Eko proizvodnja

Tradicijskom hranom protiv suvremenih bolesti

Manifestacija održana u Pazinu „Pazi što jedeš – tradicijskom hranom protiv suvremenih bolesti“ privukla veliki broj posjetitelja

Prepuno je bilo Pučko otvoreno učilište u Pazinu 19.11.2011. godine, gdje je Etnografski muzej Istre organizirao manifestaciju „Pazi što jedeš – tradicijskom hranom protiv suvremenih bolesti“. Posjetitelji željni informacija o zdravoj prehrani mogli su birati između stručnih predavanja i posjeta najvećem eko sajmu u Istri organiziranom ove godine. Projekt koji je nastao kao suradnja Etnografskog muzeja Istre, Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga i Udruge ekoloških proizvođača - Istarski eko proizvod, bio je posvećen svima onima koji razmišljaju o svom zdravlju, prevenciji suvremenih bolesti pomoću zdravih i tradicijskih obroka. 
 
O važnosti mediteranske prehrane u suzbijanju dijabetesa, ali i ostalih bolesti, na djelu sajma predviđenom za stručna predavanja, govorila je Katja Dumić, dr. med. sa Klinike za pedijatriju, KBC "Sestre milosrdnice", Zavoda za medicinsku genetiku, endokrinologiju i dijabetologiju. O važnosti stevije, batata i jama govorio je prof.dr.sc. Bruno Novak sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Brojni posjetitelji bili su iznimno zainteresirani za ovu tematiku, tako da se tražilo mjesto više. O udruzi Istarski eko proizvod i važnosti ekološke poljoprivrede govorio je predsjednik Udruge, Nenad Kuftić. Voditeljica ovog projekta, mr. sc. Tanja Kocković Zaborski iz Etnografskog muzeja Istre u Pazinu naglasila je da se ljudi od početaka oslanjaju na prirodu, na ono što ih okružuje kako bi se izliječili, pa to čine i danas. 
 
Eko proizvođači iz Istarske, Primorsko-goranske, Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije nudili su svoje povrće, prerađevine, maslinovo ulje, kozji sir i ostale proizvode. Na štandu OPG Knezić iz Lepe Vesi (Hrvatsko zagorje) posjetitelji su mogli kupiti jam, ukiseljeno i svježe povrće i prerađevine, ali i dobiti savjet kako pripremiti pojedine namirnice. Izvrsne džemove od jagoda sa 70% voća predstavili su AGRO tim iz Lokvava, Gorski kotar. Iz Čakovca su na ovaj eko sajam u Pazinu stigla četiri eko proizvođača koji su posjetiteljima ponudili grah, ječmenu kašu, batat, butterut tikve, bučino ulje, likere, sokove i marmelade od kupine i maline, ali i jastuke punjene ljuskicama heljde. 
 
Članovi udruge Istarski eko proizvod ponudili su mnoštvu zainteresiranih posjetitelja brojne zdrave delicije. OPG Kuftić iz Marčane nudili su Tradicijskom hranom protiv suvremenih bolestimarmelade od dunja, smokava, drijenka, svježe povrće i čičoku. OPG Janušić svježe povrće i prerađevine. Med s brusnicama, kombinaciju bagremovog meda sa orašastim plodovima nudila je tvrtka A&Ž iz Buzeta. Na štandu OPG Turnšek iz Umaga posjetitelji su, između ostalog, mogli kupiti maslinovo ulje i kruh od ekološke pšenice.
 
Aktivnosti porečke Srednje škole Mate Balote predstavili su učenici koji su posjetiteljima nudili na kušanje maslinovo ulje, a njihovi kolege iz turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića nudili su zdrave i slatke zalogaje. Posjetiteljima pazinskog eko sajma predstavili su se djelatnici fažanskog dječjeg vrtića Sunce koji su posjetiteljima pripremili voćne koktele, kuglice sa rogačem, brusnicama, papajom i mangom. Uporabnim predmetima od maslinovog drva i keramike predstavili su se iz pazinske udruge za promicanje ekološke kreativnosti i stvaralaštva 5R. 
 
Velika gužva vladala je na štandu udruge "Živa hrana" iz Bala gdje su posjetitelji mogli kušati namaze i ostale pripravke od svježih namirnica. 
Ručno rađena tamna čokolada s visokim postotkom kakaa, zaslađenu stevijom ili maslac od lješnjaka, badema ili kikirikija iz manufakture čokolade "A due" iz Pule privukla je brojne posjetitelje, a tjestenina s medvjeđim lukom, koprivom ili svježi sokovi od šipka posjetiteljima su predstavili iz gospodarstva Sokić iz Slavonije. 
 
S obzirom da je sajam organiziran u studenom, u mjesecu kada se obilježava Svjetski dan borbe protiv šećerne bolesti (14. studeni), posjetitelji su besplatno mogli izmjeriti šećer u krvi i posavjetovati se sa stručnjacima vezano uz pitanje dijabetesa.
 
Posjetitelji eko sajma u Pazinu imali su priliku, družeći se te sunčane subote, razgovarati i savjetovati se sa eko proizvođačima, naučiti ponešto na stručnim predavanjima ili jednostavno kupiti namirnice za zdravi subotnji objed. Mnogu su tu priliku i iskoristili.
 
 
 
Napisala: mr.sc. Tanja Kocković Zaborski, kustos

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.