Znanstvenici sa Sveučilišta Albert Einstein u New Yorku otkrili su da diklorfenoli koji nastaju dodavanjem klora vodi radi njenog pročišćavanja uvelike povećavaju rizik od pojave alergija na hranu. Rezultati istraživanja objavljeni su u znanstvenom časopisu Annals of Allergy, Asthma and Immunology.
Studija pokazuje da visoke razine diklorfenola u vodi mogu oslabiti toleranciju na hranu kod nekih osoba i tako uzrokovati alergijske reakcije. Što se može povezati sa sve većim brojem ljudi koji imaju razvijenu alergiju na neku vrstu hrane.
U studiji je sudjelovalo čak 10 000 Amerikanaca, od kojih je 2 200 u urinu imalo zabilježen diklorfenol. Unutar tog uzorka više od 400 osoba imalo je razvijen neki
Elina Jerschow, voditeljica istraživanja, ističe kako se diklorfenoli i slični spojevi klora ne sreću samo u kloriranoj vodi već ih učestalo koriste i poljoprivrednici u pesticidima, tako da u ljudski organizam klor može dospjeti i hranom.
Izbjegavanjem vode iz slavine te korištenjem flaširane vode ne mogu se u potpunosti izbjeći klor niti njegovi spojevi. Kako voditeljica istraživanja naglašava, u značajnijoj mjeri klor se svakodnevno u organizam unosi hranom. Zbog konvencionalnog uzgoja voća i povrća te prekomjernog korištenja pesticida, veliki broj namirnica sadržava klor, a to se može izbjeći samo odabirom domaćih ili organski uzgojenih proizvoda.