Pregled
Vitamin E (alfa-tokoferol) je topiv u mastima i nalazi se u puno namirnica, masti i ulja. Antioksidans je, važan je za stvaranje eritrocita i pomače tijelu iskoristiti vitamin K.
Ljudi koji ne mogu apsorbirati masti pate od deficita ovog vitamina čiji su simptomi slabost u mišićima, gubitak mišićne mase, nenormalne kretnje očiju, oslabljen vid i nesiguran hod. Kronični nedostatak može uzrokovati probleme s jetrom i bubrezima.
Primjena
Srčane bolesti – populacijska istraživanja pokazala su da ljudi s višim razinama vitamina E podliježu manjem riziku od srčanih bolesti, ali istraživanja koja su trebala potvrditi da suplementi vitamina E imaju isti učinak nisu dala obećavajuće rezultate.
Karcinom – populacijska istraživanja pokazala su da ljudi s višim razinama vitamina E koje su dobili iz hrane podliježu manjem riziku od karcinoma, ali isto ne vrijedi za suplemente.
Fotodermatitis – jedno istraživanje pokazalo je da su ljudi koji su uzimali vitamine C i E iskusili manje simptoma osjetljivosti na sunce.
Alzheimerova bolest – rezultati istraživanja su miješani: neka daju pozitivne rezultate što se tiče prevencije ili liječenja vitaminom E dok druga ne nalaze korist.
Zdravlje očiju – vitamin E zajedno s drugim antioksidansima može spriječiti razvoj makularne degeneracije i uveitisa.
Menstrualna bol – nekoliko istraživanja pronašlo je da vitamin E olakšava menstrualnu bol ili dismenoreju.
Dijabetes – vitamin E s drugim antioksidansima može pomoći u prevenciji bolesti i komplikacija proizašlih iz dijabetesa.
Preeklampsija – neka istraživanja pokazuju da uzimanje vitamina E i C može prevenirati preeklampsiju kod visokorizičnih skupina žena.
Tardivna diskinezija – neka mala istraživanja pokazuju da suplementi vitamina E mogu liječiti tu bolest, ali ne slažu se sva istraživanja oko toga.
Reumatoidni artritis – jedno istraživanje pokazuje da vitamin E uziman s lijekovima može smanjiti bol, ali ne i upalu kod RA.
Izvori
Najbogatiji izvor su klice žitarica, slijede ga jetra, jaja, orašidi, suncokretove sjemenke, margarin od kukuruznog ulja, majoneza, hladno prešana biljna ulja, tamnozeleno lisnato povrće, zelenje, batat, avokado, šparoga i krumpir.
Dostupni oblici
Postoje prirodni i sintetički oblici. Preporučuju se prirodni (D-alfa-tokoferol) ili miješani prirodni tokoferoli. Postoje i vodene otopine vitamina E koje su važne za ljude koji ne mogu apsorbirati masti. Možemo ga pronaći u obliku tableta, gelova, kapsula i površinskih ulja.
Doziranje
Kliničkim istraživanjima pokazano je da su doze od 400-800 IU dnevno optimalne za prevencije i liječenje.
Preporučene dnevne doze:
Djeca:
– 0-6 mj.: 6 IU
– 6 mj.-1 god.: 9 IU
– 1-3 god.: 9 IU
– 4-8 god.: 10.5 IU
– 9-13 god.: 16.5 IU
– 14-18 god.: 22.5
Odrasli:
– 18 god. i stariji: 22.5 IU
– Trudnice: 22.5 IU
– Dojilje: 28.5 IU
Mjere opreza
Zbog potencijalnih nuspojava i interakcija s lijekovima, dodatke prehrani uzimati samo uz nadzor liječnika. Vitamin E može povećati rizik od krvarenja.
Interakcije
Ako uzimate bilo koji od navedenih lijekova, prije upotrebe vitamina E savjetujte se s liječnikom: antidepresivi, antipsihotici, aspirin, AZT, beta-blokatori (Acebutolol, Atenolol, Bisoprolol, Carteolol, Metoprolol, Nadolol, Propranolol), žučne kiselina, statini, gemfibrozil, ciklosporin, kemoterapija, tamoksifen, varfarin, orlistat, blokatori kalcijevih kanala, fluoksetin, omeprazol, feksofenadin.