Mirisi su veliki dio našeg života, znali mi to ili ne. Oni nas mogu u trenutku vratiti u djetinjstvo, kao i podsjetiti nas na davne događaje o kojima nismo razmišljali već godinama. Božićni mirisi me svake godine vraćaju u djetinjstvo, u ono bezbrižno doba kada smo se sestra i ja veselili kićenju bora, poklonima, božićnim pjesmama koje smo pjevale s obitelji… i naravno- kolačima.
Kolačić koji je svake godine bio nezaobilazan, a koji i danas, kada imam svoju obitelj, obavezno radim za Božić su čokoladne kuglice. To su prije bile "samo" čokoladne kuglice, a od prije dvadesetak godina, kada sam nabavila svoja prva eterična ulja, su postale "aromatične čokoladne kuglice".
Princip je ustvari izrazito jednostavan- recept za čokoladne kuglice oplemenite eteričnim uljima. No, u ovom slučaju ću podijeliti s vama recept za koji sam uvijek imala osjećaj da sadrži savršen omjer čokolade i oraha.
Za izradu će vam biti potrebno:
– 120 grama samljevenih oraha
– 100 grama naribane tamne čokolade
– 180 grama šećera u prahu
– 1 bjelanjak (opcija)
– nekoliko kapi željenog eteričnog ulja
Priprema za izradu kuglica ustvari traje najduže (zbog ribanja čokolade i mljevenja oraha) – zato taj dio uvijek prepuštam svom suprugu. Oblikovanje kuglica je vrlo zabavno, a najljepše je što mogu sudjelovati i najmlađi članovi obitelji. Neka se male ručice zaposle, ali uzmite u obzir da će i dosta smjese završiti u ustima željnim slatkog.
Za najfinije kuglice koristite kvalitetnu čokoladu. Svaka koja sadrži više od 60% kakaa dolazi u obzir. U standardni recept ide bijeli šećer u prahu, ali možete isprobati i kuglice sa smeđim šećerom. Također koristite kvalitetan šećer (na primjer Muscovado), ali ga prije upotrebe razmrvite najbolje što možete, jer on voli stvarati tvrde grude.
U posudi za miješanje stavite orahe, čokoladu i šećer, promiješajte. Ako želite koristiti i bjelanjak, prvo ga istucite i dodajte smjesi. Sve dobro promiješajte (ponekad prvo sve dobro promiješam mikserom, s nastavcima za tijesto, a onda dovršim špatulom). Kada se već počne formirati smjesa koju ćete oblikovati, dodajte eterična ulja.
S vrstom i količinom eteričnih ulja se možete lijepo poigrati. Klasika je eterično ulje slatke naranče – moja najdraža kombinacija. Dodajte 8-10 kapi. Ovisno o vrsti čokolade i šećera koji koristite, te o željenom intenzitetu, najbolje je ulje dodati malo po malo, nakon svakog dodatka dobro sve izmiješati i probati. Prema potrebi, možete dodati i više eteričnog ulja od 10 kapi. Druga opcija je eterično ulje paprene metvice, tada ćete dobiti kuglice koje podsjećaju na čokoladice "After Eight". Dodajte 2-3 kapi na ukupnu smjesu, promiješajte i probajte. Eventualno dodajte još, ako je potrebno.
Isprobala sam izraditi i kuglice s eteričnim uljem cimetovca. Budite oprezni, ovo ulje je vrlo intenzivnog okusa. Dodajte jednu kap, promiješajte i probajte. Ostale mogućnosti eteričnih ulja su klinčićevac (oprez s doziranjem!), muškatni orah, limun, mandarina…Ako vam sva ulja djeluju primamljivo i ne možete se odlučiti koje bi koristili, jednostavno podijelite smjesu na nekoliko dijelova i u svaku dodajte druge eterično ulje.
Kada ste sve dobro izmiješali, formirajte kuglice rukama i uvaljajte ih u mljevene kekse. Možete koristiti i mljevene orahe ili čak čokoladu (ako vam je nije dovoljno u receptu…). Smjestite kuglice papirnate čašice.
Uživajte u aromatičnim kuglicama!
Svima želim mirne blagdane ispunjene ljubavlju.
www.philosophyofaromatherapy.com