Advertisement
Medicina i farmacija

Fluorokompaktne žarulje opasne po zdravlje?

Njemački znanstvenici došli do uznemirujućih podataka.

 Fluorokompaktne žarulje opasne po zdravlje?

Iako mnogi od nas dobro znaju da će se početno ulaganje u štednu rasvjetu višestruko vratiti kroz mjesečne rate struje koje se, na taj način, mogu značajnije smanjiti – rijetko se naši građani odlučuju za takvu vrstu uštede. Razlog je dakako – financijski. Iako dugoročno isplativije, početno u njih treba uložiti značajniju sumu novca.

Izračunali smo da, samo za zamjenu svih žarulja u stanu od 65-70 m2, treba početno investirati 1000 kuna, na što će se rijetke hrvatske obitelji odlučiti bez temeljitog promišljanja oko investicije.
 
Zeleni, koji opravdano pozivaju na uštedu energije i zamjenu klasičnih žarulja sa žarnom niti štednim, fluorokompaktnim, žaruljama – reći će da je izbjegavanje takve investicije na štetu vašeg novčanika i da će se samo jedna štedna žarulja isplatiti već za godinu dana. 
 
Međutim, glasovi njemačkih znanstvenika koji traže moguću poveznicu između štednih žarulja i nekih oblika karcinoma zbog štetnih kemikalija koje emitiraju – sve su glasniji, a kraj 2012. godine, koji je Europska Unija odredila za zamjenu starih žarulja sa žarnom niti, mnoge ispunjava nelagodom.
 
Treba spomenuti da je EU već zabranila žarulje od 100 i 75 vata, a u rujnu su se trebale povući i žarulje od 60 vata. Do kraja 2012. godine će u Europskoj uniji nestati i žarulje od 40 i 25 vata čime će završiti era koju je započeo Thomas Edison krajem 19. stoljeća. 
 
Živa, fenol, naftalen i stiren

Prema izvještaju Berlin's Alab Laboratory koji je provodio istraživanje o štetnosti štednih žarulja, savjetuje se štedna žarulja nikada ne bude ostavljena gorjeti kroz dulji period zbog emisije štetnih spojeva.  Naime, stručnjaci su otkrili da "zelene" žarulje nisu opasne samo zbog prisustva žive koja može iscuriti iz nih kada se razbiju, već i zbog drugih štetnih i potencijalno kancerogenih spojeva – fenola, naftalena i stirena. 
 
Uz to savjetuju da se štedne žarulje koriste isključivo u ventiliranim prostorijama, da ih nikada ne ostavljate gorjeti iznad glave te da se po mogućnosti udaljite od njih što više kada su upaljene. 
 
Ovo je istraživanje doista bacilo novo svjetlo na pozive o uštedi energije.
 
Britanski eksperti pak pozivaju na smirivanje panike i savjetuju da se pričekaju daljnje neovisne studije koje bi potvrdile ili opovrgnule njemačko istraživanje. Tako The Department for the Environment inzistira na tome da su štedne žarulje ipak sigurne, bez obzira na male količine žive koje mogu iscuriti iz njih kada se staklo žarulje razbije. Na svojoj su web stranici ostavili izjavu kako „ Štedne žarulje nisu opasne po zdravlje pa iako sadrže živu u maksimalnoj koncentraciji od 5 mg po žarulji, živa ne može „pobjeći“ iz nje ako žarulja nije oštećena.“
 
„Čak i u slučaju oštećenja žarulje tvrdimo da se radi o maloj količini koja ne bi trebala biti štetna po zdravlje.“ – tvrdi dalje The Department for the Environment. 
 
Mislite na novčanik, ali i na zdravlje

S druge strane, posljednji izvještaji s Haifa University u Izraelu tvrde da bi štedne žarulje mogle biti opasne po zdravlje žena i uzrokovati karcinom dojke, ne samo zbog emisije štetnih spojeva. Naime, Abraham Haim, profesor biologije na Haifa University smatra da svjetlost koju te žarulje emitiraju previše oponaša dnevno svjetlo te da se zbog toga organizam ne stvara melatonin u dovoljnoj količini. Upozorenje šalje i  The Migraine Action Association koja upozorava da štedne žarulje mogu uzrokovati jake migrene, a dermatološka udruženja tvrde da intenzivna svjetlost koju emitiraju može pogoršati već postojeće dermatološke probleme. 
 
Radi li se u ovim upozorenjima o realnoj prijetnji ili o pokušajima diverzije brojnih interesnih skupina koje zamjenom klasičnih žarulja štednima gube svoj novac, pokazat će vrijeme, ali je činjenica da njihova upotreba izaziva sve više kontroverznih rasprava u stručnim krugovima te savjetujemo da se ipak, prije no što uložite novac u njihovu zamjenu, dobro raspitate i odlučite što je najbolje – ne samo po zdravlje vašeg novčanika, već i po vaše vlastito zdravlje.
 
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se