upoznati i vidjeti cijeli proizvodni proces od zrna do čokolade te na 16 različitih kušaonica isprobati gotovo sve tipove čokolada. Osjećaj i doživljaji su usporedivi s onima Charlija u tvornici čokolade.
Sama tvornica se nalazi na velikom imanju od 27 hektara u sklopu kojeg se nalazi i Zoološki vrt s ugroženim vrstama životinja prizorima gdje ljame pasu travicu između solarnih kolektora slušajući Bacha. U središtu se nalazi i restoran gdje poslužuju organski proizvedene namirnice te naglašavaju zahvalnost i poštovanje prema hrani.
Što reći o Zotterovim čokoladama? Za početak, zaboravite sve što ste dosad znali o čokoladama, jer zasigurno niste probali ništa slično. Jedna od prvih inovativnih kombinacija gospodina Zottera bila je čokolada s bundevinim sjemenkama i marcipanom. Slijede ju tamna čokolada od sira ili ona s goji bobicama i vanilijom. I tako preko 300 različitih kombinacija čokolade, voća, začina i ludih kreacija.
Moramo izdvojiti i čokoladu pod nazivom Yummy meals for schools koja ima i humanitarnu namjenu – svaka prodana čokoladica osigurava školski obrok jednom gladnom djetetu iz Burme.
Nadamo se da vas je ova čokoladna bajka očarala koliko i nas, tim više što se od nedavno Zotterove čokolade mogu pronaći i u Hrvatskoj. Tvrtka Biovega – pionir i tržišni lider u segmentu zdrave i ekološke hrane u Hrvatskoj uvela je ove prekrasne čokolade i na naše tržište. U ekološkim trgovinama bio&bio diljem Hrvatske možete pronaći čak 30 različitih vrsta Zotter čokolade. Iz bio&bio ponude izdvajamo originalne okrugle Mitzi čokolade, neodoljive kombinacije manga i marakuje, čokoladnu pčelicu s medenim krispijem i naravno Yummy meals for schools.
Tko želi degustirati Zotterovu čokoladu?
Ako si registriran na Naturala.hr prijavi se na info@naturala.hr uz subject Zotter, ostavi svoje podatke i korisničko ime i čekaju te Zotter čokoladice:
– Mliječna čokolada od ovčjeg mlijeka
– Bijela čokolada s medom i krispijem
– Tamna čokolada s pistacchiom i marcipanom
Prijave primamo do 08. studenog 2012.
09. studeni 2012.
U Zotter čokoladicama će uživati Manuela Žabčić (manuela22). Dobitnicu ćemo pismeno obavijestiti o načinu preuzimanja dara.
Uredništvo Naturala.hr