Ahhh, kruh od banane… Nema ništa bolje od ukusnog, friško pečenog, no ako vam je ostalo nekoliko kriški, sigurno se pitate kako ih pohraniti da zadrže svježinu.
Dobre su vijesti da postoji nekoliko izvrsnih opcija za spremanje kruha od banane, ovisno o tome koliko dugo ga želite držati svježim. Evo koje su vam mogućnosti i kako postići svježe pečenu ‘vibru’ čak i ako svoj kruh od banane želite čuvati u dubokom zamrzivaču.
Ključni savjeti za čuvanje
Kako ga god odlučili pohraniti, morate voditi računa o dvije različite stvari: zraku i višku vlage. Višak zraka oko kruha od banane može dovesti do ustajalog, osušenog kruha ako ga čuvate na sobnoj temperaturi ili u zamrzivaču. Višak vlage (tj. kondenzacija od pohranjivanja banana kruha koji nije potpuno ohlađen) može dovesti do sluzave vanjske površine i potaknuti rast plijesni.
Kako biste izbjegli ove probleme, pobrinite se da kruh temeljito ohladite na sobnoj temperaturi prije nego što ga spremite da se ne stvara kondenzacija te ga spremite u dobro zatvorenu plastičnu foliju ili vrećice s patentnim zatvaračem koje omogućuju izbacivanje viška zraka iz vrećice.

Kako čuvati kruh od banane na sobnoj temperaturi
Banana kruh može ostati svjež na sobnoj temperaturi tri dana ako se čuva na hladnom i suhom mjestu. Možete isprobati jednu od nekoliko različitih metoda za pohranu:
- Čvrsto zamotajte štrucu u plastičnu foliju i spremite je u hermetički zatvorenu posudu.
- Umotajte štrucu u papirnate ručnike kako biste spriječili dolazak zraka na površinu i pomogli u uklanjanju viška vlage. Stavite štrucu u hermetički zatvorenu posudu kako ne bi ustajala.
Kako čuvati kruh od banane u hladnjaku
Ako želite da vam štruca traje malo duže, ali je ne želite staviti u duboko zamrzavanje, još jedna mogućnost je čuvanje banana kruha u hladnjaku. Dobro ga zamotajte kako biste izbjegli da se upiju mirisi iz hladnjaka ili da se osuši. Ili ga omotajte u plastičnu foliju ili u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu.
Kako zamrznuti kruh od banane
Ako želite pohraniti kruh od banane na duže vrijeme, zamrzivač je pravi izbor. Pozitivna strana: i pečeni kruh ili samo tijesto možete pohraniti u zamrzivač za kasnije!

Kako biste ga pravilno pohranili, dobro ga zamotajte – koristite omote i spremnike za pohranu koji su napravljeni baš za zamrzivač jer su deblji i mogu zaštititi kruh od mirisa i oštećenja od drugih namirnica u zamrzivaču. Slobodno ga zaštitite i dvostrukom zaštitom. Tako zaštićen može stajati mjesecima u zamrzivaču.
Kako zagrijati kruh od banane
Miris svježeg kruha od banane iz pećnice možete ponovno stvoriti zagrijavanjem – za kruh na sobnoj temperaturi ili ohlađeni, dovoljno je nekoliko minuta u tosteru ili običnoj pećnici na 180 °C. Ako vam se čini da je kruh malo ustajao – unatoč svim naporima da ga kvalitetno pohranite – stavite ga u mikrovalnu pećnicu 20 sekundi zamotanog u vlažni papirnati ubrus da ‘oživi’.
Ako pokušavate zagrijati kruh tek izvađen iz zamrzivača, najbolje je to napraviti u pećnici. Za zagrijavanje smrznute kriške banana kruha trebat će vam oko 10 minuta, a za punu štrucu oko 45 minuta.
Pročitaj i ovo:
- Cheesecake i banana bread u jednom – najfiniji slatki hibrid ovog proljeća
- Banana kruh – zdravi recept za bezglutenski kruh od banane
- Slatki kruh s bananama i pekan orasima







