Hemoglobin u krvi ima zadatak prenijeti kisik od dišnog sustava u sva tkiva i u svaku stanicu u tijelu. Pritom se kisik u stanici troši za proizvodnju energije, a kada nema dovoljno hemoglobina, kapacitet krvi za prijenos kisika se smanjuje. U ljudskom se organizmu čak 70% željeza nalazi u hemoglobinu, a preostalih 30% možemo nazvati rezervom koja se nalazi u jetri, koštanoj srži, slezeni, s manjim djelom u mišićima. S obzirom na to da naše tijelo ne može samo stvoriti niti obnoviti željezo, treba ga unositi putem hrane.
Upravo zbog toga je prehrana siromašna željezom glavni uzročnik koji dovodi do razvijanja sideropenične anemije, ali, nažalost, ni uravnotežena prehrana često nije dovoljna. Naime, svakodnevnom uravnoteženom prehranom možemo osigurati oko 10 do 15 mg željeza, ali s obzirom na to da se ono apsorbira u količini oko 10-15%, dolazimo do računice od 1 do 1,5 mg željeza na dan. Muškarci, primjerice, dnevno troše oko 1 mg, a žene 2 mg, što znači da ni namirnicama bogatima željezom često ne uspijemo ostvariti optimalan unos željeza.
Simptomi sideropenične anemije
Osjećaj slabosti i umora jedan je od prvih simptoma koji je često popraćen vrtoglavicom, smanjenom koncentracijom, blijedom puti, hladnim rukama i stopalima. U nekim slučajevima može doći do razvijanja težih simptoma poput alopecije, suhih usta, skraćenog daha i smanjenog apetita. Sideropeničnu anemiju mogu razviti apsolutno svi, ali zbog menstruacije češće pogađa žene.
Naime, svaka peta žena ima smanjenu razinu željeza u krvi, dok trudnice i djeca pripadaju u najrizičnije skupine. Osim njih, povećanu opasnost od anemije imaju i osobe koje boluju od kroničnih bolesti, provode specijalne dijete te vegetarijanci i vegani.

Problem s apsorpcijom željeza
Što se tiče hrane bogate željezom, na prvom se mjestu nalaze meso, perad i riba koji sadrže tzv. hem-željezo. Njegova je iskoristivost oko 25% što je značajno više od apsorpcije ne-hem oblika, čija je iskoristivost 5-15%. Njime su bogate namirnice biljnog porijekla poput zelenog lisnatog povrća (špinat, blitva, kelj, raštika), mahunarki, žitarica i suhog voća. Apsorpciju oba oblika željeza podupire askorbinska kiselina, odnosno vitamin C.
No, problem je u tome što mnoge namirnice u svom sastavu sadrže tvari koje čvrsto vežu željezo pa usporavaju ili onemogućuju njegovu apsorpciju. To su, primjerice, fitinska i oksalatna kiselina koje se nalazi u cjelovitim žitaricama i mahunarkama, kalcij i fosfor iz mlijeka i fenolni spojevi u čaju, kakau i kavi. Ono što je ovdje ključno jest pametno kombiniranje namirnica i izbjegavanje istovremene konzumacije namirnica koje sadrže željezo s onima koje smanjuju njegovu apsorpciju.
Oprezno sa suplementima
No, koliko je god unošenje željeza važno, prekomjeran unos može imati teške posljedice na zdravlje, poput negativnog učinka na apsorpciju drugih minerala (cink, bakar). S obzirom na to da je nemoguće unijeti višak željeza putem prehrane, treba pripaziti s nekontroliranom suplementacijom raznim preparatima.
Naime, suplementacija željezom se koristi samo i isključivo kao sredstvo liječenja anemije, kada se prepisuju suplementi u viskom dozama, najčešće Fe soli. Ona gotovo uvijek izaziva gastrointestinalne nuspojave poput konstipacije, mučnine, težine u želucu, grčeva i drugih problema, a zna trajati i do godinu dana i zato treba biti redovito treba praćena od strane stručnjaka.

Osim toga, znanost je povezala apsorpciju željeza s crijevnom mikrobiotom koja povećava dostupnost i iskoristivost željeza iz hrane, smanjujući količinu tvari koje usporavaju i smanjuju njegovu apsorpciju i reducirajući trovalentno: Fe3+, željezo – koje se ne može apsorbirati u dvovalentno, Fe2+, koje se preko crijevnih stanica apsorbira u krvotok.
Probiotički soj koji je do sada najviše istražen jest Lactobacillus plantarum 299v (LP299v). Ovaj probiotik ispitan je u cilju poboljšanja apsorpcije željeza iz hrane i suplemenata. Njegova učinkovitost i sigurnost potvrđena je u djece i odraslih te su zaključci svih istraživanja naveli da Lactobacillus plantarum 299v (LP299v) ima značajan učinak na apsorpciju željeza iz hrane, ali i suplemenata.
Zona vital Ferrosorb kapsule – dodatak prehrani sa živom kulturom mikroorganizma
Zbog toga je ideja o suplementaciji specifičnog soja probiotika s manjom dozom željeza za prevenciju nastanka anemije odlična nadopuna prehrani na nivou cijele populacije. S obzirom na to da se ovakav vid suplementacije puno bolje podnosi i ne izaziva uobičajene nuspojave te nema opasnosti od unosa prevelike doze, posebice je dobar za tinejdžere, adolescente, djevojke, žene, trudnice, osobe s neuravnoteženom prehranom i muškarce koji se izlažu većim fizičkim naporima.

Ideja o pojačavanju i poboljšanju iskorištavanja željeza iz hrane suvremeni je i inovativni pristup suplementaciji i predstavlja prvi korak u budućnosti nutritivne suplementacije koja za cilj ima sprječavanje nastanka anemije, a ne samo liječenje. Željezo u kombinaciji s vitaminom C i probiotikom dokazanog djelovanja na poboljšanje njegove bioiskoristivosti je optimalan način prevencije anemije stoga se može preporučiti svim rizičnim skupinama za sprječavanje razvijana sideropenične anemije.
Više o proizvodu saznajte na: www.oktal-pharma.hr
Naturala Life br. 12
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili na digitalnu verziju na platformi Magzter i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!








