Brtonigla, dobro poznata i priznata enološka destinacija prva je članica međunarodne Udruge “Gradovi vina” – “Citta’ del vino”. Ovo je podneblje u kojem nastaje više od 10% ukupne proizvodnje vina u Istri. Lokacija Brotnigle idealna je za uzgoj vinove loze zahvaljujući upravo svojem položaju – na brežuljcima izloženima suncu, istovremeno uz blagu mediteransku klimu koju osigurava blizina mora.
Raznolikost četiriju vrsta zemalja (crvene, crne, sive i bijele) koje se nalaze sve jedino na području općine Brtonigla, jamči jedinstvenost kvalitete, ali i različitost okusa vina ovoga područja. Posjeitelji Brtonigle su tako imali priliku u brtonigli uživati u spoju vina i čokolada na 1. Choko & Wine festu koji je ove subote privukao brojne posjetitelje u Istru.
Utrka “3. Brtonigla Adventure Trekk” okupila je 160 natjecatelja iz Slovenije, Hrvatske i Italije. Povezani si bili sport i čokolada jer je svaki natjecatelj/ica dobio na samoj prijavi čokoladicu koju su izradili učenici Gospodarske škole iz Buja i profesorice Ljiljane Schiavuzzi.
Nakon puno sati trčanja, hodanja, planinarenja i snalaženja u prirodi svi su okupljeni sportaši uživali u ručku/večeri te dugustiranju delicija na Choco & Wine Festu. Prostorije budućeg Muzeja vina i seljačkog stvaralaštva vrvjele su od posjetitelja. Brojni su gosti došli iz Istre ali i šire regije, Slovenije, Italije.
Izlagači su nudili razne vrste čokolade. Degustirati se moglo iz čokoladne fontane uz komadić voća.Moglo se isprobati čak i ostatke koji su ostali u procesu stvaranja čokoladne maske posvećene bogu Dionizu, djelo talijanskog kipara Stefana Comellija. Masku će se moći pogledati sve do 16. lipnja kad će se održati Festival Malvazije.
Radionice na temu uporabe čokolade i vina u wellnes programima okupio je velik broj zainteresirani posjetitelja. “Dermoestetik d.o.o.” iz Umaga i “Laguna” Novigrad predstavili su nove trendove korištenja ovih namirnica u wellness tretmanima i kozmetici. Predavačica Ivana Legović prezentirala je mogućnosti korištenja ovih sastojaka te njihove blagodati.
Najveći broj posjetitelja okupio se u prostorijama konobe i enoteke “Zenon” iza 16 sati kad je započeo niz kulinarskih prezentacija, kuhanja čokoladnih delicija, degustacije uz izvrsna vina Agrolagune. Kako bi pojasnio sljubljivanje pojedinih jela i vina, Emil Perdec je objašnjavao osnovne note i kombinacije koje idu s pojedinim vinima.
Dragica Lukin je radila nekoliko jela za degustiranje “s nogu” kao što je fondue sa čokoladom – sir umočen u čokoladu i slasni čokoladni koktel. Cooking show naziva “San Rocco Gourmet” započeo je u 18 sati, a sve čari spajanja slanog i slatkog prezentirali su Zoran Čobaov i Teo Fernetich iz Restorana “San Rocco”.
Nesvakidašnje kombinacije izvrsnog okusa nastale su spajanjem mesa od boškarina i čokolade. U nagradno j igri “Potraga za lješnjakom” sudjelovali su posjetitelji koji su kupnjom bona od 5 kuna dobili komad čokoladne torte, a prihodi od iste namijenjeni su kupnji bolničkog kreveta za brtonišku ambulantu.
Defnitivno izuzetno ugodno proveden dan uživajući u vinima i čokoladi u Brtonigli nameće organizatorima obvezu da se i sljedeće godine sretnemo na 2. Choco & Wine Festu na istom mjestu!
Organizatori festivala su: TZO Brtonigla, Agencija lokalne demokracije, Razvojna agencija, Općina Brtonigla
Partneri festivala: “Laguna” Novigrad, restoran i hotel “San Rocco”, “Villa Soši”, “Gospodarska škola” Buje, konoba- enoteka “Zenon”, Udruga zanata “Masion chic”, Sportsko društvo “Trickeri”
Sponzori: “Podravka”, “Agrolaguna”, “Zigante”, “Papstar”, “Simbol grafika”