Advertisement
Njega i zdravlje djeteta

Vrijeme je za kašicu

Ako imate malu bebu i dvoumite se kada započeti s dohranom, ne brinite – niti pedijatri nisu uvijek sigurni u odgovor na ovo pitanje

Vrijeme je za kašicu

Mame i tate koje danas imaju veliku djecu, sigurno će se sjetiti trenutka kada su djetetu ponudili prvu kašicu. Nema ničeg slađeg od bebe koja se po prvi puta upoznaje s namirnicom koju ste stavili pred nju. Ponekad ti prvi pokušaji završe uspješno, ali ponekad i vi ostanete ukrašeni špinatom po bijeloj majci i u kosi. Iako je špinat malo teže oprati, prvi pokušaji hranjenja bebe nečim drugim osim majčinim mlijekom, gotovo se uvijek pretvore u jednu od dražih uspomena.

Bez obzira na sve knjige o hranjenju i savjete s kojima su roditelji bombardirani, bez obzira na iskusne bake, sestre i šogorice –  roditelji se gotovo uvijek zapitaju kada je idealno vrijeme baš za njihovo dijete: "Što da djetetu prvo ponudim? Kada dati prvu kašicu?" 
 
Kada krenuti s dohranom?
 
Zvuči gotovo nevjerojatno današnjim mamama, ali kasnih sedamdesetih i osamdesetih  pedijatri su preporučivali uvođenje krute hrane već nakon nekoliko tjedana starosti djeteta “kako bi beba bolje noću spavala”. Ta praksa se na sreću promijenila i sada znamo da za bebu od šest tjedana nije bočica sa mlijekom u koje su dodane pahuljice. Između 4 i šestog mjeseca, većina beba je dovoljno razvijena kako bi po prvi put okusila neku drugu hranu osim majčina mlijeka. U to su vrijeme bebe već izgubile refleks sisanja koji im je bio potreban kod prvih susreta s dojkom ili bočicom i bez problema će prihvatiti žličicu s kašicom.  
 
Koji su znakovi da je dijete spremno?
 
Ako još uvijek niste sigurni kada je pravo vrijeme, možda će vam ovi savjeti pomoći:
 
- ako se dijete već diže u uspravan položaj i pokušava samostalno sjesti
- ako je povećalo svoju porođajnu težinu za najmanje 100%
- ako je beba zainteresirana za hranu koju vi jedete
- ako beba često pokazuje znake gladi 

Pedijatrijske preporuke se često mijenjaju
 
Preporuke za početak dohrane djeteta mijenjaju se gotovo iz godine u godinu pa niti sami pedijatri nisu sigurni kakva će preporuka biti iduće godine.
Pedijatrica Jennifer Shu, autorica odlično prodavanog bestsellera o dječjoj prehrani i njezi, smatra da je dob između 4-6 mjeseci najbolje vrijeme u kojem se probavni trakt djeteta može naviknuti na nove namirnice te da se alergije manje pojavljuju ako se s drugom hranom osim majčina mlijeka započne u toj dobi.
 
Ako započnete s dohranom nakon šestog mjeseca, moguće je da će dijete u većoj mjeri odbijati nove namirnice nego ako to učinite između četvrtog i šestog mjeseca.  
Mišljenja nekih stručnjaka suglasna su s ovim dr. Shu i naglašava se da bi svakako trebalo početi s nadohranom prije 6. mjeseca stoga što se kod nekih beba na isključivo majčinom mlijeku lagano prazne zalihe željeza te da bebe ne dobivaju dovoljno željeza isključivo mliječnom prehranom.
 
U dogovoru s djetetovim pedijatrom, nakon što odvagnete sve informacije i slijedeći svoj unutarnji osjećaj kada započeti s dohranom - sigurni smo da nećete pogriješiti u svojoj procjeni kada i s kojom namirnicom započeti dohranu.
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se