Himalajska sol naziva se još i ružičastom soli zbog svoje blijedo ružičaste boje. Sol je prirodna, najčešće se vadi na području Pakistana, a cijenjena je zbog svojih bogatih prehrambenih svojstava kao i činjenice da je neobrađena. Osim toga, veoma je cijenjena i zbog brojnih minerala koje sadrži što ju čini dobrim izborom u pripremi hrane. Zbog pozitivnog utjecaja na kardiovaskularni sustav, koristi se i u odvikavanju od natrijevog-klorida, kuhinjske soli, te rješavanju kožnih bolesti.
Natrij i 65 minerala
Osim što sadrži natrij, himalajska sol u tragovima sadrži i 60 do 65 različitih minerala. Natrij je pogodan za uravnoteženje krvnog tlaka kao i pomoć pri zdravlju kardiovaskularnog sustava. Preporučena dnevna doza natrija je 2.300 miligrama za odrasle, dok je za osobe iznad 51 godine života, za osobe koje boluju od srčanih bolesti ili osobe afroameričkog podrijetla ta granica spuštena na 1.500 miligrama na dan. Osim natrija, himalajska sol u manjim količinama sadrži i sumpor, magnezij, selen, kalcij, kalij, bakar, cink, željezo…
Korištenje himalajske soli u kuhinji
Ova vrsta soli može se koristiti kao zamjena za kuhinjsku sol. Veće kristale soli najbolje je koristiti u juhama, varivima i marinadama. Ispočetka će možda predstavljati izazov naviknuti se na njen okus, ali nakon nekog vremena, kad se nepce privikne, nedostajat će vam ako se ne nalazi u jelu.
Uronite u slanu kupku
Upravo zbog bogatstva mineralima, himalajska sol koristi se i u slanim terapijama, gdje pomaže u regulaciji cirkulacije krvi i krvnog tlaka, ali i pri rješavanju kožnih bolesti te vraćanju ravnoteže kiseline u tijelu. Slana se terapija može prirediti i kod kuće – kupanjem u kadi s otopljenom himalajskom soli, kroz proces osmoze, sol će pozitivno utjecati na samoizlječenje i detoksikaciju organizma.
Foto: Flickr