In vitro oplodnja ili IVF je postupak koji omogućava parovima koji ne mogu zatrudnjeti prirodnim putem. Liječničkih se uputa, u tom procesu, svakako valja pridržavati, no isto tako treba imati na umu kako i prehrana i dodaci prehrani mogu pomoći da parovi dođu do željenog cilja.
Folna kiselina je pritom jedna od najvažnijih hranjivih tvari koje treba konzumirati dok prolazite kroz IVF postupak i dalje kroz trudnoću. Špinat je odličan izvor folne kiseline te će osigurati zdravu implantaciju embrija i spriječiti određene urođene mane djeteta.
Folna kiselina pomaže, masna i slatka hrana odmaže
– Folna kiselina pridonosi ranom razvoju embrija. Jedite salatu od špinata ili ga dodajte u umak za tjesteninu. Ostalo lisnato povrće i sok od naranče dodatni su izvori folne kiseline. – Navodi Liza Charlesworth u svojoj knjizi ‘Vodič za parove kroz IVF: Sve što trebate znati kako biste povećali svoje šanse za uspjeh’.
Prehrana bogata masnoćama i šećerom može spriječiti uspješnu oplodnju i ugradnju embrija. Steven R. Bayer i Michael M. Alper u svojoj knjizi ‘Boston IVF Priručnik: Praktični vodič za liječnike koji se brinu za neplodne parove’, tvrde da prehrana koja se temelji na masnoj i slatkoj hrani može uzrokovati probleme s plodnošću te spriječiti uspješnu IVF.
Konzumirajte bijelo meso i sve vrste voća i povrća
Crveno meso sadrži visoki udio zasićenih masnoća, stoga, za svoju trpezu birajte ‘laganije’ meso jer ćete tako poboljšati svoje zdravlje. Konzumirajte bijelo meso piletine ili puretine koja sadrži niski udio masti te je obavezan dio jelovnika svake buduće mame. Uz to, neka se na jelovniku nađe i plava riba bogata omega-3 masnim kiselinama.
Vaše tijelo se oslanja na nekoliko različitih hranjivih tvari kako bi prihvatilo implantaciju embrija te održalo trudnoću. Mnoge od njih mogu se naći u svježem voću i povrću. Bayer i Alper preporučuju da u svoju svakodnevnu IVF prehranu uključite mnoge vrste voća i povrća jer ćete tako vašem tijelu osigurati dovoljno vitamina i minerala potrebnih za razvoj embrija i rast zdravog djeteta.
U vaš IVF jelovnik dodajte: jabuke, kruške, bobičasto voće, lisnato povrće, rajčice, paprike i naranče, ali i orašaste plodove i sjemenke bogate omega masnim kiselinama – tako ćete povećati unos hranjivih tvari u organizam koje će kasnije trebati embriju u narednim mjesecima ‘slatkog iščekivanja’.