Wine and Walk by the Sea nova je manifestacija Klastera sjeverozapadne Istre, nastala po uzoru na proljetni, vrlo uspješan i sve više posjećen Istria Wine & Walk koji se već tri godine održava u svibnju. Nakon što smo se odlično proveli na dosadašnjim manifestacijama, nismo mogli propustiti ni prvi Wine & Walk by the Sea koji je u Novigrad je privukao više od 300 sudionika.
>> Wine & Walk Istria: Aj lipo je u Istri piti i hoditi
Za razliku od prijašnjih Istria Wine & Walk događanja, ovoga nas je puta čekao i poseban bonus – osim prekrasnog vremena i nepreglednih vinograda, bilo je tu i more. Prekrasno sunčano vrijeme i čarobne boje prvog dana jeseni dodatno su upotpunile savršen ugođaj ove vinske šetnje deset kilometara dugom novigradskom kružnom dionicom kroz vinograde i maslinike.
Već u ranijim jutarnjim satima bilo je vidljivo da će šetnja uz more biti odlično posjećena. Više od 300-tinjak zaljubljenika u prirodu, odlično vino i svježi morski zrak uputilo se u nekoliko manjih grupica Wine&Walk rutom. Startali smo u blizini novigradskog hotela Aminess Maestral te zatim krenuli u vinsku avanturu s pogledom na more i srednjovjekovne novigradske zidine.
Za odličnu ponudu hrane i vina pobrinulo se sedam renomiranih istarskih vinara i ugostitelja, koji su čekali gladno i žedno društvo oboružano malom platnenom torbicom s čašom oko vrata (praznom za početak), kuponima za konzumaciju hrane, mapom staze i dobrom voljom.
Početak šetnje uz novigradsku rivu doveo nas je do stare lučice Mandrač, u samoj povijesnoj jezgri grada, i prvog wine & food pointa, Pervino (Vino P&P). Na 12 hektara vinograda uzgajaju malvaziju i teran, a nedavno su im se priključile i svjetski obožavane sorte chardonnay, muškat, cabernet sauvignon i merlot. Ovo je bila prilika da isprobamo čašu hladne malvazije te inćune i bakalar koje je pripremio catering Pelagius Novigrad.
Bogati muzičko-scenski nastup lokalne grupe za animaciju bio je nagovještaj dobrom provodu uz obilje smijeha i dobre zabave. Nastavak šetnje uz more i blagi uspon prema unutrašnjosti doveo nas je do druge stanice, Vina Fiore, gdje smo uz vrhunska vina i hranu mogli uživati u pogledu na more i razasute vinograde, tik do nas. Tako su se na meniju našli morski bokuni Aminess restorana Olivetto te vina Malvazija 2016 i Fiore nero 2015.
Šetnja se dalje nastavila stazom koja prolazi zaleđem Novigrada kroz vinograde, maslinike i šumarke, do trećeg wine & food pointa gdje su nas dočekala vina Stancije Fava, Malvazija 2015 i Merlot 2016, koja ujedno ima i odličnu ponudu domaćeg ekstra djevičanskog maslinovog ulja, te morska salata Konobe Nino.
Red vina, red hrane i uz mnogo dobro zabave već nam se na putu našla sljedeća stanica, Vina Demark. Obitelj Demark već 30 godina proizvodi malvaziju, teran, merlot i rose, koja dolaze iz vinograda 100 m udaljenog od mora – mi smo degustirali Malvaziju 2016 i Rosè 2016, dok se za hranu pobrinuo Restoran Tomato koji je servirao polpete od srdela.
Sada je već polako uslijedio povratak prema centru Novigrada, gdje nas je na pola puta ugostio novi punkt rezerviran za iće i piće. Iz ponude Vina Palčić najpoznatiji su malvazija, rose i merlot pa smo tako isprobali Malvaziju 2016 / Giovanni Blanc i Rosé 2016 (sparkling wine), koja su se divno sljubila s rižotom s plodovima mora restorana Navigare.
Nastavak šetnje doveo nas je do šeste stanice, Vina Mihelić / Ghira, nadaleko poznate po malvaziji i suhom crnom vinu Ghira, stoga nam nije preostalo drugo nego kušati njihovu Malvaziju 2016 i Red Cuvée Ghira 2013, uz koja je poslužen brodet s palentom restorana Kod Marice.
