Riječ ‘probiotik’ potječe od grčke riječi koja znači ‘za život’. Probiotici su živi organizmi, razne vrste bakterijskih sojeva koji podržavaju rast zdravih stanica debelog crijeva, rad probavnog trakta i imunološkog sustava. Najčešća su dva soja probiotika: Lactobacillus i Bifidobacterium.
Mliječni proizvodi
Preporučuje se konzumacija mliječnih proizvoda koji sadrže žive aktivne probiotičke kulture. Sve vrste probiotik jogurta i acidofilnih mlijeka sadrže bakterije koje imaju blagotvorno djelovanje na probavni sustav, a neke vrste sireva poput svježeg sira te neki polutvrdi dozreli poput cheddara i gaude također sadrže probiotike.
Kiseli krastavci i kiseli kupus
Fermentirane namirnice poput kiselog kupusa i kiselih krastavaca sadrže zdrave probiotičke bakterije i kvasac. Konzumirajte ukiseljene krastavce koji ne sadrže ocat.
Kruh od kiselog tijesta
Prema Probiotic.org, kod kiselog tijesta za fermentaciju se koristi probiotik Lactobacillus. Dakle, kiseli kruh u kombinaciji sa sirom koji također sadrži visoki udio probiotika vrlo je učinkovita zaštita vašeg organizma.
Začinjeno fermentirano povrće
Savjetuje se konzumacija namirnica tradicionalne Azijske kuhinje poput kiselog đumbira i kimchija koji su kao i ostala fermentirana korejska hrana bogati probioticima.
Nepasterizirani miso
Preporučuje se konzumacija nepasteriziranog misoa jer je odličan izvor probiotika. Miso je gusta pasta koja se koristi pri pripravi japanskih juha i umaka. Načinjen je od fermentirane riže, ječma ili soje. Cathy McNease, predsjednica odjela za biljke i direktorica biljne klinike na Sveučilištu orijentalne medicine u Santa Barbari, savjetuje konzumaciju nepasteriziranog misoa kako biste umirili bolan želudac.