Advertisement
Nutricionizam

Uzimajte astaksantin poslije obroka!

Moćni antioksidans najbolje štiti ako se uzima nakon obroka

Uzimajte astaksantin poslije obroka!

Astaksantin je karotenoid sa značajnim antioksidativnim djelovanjem. U posljednje je vrijeme objavljeno nekoliko studija koje su proučavale biološku aktivnost astaksantina koje se slažu da se radi o jednom od najjačih prirodnih antioksidativnih oružja uopće.

Astaksantin je tako sredstvo koje djeluje na kardiovaskularno zdravlje, stabilizira šećer u krvi, podiže imunitet, sprečava degeneraciju stanica, djeluje protuupalno, korisno je za zdravlje očiju i štiti kod opekotina od sunca. Također se proučava i djelovanje astaksantina na mušku plodnost – broj, zdravlje i aktivnost spermija.
 
Budući je astaksantin karotenoid, a poznato je da na apsorpciju mnogih karotenoida djeluju i prehrana i pušenje - istraživači su promatrali farmakokinetiku astaksantina iz prirodnog izvora ( ekstrakta alge Haematoccous pluvialis ) kod pušača i kod nepušača, prije i poslije jela, nakon čega su se uspoređivale njegove razine u serumu.
 
Zaključeno je da vrijeme uzimanje jako djeluje na bioraspoloživost astaksantina tako da su najviše vrijednosti u serumu zabilježene kod nepušača koji su ga uzimali nakon obroka. Skupina pušača koji su uzimali astaksantin prije obroka imala je značajno smanjenu koncentraciju ovog karotenoida u plazmi u odnosu na skupinu nepušača koja ga je uzimala poslije obroka.
 
Zato, kako biste dobili najviše od ovog moćnog antioksidansa, obavezno ga uzimajte poslije jela!
 
 
Izvor: PubMed

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se