Kako svemu lijepom brzo dođe kraj, tako se i naša šetnja polako približavala svom cilju – došao je red na povratak u Novigrad i dolazak na posljednju stanicu smještenu u središtu povijesne jezgre, u atraktivnom parku Novigradske biskupije. Ovdje su naš dočekala Vina Ivančić iz male obiteljske vinarije čiji je moto ‘Tradicija na moderan način’, a kao šećer na kraju, isprobali smo njihovu Malvaziju 2016 i Muškat 2016, uz još jednu „vinsku“ poslasticu, sladoled od terana Pekare Ošo.
Posljednja je stanica ujedno bila prilika da sudionici pohoda, ali i svi drugi posjetitelji, nastave eno-gastro druženje uz degustaciju jela i vina, glazbenu animaciju, te degustacijsko-prodajni sajam autohtonih poljoprivrednih proizvoda i suvenira. Nakon 3,5 sata šetnje iza nas su ostale sve popijene čaše vrhunskih vina, odlične delicije istarske lokalne kuhinje i predivni pogledi prema moru i vinogradima.
– Jesmo li mogli na bolji način proslaviti ulazak u prvi dan jeseni no što smo to učinili na Wine & Walk by the Sea? Zaista nismo. Imajući već iskustva s odličnom organizacijom Wine & Walk događanja, onih održanih u unutrašnjosti Istre, ovoga puta nas je privukao upravo ovaj "by the sea" moment. Pokušajte samo zamisliti kako sjedite na morskoj stijeni, s čašom probranog vina i savršenim zalogajem od morskih plodova, upijate tople zrake sunca i udišete slani morski zrak dok se iznad vas glasaju galebovi. Eto, ovaj je trenutak bio samo jedan mali dio novigradskog Wine & Walk by the Sea događanja, a ostatak puta nas je odveo među najljepše vinograde i maslinike ovoga dijela Istre – zabavljali smo se uz odličnu glumačku družinu, upoznali prekrasne ljude, uživali u nagrađenom maslinovom ulju, kušali lokalne specijalitete i najbolja vina, a na kraju se zasladili sladoledom od terana i zaplesali na glavnom novigradskom Velikom trgu. Hoćemo li ovo ponoviti i iduće godine? Slutim da odgovor na ovo pitanje već znate… – izjavila je Andrea Šitum, urednica portala Naturala.hr i 4 Seasons Croatia.
Prvo izdanje ove manifestacije pokazalo je kako Istra “živi” i nakon ljeta i kako ima puno toga za ponuditi i poslije ljetne sezone. Wine & Walk by the Sea opravdao je sva očekivanja, a nas je kao i uvijek posjet Istri još jednom oduševio i uvjerio koliko je predivna i posebna. Time je Istra još jednom dokazala da se ovakvim manifestacijama može odlično promovirati lokalne zajednice vinara, domaćih OPG-ovaca sa zdravim namirnicama (Aminessovo maslinovo ulje Vergal nedavno je uvršteno u prestižni vodič Flos Olei) i time privući veliki broj domaćih i stranih gostiju u postsezoni.
– Ovakve manifestacije doprinose promociji istarske gastronomije te enologije i potiču korištenje lokalnih namirnica u modernoj kuhinji. Osim toga, radi se i o posebnom doživljaju koji se pruža gostima u posezoni i daje motiv dolaska izvan priče sunca i mora. Istra je regija koja ima golemi potencijal kao turistička destinacija i izvan sezone kada gosti traže malo osobniji pristup, što se dijelom očituje kroz upoznavanje lokalne gastronomije, a klaster Sjeverozapadne Istre i njegovi dionici to odlično znaju realizirati – zaključio je i poznati chef David Skoko, koji je i sam bio dio prvog Wine & Walka by the Sea.
Nakon ovakvih pozitivnih dojmova, što nam drugo preostaje nego strpljivo čekati novo proljetno izdanje Istria Wine & Walka.
Za sve koji se žele prijaviti na Wine & Walk 2018., pratite stranicu Colours of Istria kako bi na vrijeme osigurali svoje kotizacije.