Nema ničeg boljeg od ulaska u blistavo čistu kuhinju, bez trunke masnoće na pećnici ili mrvica na radnoj površini. Međutim, smatramo li se talentiranim kuharima ili uglavnom samo koristimo mikrovalnu pećnicu, održavanje čistoće kuhinje može biti izazovno.
Čak i ako ste prilično dobri u dubinskom čišćenju kuhinje i brisanju nakon svakog obroka, taj prostor možda nije tako čist kao što mislite. Ili, vaše metode čišćenja mogu učiniti više štete nego koristi. Konzultirali smo stručnjake za pet uobičajenih pogrešaka u čišćenju kuhinje, zajedno s prijedlozima kako ih popraviti.
1/ Čišćenje izbjeljivačem
Mnogi ljudi koriste izbjeljivač za dezinfekciju kuhinje jer je jeftin i dobro obavlja posao. Međutim, Lindsay Droz i Kristi Lord, suosnivačice L’Avant Collectivea, linije eko-luksuznih proizvoda za čišćenje i pranje rublja na bazi biljaka, upozoravaju kako korištenje izbjeljivača može biti rizično.
Njegove pare ne samo da nisu sigurne za udisanje ljudi i kućnih ljubimaca, nego slučajno prskanje može uništiti odjeću. Kad čistite radne površine, preskočite izbjeljivač i posegnite za prirodnim višenamjenskim sredstvom za čišćenje. Birajte prirodna sredstva na bazi što kvalitetnijih sastojaka koji, primjerice, imaju opuštajući miris i prirodna protugljivična i antibakterijska svojstva.

2/ Korištenje više proizvoda za čišćenje
Jako dobro višenamjensko sredstvo za čišćenje može zamijeniti sve one boce ispod sudopera i pomoći vam uštedjeti u kućnom budžetu. Umjesto puno sredstva za čišćenje sudopera, stakla i nehrđajućeg čelika odaberite jedan višenamjenski čistač koji bi trebao obaviti većinu čišćenja. Postoje razna prirodna sredstva za čišćenje površina formulirana za korištenje na više površina, bilo da se radi o ogledalima, prozorima, radnim pločama, drvu i nehrđajućem čeliku – svi se oni mogu očistiti jednim sredstvom za čišćenje.
3/ Prskanje i brzo brisanje
Kada je riječ o čišćenju radnih ploča i drugih površina, većina nas poprska površine i obriše ih odmah. Spencer Martin, osnivač tvrtke Sonic Power, objašnjava kako je važno pustiti sredstva za čišćenje nekoliko minuta da djeluju prije brisanja. No nemojte ni čekati predugo i pustite da se osuši! Ako niste sigurni koliko dugo čekati, pročitajte etiketu na boci.

4/ Ne mijenjate spužvu dovoljno često
Prema Sarah Cook, predsjednici Nanny’s & Granny’s, kuhinjska spužva zloglasno je leglo bakterija. Taj sveprisutni alat može brzo postati higijenski rizik ako se njime ne upravlja pravilno. Kako biste to ublažili, preporučuje svakodnevnu dezinfekciju spužvi i zamjenu svaka dva tjedna!
Želite li potpuno preskočiti spužvicu? Cook umjesto toga preporučuje korištenje krpa od mikrovlakana za čišćenje. Također, možete koristiti četku za suđe umjesto spužve – za ribanje prljavih tanjura, lonaca i tava. Kada se zaprlja, lako se može dezinficirati u perilici posuđa.

5/ Zaboravljate očistiti kantu za smeće
Ima li vaša kuhinja onaj ne baš svježi miris? Ne možete reći odakle dolazi? Ako ste sve očistili, vrijeme je da dobro pronjuškate kantu za smeće. Dr. Laura Haupert, znanstvenica u tvrtki Fresh Wave ističe kako je važno s vremena na vrijeme očistiti kantu za smeće jer se bakterije razmnožavaju, uzrokujući prljavštinu i neugodne mirise.
Upotrijebite sredstvo za pranje posuđa kada perete kantu za smeće u dvorištu ili upotrijebite višenamjensko sredstvo za čišćenje s mirisom eteričnih ulja. I svakako provjerite je li kanta skroz suha prije nego što zamijenite vrećicu.
Pročitaj i ovo:
- Za blistav dom: 7 receptura za ekološko čišćenje kuhinje i kupaonice
- Kuhinja iz snova – super ideje za pristupačan makeover
- Prava motivacija: TOP 10 najboljih pjesama za čišćenje doma!







