U tijeku su Hrvatski dani zdravog srca (25. svibnja – 5. lipnja 2012.) koje organizira „Hrvatska kuća srca“ u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo i branitelje, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Iznenadni srčani udar jedan je od glavnih razloga smrtnosti u novije doba. Cilj ove manifestacije je upoznati javnost s ovim ozbiljnim problemom jer pravodobno prepoznavanje osoba s rizikom od iznenadne zatajenja srca doslovno može spasiti njihov život.
Dakle, najučinkovitiji način za očuvanje zdravog srca je preventivno djelovanje. Jednim dijelom zdravlje srca možemo povećati zdravom ishranom koja uključuje mnogo vitamina, minerala, antioksidansa i vlakana. Poželjno je izbjegavati zasićene masti (uglavnom životinjskog podrijetla) kao i masnu, prženu hranu.
Namirnice za zdravlje srca:
1. Bobičasto voće – borovnice, brusnice, jagode i crveno grožđe
2. Riblje meso bogato omega-3 masnim kiselinama – losos, tuna i skuša (poželjno konzumirati dva puta tjedno)
3. Soja i njeni proizvodi – sojine sjemenke, tofu i sojino ulje (predstavljaju odličan izvor izoflavona)
4. Cjelovite žitarice – primjerice: integralni kruh i zobene pahuljice
5. Orašasti plodovi – lješnjaci, bademi i orasi
6. Maslinovo ulje
7. Mnogo voća i povrća – za srce su također zdravi: brokula, špinat, grejp i jagoda
8. Čajevi – posebice zeleni i crni čaj
9. Grahorice i leguminoze – grah, grašak, slanutak
10. Tamna čokolada
Osim zdravom ishranom, rizik od zatajenja srca i drugih srčanih tegoba možete smanjiti redovitim odmaranjem, prestankom pušenja, izbjegavanjem alkoholnih pića, smanjenjem stresa i redovitom tjelovježbom.