Profesionalnu biografiju Dr. Taz Bhatia, tzv. doktoricu zdravog življenja krasi niz titula od liječnice, pedijatrijske specijalistice, nutricionistice, stručnjakinje za prevenciju i wellness. Pored toga, osnivačica je i medicinska direktorica međunarodno poznatog Centra za holističku i integrativnu medicinu u Atlanti.
Dr. Taz je specijalizirala te većinu svoje djelatnosti bazira na problematiku ženskog i dječjeg zdravlja pri čemu koristi najbolje od tradicionalne i istočnjačke medicine. Gostovala je na brojnim renomiranim televizijskim showovima, bila je medicinski savjetnik za brojne redakcije vijesti, gostujući je predavač na tribinama i fakultetima, autorica je bestselera ‘What Doctors Eat’, stručna je savjetnica pri zdravstvenim centrima za liječenje raka u Americi te članica Upravnog odbora Green of Hearts.
Pošto je prehrana temelj zdravlja (sjetite se izreke ‘Ono si što jedeš.’), Dr. Taz kreće od same baze, a to su ulja te ističe kako pored maslinovog za čije su blagotvorno djelovanje na zdravlje svi čuli, postoji i niz drugih vrsta zdravih ulja, nepravedno zapostavljenih.
U cilju što bolje informiranosti, sastavila je popis tih ulja potkrijepljen razlozima zašto su dobra za organizam uz ideje o njihovoj uporabi:
Ulje sjemenki grožđa odlično je za kožu
Jedna žlica sadrži 120 kalorija i 14 grama masti (od čega je samo jedan gram zasićenih masti). Ulje sjemenki grožđa ima visoki udio vitamina C, E i beta-karotena. Obzirom da je bogato omega-6 masnim kiselinama (do 70 %), pomaže kod psorijaze, akni i drugih kožnih bolesti.
Također, ima visoku toplinsku toleranciju te je zbog toga zahvalno za prženje ili pirjanje hrane. Radi svoga ukusnog laganog okusa preporučuje se koristiti i kao preljev za salatu.
Orahovo ulje izvrstan je antioksidans
Jedna žlica sadrži 164 kalorije i 16 grama masti, od čega je većina polinezasićenih masnih kiselina. Ulje oraha sadrži razne minerale, uključujući cink, selen, magnezij, bakar, kalij i fosfor.
Također, sadrži i velike količine vitamina C i E, koji imaju antioksidativna svojstva. Kada je izloženo visokim temperaturama, orahovo ulje postaje gorko, tako da ga je najbolje koristiti sirovo kao dresing ili prilog raznim umacima.
Sezamovo ulje ima antibakterijsko i antioksidativno djelovanje
Jedna žlica sadrži 119 kalorija i 13 grama masti. Sezamovo ulje ima antibakterijska svojstva te se može koristiti i za samostalan tretman i kao dio svakodnevne prehrane.
Također, sadrži spojeve poznate pod nazivom fitati koji djeluju kao antioksidans u stanicama te pomažu u prevenciji staničnog oštećenja, genetskih promjena, smanjuju rizik od razvoja raka i drugih bolesti. Svjetlo sezamovo ulje ima visoku toplinsku toleranciju pa je jako zahvalno za prženje i pirjanje hrane te može poslužiti i kao ukusan dresing za salatu.
Ulje uljane repice dobar izvor biljnih omega-3 masnoća
Jedna žličica sadrži 124 kalorije i 14 grama masti (od kojih je samo gram zasićenih). Ulje uljane repice jedno je od najboljih izvora biljnih omega-3 masnoća te je odličan je izvor vitamina E. Pri kupovini, tražite ono koje potječe iz bio uzgoja. Ulje uljane repice ima visoku toplinsku toleranciju, neutralan okus i laganu teksturu, što ga čini savršenim za pirjanja i pečenja.
Kokosovo ulje podiže razinu HDL-a i smanjuje rizik od bolesti srca
Jedna žličica sadrži 122 kalorije i 13.6 grama masti. Kokosovo ulje sadrži 12 grama zasićenih masti te se radi toga njegovo blagotvorno djelovanje na zdravlje dovodi u pitanje. No, tom količinom zapravo se podiže razina HDL-a (dobrog kolesterola) u krvi te smanjuje rizik od bolesti srca.
Kokosovo ulje sadrži i laurinsku kiselinu koja ima antibakterijska, antimikrobna i antivirusna svojstva. Pošto ima visoku točku dimljenja, idealno je za prženje hrane. Također, može se koristiti i kao krema za ruke. Kokosovo ulje upotrebljivo je u tekućem ili krutom stanju.
Laneno ulje sadrži ALA, alfa-linolensku kiselinu
Jedna žlica lanenog ulja sadrži 120 kalorija i 13 grama masti (od kojih je 1.5 gram zasićenih). Također, sadrži alfa-linolensku kiselinu (ALA) koja ima čitav niz zdravstvenih prednosti.
Laneno ulje još sadrži i omega-6 i omega-9 masne kiseline, vitamin B, kalij, lecitin, magnezij, vlakana, proteine i cink. Zbog svog niskog tališta ne smije se zagrijavati, no odličan je dodatak salatama, jogurtima i povrću.
Ulje avokada smanjuje upalne procese, sadrži bjelančevine i kalij
Jedna žličica sadrži 124 kalorije i 14 grama masti, uglavnom nezasićene. Ulje avokada bogato je vitaminom E i nezasićenim mastima. Sadrži više proteina od bilo kojeg voća te više kalija od banane.
Istraživanja su pokazala da ulje avokada ima protuupalno djelovanje te može pomoći kod erozije kostiju povezane s parodontalnom bolesti. Ovo ulje slične je prehrambene vrijednosti, teksture i okusa kao i maslinovo ulje, a možete ga koristiti za kuhanje na niskim temperaturama, kao dodatak umacima i raznim dresinzima.