Prehrana
Smatra se da neke namirnice mogu pridonijeti dobrom funkcioniranju imuniteta i smanjiti upalu i alergijsku reakciju ako do njih dođe, iako za tu tvrdnju ne postoje jasni dokazi. Korisno je jesti hranu bogatu antioksidansima – od voća crne bobice, trešnje i rajčice, a od povrća kelj, špinat i paprike. Izbjegavajte rafiniranu hranu, bijeli kruh, šećer i tjestenine.
Dodaci prehrani
KVERCETIN (400-500 mg dnevno) – kvercetin je flavonoid i antioksidans koji se nalazi u velikom broju biljaka koji pomaže u smanjenju alergijske reakcije.
VITAMIN C (1000 mg, 2-6 puta dnevno u kratkom periodu) – vitamin C potiče imunosni sustav te poboljšava djelovanje kvercetina.
CINK (15- 30 mg dnevno) – smanjuje upalu i potiče zacjeljivanje tkiva.
KALCIJ (1000-1500 mg dnevno) – kao prevencija alergijskih reakcija te kod same alergijske reakcije.
OMEGA-3 MASNE KISELINE iz ribljeg ili lanenog ulja (1-2 kapsule ili 1-2 jušne žlice dnevno) – pomažu smanjiti upalu i poboljšati imunitet te djeluju na ukupno zdravlje metabolizma. Ako uzimate omega-3 masne kiseline uz terapiju antikoagulansima, korisno je konzultirati se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.