Uljno-proteinsku prehranu osmislila je dr. Johanna Budwig, njemačka znanstvenica, doktorica kemije i fizike i ekspert za masnoće koja je prije skoro 60 godina (!) shvatila kako suvremeni način života i industrijski prerađena hrana pogoršavaju zdravstveno stanje čovjeka. Provela je više od pola svog života u objašnjavanju svijetu koje koristi ta prehrana daje, a u nastojanju da širu javnost upozna sa svojim saznanjima napisala je desetak knjiga. Kod nas je izdana njena posljednja knjiga "Rak – problem i rješenje" u kojoj objašnjava teorijske postavke svog pristupa te "Uljno-proteinska kuharica" s nizom maštovitih recepata.
Uljno-proteinska prehrana, zajedno s ostalim dijelom Budwig protokola (koji čini još i terapija sunčevim zrakama, izbjegavanje stresa i zatrovane okoline, te korištenje Eldi ulja), omogućuje tijelu da ozdravi od teških bolesti. Uljno-proteinska prehrana dr.Budwig dokazala se uspješnom tamo gdje su mnogi konvencionalni lijekovi podbacili. Koristi se u terapijama u slučajevima raka, arteroskleroze, bolesti srca i krvnih žila, povećane prostate; koristan utjecaj ima kod artritisa, ekcema i drugih kožnih bolesti, dijabetesa, depresije i cijelog niza drugih bolesti.
Teorijske postavke uljno-proteinske prehrane
Dr. Budwig je otkrila da je krv ljudi teško bolesnih od raka deficitarna u nekim važnim esencijalnim sastojcima kao što su fosfati i lipoproteini, za razliku od krvi zdravih osoba. Otkrila je da, kada se ovi prirodni sastojci nadomjeste, tumor lagano odumire, slabost i anemija prestaju i životna energija se vraća. Simptomi raka, nepravilan rad jetara i dijabetes se ublažavaju.